Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Řídicí systém Westinghouse pro Temelín

Devět nových skříní instalovali na počátku roku energetici do hlavní serverovny v prostorách prvního výrobního bloku JE Temelín. Jde o jeden z klíčových kroků v náročné modernizaci řídicího systému. Důležitý projekt běží od roku 2021. Letos dokončí specialisté pokládku kabelů a instalují potřebné zařízení. Od příštího roku pak postupně nový řídicí systém začne přebírat řízení elektrárny.

Fotogalerie (2)
Nové skříně do serverovny JE Temelín (zdroj ČEZ)

Vyrobit, odzkoušet, rozebrat, přepravit, umístit, složit a propojit. Takto zjednodušeně běží příprava nové řídicí skříně pro Jadernou elektrárnu Temelín. Část činnosti se přitom odehrála u výrobců zařízení v různých částech světa: výchozí testování proběhlo v Bulharsku a závěrečná kompletace v Temelíně. Do serverovny v prostorách (tzv. obestavbě) prvního výrobního bloku umístili dodavatelé devět řídicích skříní – každá váží více než 400 kg a je vysoká přes 2 m. „Aktuálně už jsou na pozici. Nyní dojde k jejich postupnému doplnění a zprovozňování. Jinými slovy: specialisté do nich instalují vnitřní prvky, na kterých celý systém poběží. Jde zejména o síťové přepínače a servery,“ vysvětluje Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Důvodem modernizace je zajištění dlouhodobého provozu elektrárny. „Abychom mohli elektrárnu bezpečně provozovat minimálně šedesát let, musíme modernizovat nejen vlastní zařízení, ale i systém, který toto zařízení řídí. V celosvětovém měřítku jde technologicky i rozsahem o jednu z nejnáročnějších změn řídicího systému jaderné elektrárny,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Důležitou částí modernizace je natažení osmi desítek kilometrů kabeláže. Jde o optickou, tedy komunikační a napájecí kabeláž. Aktuálně jsme zhruba ve třech čtvrtinách. Letos bychom chtěli pokládku kabeláže dokončit,“ poznamenává Martin Bíca, zástupce ředitele techniky jaderných elektráren.

Hotové už je například testovací centrum. Jde o několik nových prvků umístěných v jedné z pomocných budov. Skříně už jsou vybavené i potřebným zařízením. „Zde bude probíhat odladění nového systému, ale i třeba vývoj nových aplikací před jejich nasazením na výrobní bloky elektrárny,“ dodal Martin Bíca.

Rozsáhlou modernizaci řídicího systému zahájil ČEZ v Temelíně na podzim 2021. Na nový systém začne přecházet postupně od roku 2025 a kompletně na něj přejde v roce 2029. Předpokládané náklady se pohybují na úrovni nižších jednotek miliard.

Westinghouse je dodavatelem původního řídicího systému. Šlo o jeden z prvních příkladů spolupráce s firmou Westinghouse po revoluci v roce 1989, kdy technologicky téměř dokončenou elektrárnu podle sovětského vzoru doplnil moderní americký řídicí systém.

Před více než třiceti lety řídicí skříně přesouval Pavel Pavel, tentokrát jeho pomoc nebyla potřeba

V 90. letech sehrál Pavel Pavel důležitou roli při dokončování výstavby Jaderné elektrárny Temelín. „Byl jsem osloven společností, která se na dodávce systému podílela, abych pomohl při přesunu části řídicích systémů, kdy některé vážily několik tun, do uzavřených místností. Techniku využít nešlo, tak jsme sáhli po lanech a pákách, podobně jako domorodci na Velikonočním ostrově před mnoha sty lety,“ uvedl Pavel Pavel, který se nyní věnuje literární činnosti a propagaci jedinečné kultury Velikonočního ostrova, za což dostal v roce 2022 od chilské vlády Řád O´Higginse.

Právě při dokončování výstavby temelínské elektrárny v 90. letech doporučili zahraniční experti nahradit původně uvažované systémy kontroly a řízení za moderní digitální. Ty následně na základě smlouvy z roku 1993 dodala americká firma Westinghouse. Řada budov už ale byla postavena a odborníci museli několikatunová zařízení přesunout do uzavřených místností. Přitom někdy rozhodovaly i centimetry. „Tady nemohla pomoci žádná technika, jen chytrost a „obyčejná“ lidská síla. I díky tomu jsme získali v té době moderní řídicí systém a výrazně posunuli i bezpečnostní parametry,“ poznamenal Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika. Tehdy byly přesouvané skříně i několikanásobně těžší než ty současné.

Marek Sviták

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail