Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Thóriový SMR reaktor na Borneu

Indonésie a Dánsko podepsaly čtyřmiliardovou smlouvu na thoriový malý modulární reaktor, jehož hlavním účelem bude produkce amoniaku.

Fotogalerie (1)
Jakarta, hlavní město Indonésie (foto MD)

Čtyři dánské společnosti - Copenhagen Atomics, Topsoe, Alfa Laval a Aalborg CSP - podepsaly memorandum o porozumění s indonéskou, státem vlastněnou korporací, na budoucí výstavbu zařízení s malým modulárním jaderným reaktorem na ostrově Borneo. Zařízené má vyrábět až milion tun amoniaku ročně při ultra nízkých emisích.  V prohlášení se praví, že ekonomická stránka projektu ještě nebyla finalizována, ale náklady na výstavbu se odhadují na 3,7 miliard eur plus provoz a údržba. Zařízení by mělo být hotovo v roce 2028. Producentem amoniaku na indonéské straně je firma Pupuk Kaltim a dalším partnerem je státní energetická společnost Pertamina New & Renewable Energy. Do šesti měsíců chce mít firma dokončen projekt a plně zmapovanou jeho legislativní stránku. Továrna v místě Bontang na východě Bornea by díky SMR měla vyrábět amoniová hnojiva v množství postačujícím k produkci zemědělských plodin pro výživu 45 milionů lidí, což je asi šestina obyvatelstva Indonésie.

Dělba práce

Copenhagen Atomics vyvíjí thoriový reaktor s roztavenými solemi a jeho použití v Indonésii má být jednou z jeho prvních aplikací. Navrhované zařízení se má  skládat z 25 těchto SMR jednotek o celkovém výkonu 1 000 MW a má být v provozu nejméně 50 let. Firma Topsoe dodá nově vyvinutou technologii elektrolytických článků. Alfa Laval dodá tepelné výměníky a Aalborg CSP navrhne a dodá systémy pro ukládání tepelné energie.

Výhody thoria

Thoriový reaktor s roztavenými solemi Copenhagen Atomics je schopen využívat i jaderný odpad, což z něj činí zdroj velkého množství dostupné a levné "zelené" energie. Technologie má potenciál dodávat energii levněji než jakékoliv ostatní energetické zdroje.

Thorium se na světě vyskytuje ve větším množství než uran (asi 3x). Množství thoria potřebné pro pokrytí energetické spotřeby průměrného člověka po celý jeho život se vejde do jednoho golfového míčku. Palivo z oxidu thoričitého má vyšší bod tání, vyšší tepelnou vodivost a nižší koeficient tepelné roztažnosti než palivo ze dnes běžně užívaného oxidu uraničitého. To znamená, že aktivní zóna reaktoru s thoriovým palivem je bezpečnější a výkonnější. Oxid thoričitý je také chemicky stabilnější než oxid uraničitý.  

Indonésie dlouhodobě směřuje k jádru

Memorandum o porozumění je již druhou dohodou spojenou s potenciálním nasazením jaderné energetiky založené na SMR v Indonésii v poslední době. V březnu udělily Spojené státy grant Indonésii na technickou pomoc při zavádění prvního SMR, který by měl vyrůst ve vybrané lokalitě  West Kalimantan, provincii ostrova Borneo. US Trade and Development Agency (USTDA) oznámila udělení grantu pro státem vlastněného distributora elektřiny PLN Indonesia Power. Ten si vybral pro spolupráci firmu NuScale Power z Oregonu, jejíž projekt SMR bývá považován za nejpokročilejší. Dalšími partnery budou Fluor Corporation z Texasu a japonská JGC Corporation.

Již v roce 2015 uzavřela Indonésie dohodu s Ruskem na spolupráci při výstavbě plovoucích jaderných elektráren pro Indonésii. Indonéská národní agentura pro atomovou energii BATAN již od roku 2014 usilovně pracuje na dokumentaci pro vlastní experimentální reaktor RDE (Reaktor Daya Eksperimental), což by měl být domácí SMR o tepelném výkonu 10 MW, typ HTGR (vysokoteplotní, plynem chlazený), s kuličkovým palivem TRISO. Měl by vyrůst v největším indonéském výzkumném komplexu Puspiptek. Dále se plánuje nasazení SMR do 100 MWe na různých indonéských ostrovech pro zásobování tamního průmyslu a obyvatelstva elektřinou a teplem.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail