Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Korejská Hyunday Heavy Industries na pranýři

Návštěva Jižní Koreje kontrolní komisí tokamaku ITER na sebe nenechala dlouho čekat. Důvody jsou nasnadě. Tři sektory vakuové komory číslo 6, 7 a 8 vyrobené v Koreji nelze smontovat kvůli překročeným výrobním tolerancím, a navíc technologie pro přivařování chladicího potrubí se ukázala chybnou. Dokončování ITER se kvůli tomu posouvá o mnoho měsíců, novináři mluví o krachu. Zlí jazykové někdy říkají, že známkou špatné kvality je„Vyrobeno v Číně“, nyní Čínu možná nahradí Korea a kupodivu ne Severní, ale Jižní. Aby ITER Organization zmírnila tvrdost kontrolní návštěvy, byla prvním úkolem komise kontrola dodržování jaderné bezpečnosti korejských výrobků. To je běžný postup u všech výrobců komponent pro tokamak ITER, mimochodem první termojaderné zařízení, které takové opatření musí dodržovat. Nicméně Hyundai Heavy Industries pochopitelně čekaly trpké okamžiky.

Fotogalerie (1)
Inspektorský tým na návštěvě KSTAR (Kredit: ITER Organization, http://www.iter.org/)

Pro tokamak ITER je zásadní zajistit, aby Organizace ITER a její partneři a dodavatelé uplatňovali nejvyšší standardy bezpečnosti a kvality. Je to věc regulace, ale je to také věc kultury. Organizace ITER je jako provozovatel jaderného zařízení (i když se zdá, že to je předčasné), povinna ověřit, zda pravidlům a ustanovením pro zařízení Installation nucleaires de base, jak jsou definována francouzským právem, všichni rozumějí a uplatňují je. V posledních letech provedli jaderní inspektoři ITER mnoho takových ověření. Celý týden na začátku června byli v Koreji – nejprve kvůli hloubkové kontrole v Hyundai Heavy Industries, která je výrobcem čtyř sektorů vakuové nádoby ITER, a poté kvůli jednodennímu auditu u jedné ze společností, které se ucházejí o opravu či výrobu nového tepelného štítu.

Aby se chyby pokud možná neopakovaly

Účastníky mise byli zaměstnanci organizace ITER, jaderní inspektoři Thomas Sobrier a Usama Abdulkader, zároveň nezávislí odborníci. Jejich úkolem bylo ověřit, že samotná organizace ITER, domácí agentury ITER a všechny subjekty, které se účastní projektu, plně implementují požadavky související se správou důležitých součástí ochrany¹) (PIC) a činností důležitých pro ochranu. V Koreji je doprovázel Gilles Perrier, vedoucí oddělení bezpečnosti a kvality ITER. „Kromě procesu regulační inspekce a pravidelných kontaktů, které máme u příležitostí zasedání Rady ITER nebo jiných formálních setkání, pro mě bylo velmi důležité spojit se s týmy v korejské domácí agentuře a vybudovat skutečný, nejlépe osobní vztah,“ říká Perrier. „A totéž platí pro týmy v Hyundai Heavy Industries. Osobní vztah je nezbytný pro to, abychom společně pokračovali integrovaným způsobem a sladili náš přístup ke kvalitě a bezpečnosti výrobků, bez kterých tokamak nebude fungovat.“

Poučení z nekvalitní dodávky

V korejské domácí agentuře a v Hyundai Heavy Industries se inspekce zaměřila na to, jak se použily informace získané na základě poučení z výroby prvních tří sektorů vakuových nádob, které již byly dodány do ITER, při probíhající výrobě čtvrtého sektoru, a také portů pro vakuové nádoby, které se stále ještě vyrábějí. Inspektoři zdůraznili osvědčené postupy a samozřejmě našli příležitosti ke zlepšení.

Audit uchazeče

Pokud jde o audit kvality u jednoho z uchazečů o opravu či přestavbu tepelného štítu, cílem bylo ověřit, zda řízení kvality společnosti odpovídá normě ISO:9001, a také určit její vhodnost a schopnost splnit požadavky ITER. Byla věnována pozornost osvědčeným postupům, nicméně se rovněž našly příležitosti ke zlepšení.

Návštěva KSTAR

Pro tým bezpečnosti a kvality ITER byla mise v Koreji příležitostí navštívit druhý celosupravodivý tokamak KSTAR (Korejská hvězda) na světě v Daejeonu.

Pozn. autora: Prvním celosupravodivým tokamakem je čínský EAST. Vůbec první tokamak, který použil alespoň na některá vinutí supravodič, byl sovětský tokamak T-7, na kterém se významně podepsala i Praha. 

¹)Francouzské úřady pro jadernou bezpečnost (ASN) klasifikují jako součásti důležité pro ochranu taková zařízení, která udržují zařízení v bezpečném stavu a předcházejí nebo zmírňují jaderná rizika pro lidi a životní prostředí. Důležité Komponenty podléhají regulaci a kontrole.

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail