Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 556

Třetí blok JE Barakah připojen k síti, Olkiluoto 3 na plném výkonu, Mochovce 3 už štěpí

Třetí jaderný reaktor Spojených Arabských Emirátů v jaderné elektrárně Barakah už od 10. 10. dodává svou první elektřinu do sítě. Pro SAE je Barakah, první jaderná elektrárna v zemi, klíčovou součástí strategie Net Zero 2050 – tedy dekarbonizace země. Stavět podle korejského projektu se začalo na lokalitě nepříliš vzdálené od Dubaje v r. 2012. První reaktor začal dodávat elektřinu v r. 2020, druhý vloni, třetí letos, v r. 2022.

Fotogalerie (1)
Všechny tři bloky finské jaderné elektrárny. Nejnovější Olkiluoto 3 je vlevo (zdroj Wikimedia Commons)

Reaktor typu APR-1400 korejské provenience dosáhl kritičnosti v září, nyní se bude testovat při současném zvyšování výkonu, dokud nedosáhne maximální výroby elektřiny. Je „blízko komerčního provozu v nadcházejících měsících“, říká ENEC, Emirates Nuclear Energy Corporation, která elektrárnu vlastní. Generální ředitel ENEC Mohamed Al Hammadi (který se aktuálně stal také presidentem organizace WANO - Světové asociace provozovatelů jaderných elektráren) hrdě řekl, že připojení Barakah 3 k síti  demonstruje „spolehlivý a efektivní pokrok“.  „Vzali jsme si ponaučení ze stavby a spouštění každé jednotky, abychom pomohli včas zajistit strategicky významnou čistou a hojnou elektřinu pro Spojené arabské emiráty.“

Jednotky  1 a 2 jsou v plném komerčním provozu, blok 4 je v závěrečné fázi uvádění do provozu před dokončením stavby. Jakmile budou všechny čtyři bloky elektrárny Barakah v komerčním provozu, budou největším zdrojem elektřiny v zemi. Nebude potřeba pálit ropu a plyn, z nichž se vyráběla elektřina doposud, SAE si ji prozíravě schová pro vývoz. Současný i budoucí úspěch ENEC při dodávkách elektřiny s nulovými emisemi uhlíku je dílem týmů, které vyvinuly vlastní high-tech jaderný průmysl a dodavatelský řetězec ve Spojených arabských emirátech. Al Hammadi říká: „Jsme hrdí na to, že přispíváme k řešení změny klimatu a že Spojené arabské emiráty zaujímají realistický a dlouhodobý přístup k energetickému plánování s využitím osvědčených zdrojů. Těšíme se, že předvedeme náš úspěch na COP27 a až Spojené arabské emiráty budou hostit COP28, budeme pokračovat ve výměně osvědčených postupů a znalostí s mezinárodním společenstvím“.

Největší evropský jaderný blok Olkiluoto 3 dosáhl plného výkonu

Nový finský jaderný blok s výkonem 1 600 MW je v procesu uvádění do komerčního provozu a 30. 9. poprvé dosáhl plného výkonu. Blok typu EPR (Evropský tlakovodní reaktor) nyní čeká řada testů, než začne vyrábět elektřinu v běžném režimu. Výstavba Olkiluoto 3 začala v roce 2005. Podle původních plánů měl být spuštěn v roce 2009. Po řadě průtahů ovšem elektrárna dodala první elektřinu do sítě až letos v březnu. Olkiluoto 3 je nejvýkonnějším jaderným blokem v Evropě. Stejného typu a stejně výkonný je francouzský reaktor Famanville 3, který je však stále ve výstavbě, a dokončen by měl být v příštím roce.

První dva bloky jaderné elektrárny Olkiluoto, které byly zprovozněny v letech 1979 a 1982, disponují reaktory typu BWR (varný), švédské provenience, každý s instalovaným výkonem 890 MW. V současné době svou výrobou pokrývají zhruba 21 % finské spotřeby. S novým třetím blokem se podíl výroby elektrárny Olkiluoto podle TVO zvýší na 40 % finské výroby elektřiny. Další finskou jadernou elektrárnou je Loviisa se dvěma reaktory typu VVER 440/213 a současném výkonu 2x 531 MW. (Energetický mix (výroba elektřiny) v r. 2021: 26 % jádro, 18 % voda, 14 % dřevo, 10 % uhlí, ropa, plyn  a rašelina, 9 % vítr, 0,5 % slunce, 2 % jiné, 20 % dovoz.)

Mochovce 3

Třetí blok slovenské jaderné elektrárny Mochovce dosáhl významného miliníku při uvádění do provozu. Operátoři v jaderném reaktoru poprvé na konci října dosáhli minimálního kontrolovaného výkonu. Výkon elektrárny se nyní bude se postupně zvyšovat a plného výkonu by měl blok dosáhnout počátkem příštího roku. Do nového bloku typu VVER440 bylo zavezeno jaderné palivo v září, načež následovala první série testů a zkoušek.

Zdroje: World Nuclear News, TZ Slovenské elektrárne

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail