Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 556

Jihočeský jaderný park

Jihočeský kraj, ČEZ a ÚJV Řež zakládají Jihočeský jaderný park. Projekt má urychlit přípravu a zavádění malých modulárních reaktorů v České republice. Malé modulární reaktory budou menší než stávající jaderné bloky, je možné je vyrábět sériově a soustředit jich víc na jednom místě. Malé modulární reaktory aktuálně připravuje řada významných světových společností. ČEZ už v březnu 2022 oznámil, že první pilotní projekt by měl vzniknout v areálu současné Jaderné elektrárny Temelín. Na základě toho Jihočeský kraj, společnost ČEZ a její dceřiná firma ÚJV Řež podepsali memorandum o vzniku Jihočeského jaderného parku (South Bohemia Nuclear Park).

Fotogalerie (1)
Jaderná elektrárna Temelín v jižních Čechách (zdroj ČEZ, portál Svět energie)

V sedmi hlavních bodech memoranda se všechny podepsané strany zavazují spolupracovat na přípravě technologie malých modulárních reaktorů, posouzení jejich energetické, finanční a technické proveditelnosti, spolupráce veřejného, soukromého a akademického sektoru nebo přípravě licencování. „V oblasti jaderné energetiky patříme mezi evropské lídry a tuto výhodu si chceme zachovat i do budoucna. Aktuálně vidíme obrovský bezpečnostní a cenový význam jádra, a i proto chceme hrát velmi významnou roli i v případě malých modulárních zdrojů,“ vysvětluje místopředseda představenstva a ředitel divize obchod a strategie společnosti ČEZ Pavel Cyrani.

Chceme držet krok se světem

Podle Mezinárodní agentury pro jadernou energii se za malý modulární reaktor považuje elektrárna s výkonem do 300 MW. Firmy vyvíjející modulární reaktory avizují, že první projekty hodlají spustit do konce desetiletí. Zájem o ně roste v souvislosti s trendem snižování emisí i zvyšování energetické bezpečnosti - nezávislosti na fosilním plynu a ropě. „V malých modulárních reaktorech vidím budoucnost. Samozřejmě je pro nás klíčová bezpečnost našich obyvatel, ale zároveň chci, aby jižní Čechy v tom byly lídrem. Jde o obrovskou příležitost a tady na jihu Čech by mohlo vyrůst centrum, kde by se potkávali odborníci z celého světa a české firmy by se mohly zapojit do vývoje i výroby komponent. Mohlo by tady být i školicí centrum pro operátory takových nových elektráren,“ doplňuje předseda Asociace krajů České republiky a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. 

Místo uhelných malé jaderné

Skupina ČEZ už podepsala memoranda o spolupráci v oblasti malých modulárních reaktorů s firmami NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EdF, KHNP a Holtec. Prostřednictvím dceřiné společnosti ÚJV Řež malé modulární reaktory vyvíjí i Skupina ČEZ. V pokročilém stádiu výzkumu je například projekt HeFASTo nebo projekt Energywell. „Zintenzivněním prací na malých modulárních reaktorech není nijak narušen plán na stavbu velkých jaderných bloků v Dukovanech i v lokalitě Temelín. I když první projekt SMR připravujeme pro lokalitu Temelín, malé modulární reaktory jsou vhodné jako náhrada stávajících uhelných elektráren,“ dodává člen představenstva a ředitel divize Nová energetika společnosti ČEZ Tomáš Pleskač.

Jihočeský jaderný park je společným projektem všech zúčastněných stran, který zastřešuje výzkum, vývoj a přípravu samotné stavby. O investorovi malého modulárního reaktoru ale ještě není rozhodnuto. Jasné je ale místo, kde by měl vyrůst. Prostor je součástí širšího areálu Jaderné elektrárny Temelín. Jde o maximálně vhodnou a prověřenou lokalitu, což dokázala i nedávno ukončená speciální seizmická mise.

První malý modulární vyroste v areálu Temelína

V areálu Jaderné elektrárny Temelín vyčlenila společnost ČEZ speciální prostor, kde by mohl v budoucnu vyrůst první malý modulární reaktor v České republice. ČEZ již o tom informoval americké společnosti NuScale a GE Hitachi i zástupce další americké společnosti Holtec International. S firmami má ČEZ podepsanou smlouvu o spolupráci. Vyčleněný prostor nijak neomezuje potenciální výstavbu dalších dvou standardních jaderných bloků.

Temelín v jižních Čechách je prověřená jaderná lokalita, což je její zásadní výhodou. Jde o stabilní geologické podloží, dostatek zkušeného provozního personálu i přítomnost pracovníků ochrany. I proto by pilotní projekt malého modulárního reaktoru ve spolupráci nadnárodních firem a samospráv mohl vzniknout právě zde.

Malé modulární reaktory jsou malé stavební jednotky (moduly), které se vyrábějí v továrně a následně se převážejí na vybrané místo, kde se sestavují. Díky variabilnímu výkonu se od nich očekává, že budou moci vhodně doplňovat a zálohovat obnovitelné zdroje energie, především pak větrné a fotovoltaické elektrárny.

Nárůst podpory jaderné energie v ČR

68 % respondentů z celé ČR odpovídá kladně na otázku „Jste vy osobně pro rozvoj jaderné energetiky v České republice?“ To je od roku 1994 druhý nejvyšší výsledek. Spolu s tím posiluje i názor, že ČR by měla být ve výrobě elektřiny soběstačná, což podporuje nyní 96 % populace. Hlavní roli v podpoře jádra hraje obava o energetickou soběstačnost ČR. Zatímco na podzim 2021 byl růst podpory jádra posilován hlavně situací kolem krachujících dodavatelů a růstem cen energií, na jaře 2022 se do růstu podpory jádra promítá navíc i obava o energetickou bezpečnost, která souvisí s válečným konfliktem na Ukrajině. Kromě podpory jádra vzrostla i podpora obnovitelných zdrojů. Téměř polovina populace (46 %) podporuje jak rozvoj jaderné energetiky, tak i rozvoj obnovitelných zdrojů, což je od podzimu nárůst o 7 %. Výrazně posílil názor, že budoucnost energetiky v České republice je především v koexistenci jádra a obnovitelných zdrojů. Existuje i jednoznačný souhlas s podporou státu jaderné energetice - 82 % respondentů vyjádřilo s touto podporou souhlas. 60 % respondentů očekává v souvislosti s důsledky válečného konfliktu na Ukrajině rozvoj jaderné energetiky i v ostatních zemích EU.

(Průzkum byl realizován na reprezentativním vzorku 500 respondentů z celé České republiky starších 18 let, kvótní metodou formou osobních rozhovorů s přímým zápisem pořízených dat do notebooku (CAPI) podle standardů ESOMAR.)

Obr.: Růst podpory jaderné energetiky veřejností - podpora se blíží historickému maximu z r. 2009 (zdroj IBRS)

 

Marek Sviták

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail