Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Třetí blok JE Barakah připojen k síti, Olkiluoto 3 na plném výkonu, Mochovce 3 už štěpí

Třetí jaderný reaktor Spojených Arabských Emirátů v jaderné elektrárně Barakah už od 10. 10. dodává svou první elektřinu do sítě. Pro SAE je Barakah, první jaderná elektrárna v zemi, klíčovou součástí strategie Net Zero 2050 – tedy dekarbonizace země. Stavět podle korejského projektu se začalo na lokalitě nepříliš vzdálené od Dubaje v r. 2012. První reaktor začal dodávat elektřinu v r. 2020, druhý vloni, třetí letos, v r. 2022.

Fotogalerie (1)
Všechny tři bloky finské jaderné elektrárny. Nejnovější Olkiluoto 3 je vlevo (zdroj Wikimedia Commons)

Reaktor typu APR-1400 korejské provenience dosáhl kritičnosti v září, nyní se bude testovat při současném zvyšování výkonu, dokud nedosáhne maximální výroby elektřiny. Je „blízko komerčního provozu v nadcházejících měsících“, říká ENEC, Emirates Nuclear Energy Corporation, která elektrárnu vlastní. Generální ředitel ENEC Mohamed Al Hammadi (který se aktuálně stal také presidentem organizace WANO - Světové asociace provozovatelů jaderných elektráren) hrdě řekl, že připojení Barakah 3 k síti  demonstruje „spolehlivý a efektivní pokrok“.  „Vzali jsme si ponaučení ze stavby a spouštění každé jednotky, abychom pomohli včas zajistit strategicky významnou čistou a hojnou elektřinu pro Spojené arabské emiráty.“

Jednotky  1 a 2 jsou v plném komerčním provozu, blok 4 je v závěrečné fázi uvádění do provozu před dokončením stavby. Jakmile budou všechny čtyři bloky elektrárny Barakah v komerčním provozu, budou největším zdrojem elektřiny v zemi. Nebude potřeba pálit ropu a plyn, z nichž se vyráběla elektřina doposud, SAE si ji prozíravě schová pro vývoz. Současný i budoucí úspěch ENEC při dodávkách elektřiny s nulovými emisemi uhlíku je dílem týmů, které vyvinuly vlastní high-tech jaderný průmysl a dodavatelský řetězec ve Spojených arabských emirátech. Al Hammadi říká: „Jsme hrdí na to, že přispíváme k řešení změny klimatu a že Spojené arabské emiráty zaujímají realistický a dlouhodobý přístup k energetickému plánování s využitím osvědčených zdrojů. Těšíme se, že předvedeme náš úspěch na COP27 a až Spojené arabské emiráty budou hostit COP28, budeme pokračovat ve výměně osvědčených postupů a znalostí s mezinárodním společenstvím“.

Největší evropský jaderný blok Olkiluoto 3 dosáhl plného výkonu

Nový finský jaderný blok s výkonem 1 600 MW je v procesu uvádění do komerčního provozu a 30. 9. poprvé dosáhl plného výkonu. Blok typu EPR (Evropský tlakovodní reaktor) nyní čeká řada testů, než začne vyrábět elektřinu v běžném režimu. Výstavba Olkiluoto 3 začala v roce 2005. Podle původních plánů měl být spuštěn v roce 2009. Po řadě průtahů ovšem elektrárna dodala první elektřinu do sítě až letos v březnu. Olkiluoto 3 je nejvýkonnějším jaderným blokem v Evropě. Stejného typu a stejně výkonný je francouzský reaktor Famanville 3, který je však stále ve výstavbě, a dokončen by měl být v příštím roce.

První dva bloky jaderné elektrárny Olkiluoto, které byly zprovozněny v letech 1979 a 1982, disponují reaktory typu BWR (varný), švédské provenience, každý s instalovaným výkonem 890 MW. V současné době svou výrobou pokrývají zhruba 21 % finské spotřeby. S novým třetím blokem se podíl výroby elektrárny Olkiluoto podle TVO zvýší na 40 % finské výroby elektřiny. Další finskou jadernou elektrárnou je Loviisa se dvěma reaktory typu VVER 440/213 a současném výkonu 2x 531 MW. (Energetický mix (výroba elektřiny) v r. 2021: 26 % jádro, 18 % voda, 14 % dřevo, 10 % uhlí, ropa, plyn  a rašelina, 9 % vítr, 0,5 % slunce, 2 % jiné, 20 % dovoz.)

Mochovce 3

Třetí blok slovenské jaderné elektrárny Mochovce dosáhl významného miliníku při uvádění do provozu. Operátoři v jaderném reaktoru poprvé na konci října dosáhli minimálního kontrolovaného výkonu. Výkon elektrárny se nyní bude se postupně zvyšovat a plného výkonu by měl blok dosáhnout počátkem příštího roku. Do nového bloku typu VVER440 bylo zavezeno jaderné palivo v září, načež následovala první série testů a zkoušek.

Zdroje: World Nuclear News, TZ Slovenské elektrárne

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail