Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky. Je to logický krok, neboť Evropa je již vyléčena z počáteční euforie z obnovitelných zdrojů a uvědomuje si, že energetickou soběstačnost a spolehlivé dodávky mohou zajistit jen jaderné zdroje, které jsou navíc šetrné ke klimatu. Přinášíme stručný výběr z mediálních zpráv z počátku roku.

Fotogalerie (1)
Hinkley Point (Autor: Richard Baker, Wikimedia Commons,CC BY-SA 2.0)

Estonsko

Estonská vláda připravuje cestu k parlamentnímu rozhodnutí o novém estonském jaderném zařízení, které se má uskutečnit v roce 2024. Uvedl to mluvčí estonského vývojáře malých modulárních reaktorů Fermi Energia. "Zpětná vazba, kterou jsme obdrželi od mezinárodních expertů MAAE během mise Integrated Nuclear Infrastructure Review, je pro nás vysoce cenná a podporuje debatu o jaderné energii, která se má konat v Riigikogu [estonském parlamentu] v roce 2024," řekla ministryně klimatu Kristen Michal. 

Bulharsko 

Bulharská vláda zahájila úvodní výběrové řízení na výstavbu nového jaderného reaktoru Westinghouse AP1000 v jaderné elektrárně Kozloduj vydáním výzvy k vyjádření zájmu od společností, které se chtějí zúčastnit procesu výstavby. Uvedla to bulharská státní společnost Kozloduy NPP-New Build v dokumentu vydaném 22. ledna. Termín pro spuštění nového bloku Kozloduj-7 je rok 2035. Časová osa spouštění se shoduje s postupným vyřazováním uhlí v zemi. Bulharsko a Polsko v současnosti zvažují termíny dokončení prvního reaktoru AP1000 v Evropě v polovině 30. let 20. století. 

Nizozemsko

Místní zastupitelstvo Borssele v regionální provincii Zeeland v Nizozemsku potvrdilo své podmínky pro výstavbu dvou nových jaderných reaktorů v oblasti poblíž stávající jaderné elektrárny Borssele.

Očekává se, že hlasování zeelandského regionálního úřadu o podmínkách proběhne 9. února.

Borssele, která má jediný 482MW reaktor, zahájila komerční provoz v roce 1973. Nizozemský kabinet potvrdil místo pro výstavbu dvou nových reaktorů v prosinci 2022. 

Francie

Nový francouzský předběžný návrh zákona o energii, který upřednostňuje další rozvoj jaderné energie a vyhýbá se stanovování cílů pro obnovitelné zdroje energie, má jít před radu ministrů začátkem příštího měsíce a poté bude předložen zákonodárcům. Návrh zákona znovu potvrzuje závazek Francie zajistit „energetickou suverenitu“ pomocí jaderné energie. Potvrzuje „udržitelnou volbu využívání jaderné energie jako konkurenceschopného a bezuhlíkového“ zdroje elektřiny a zaměřuje se na výstavbu nejméně šesti, ale až 14 nových reaktorů. Navrhovaný text nestanoví žádné podobné cíle pro budování obnovitelných kapacit, zejména větrných a solárních, zatímco předchozí energetické zákony tak činily. Ministerstvo pro transformaci energetiky uvedlo, že vláda stanoví cíle v oblasti obnovitelných zdrojů později. 

 Švédsko

Potenciální investoři, jako jsou banky a penzijní fondy, se začali zajímat o nové jaderné elektrárny, z velké části proto, že se herní plán v Evropě změnil s návrhy na podporu nové výstavby. Švédské energetické společnosti Vattenfall, Fortum a Kärnfull Next provádějí předběžné studie pro nové jaderné elektrárny. Skutečnost, že jaderná energie je zahrnuta do taxonomie EU pro udržitelné investice, mění podmínky, stejně jako plány EU na průmyslovou alianci pro malé modulární reaktory. 

Polsko

Polské ministerstvo klimatu a životního prostředí nevidí žádné důvody pro změnu umístění první polské jaderné elektrárny navržené v lokalitě Lubiatowo-Kopalino na pobřeží Baltského moře v severní provincii Pomořansko. Ministerstvo v prohlášení z 18. ledna uvedlo, že rozhodnutí o umístění vydané v červenci 2023 po letech příprav je konečné. Prohlášení varovalo, že jakákoli změna místa by znamenala zahájení procesu od nuly, což by zpozdilo investiční harmonogram až o 10 let. Polskie Elektrownie Jadrowe (PEJ), státní společnost odpovědná za řízení projektu jaderné elektrárny, získala klíčová rozhodnutí o životním prostředí a umístění stavby v září a říjnu 2023 od polského generálního ředitelství pro ochranu životního prostředí (GDOŚ) a provinčních úřadů v Pomořansku. 

Spojené království

Vláda Spojeného království stanovila plány na to, o čem tvrdí, že bude největší expanzí jaderné energetiky v Británii za 70 let s možnou výstavbou až 11 nových reaktorů do roku 2050. Má to být dost na pokrytí čtvrtiny národní poptávky po elektřině. Ministři zveřejnili plán, který vládu znovu zavazuje k vybudování flotily jaderných reaktorů schopných produkovat celkově 24 GW do roku 2050 – což je z dnešních přibližně 5,8 GW značný nárůst. Schválení bude uděleno pro jeden nebo dva nové reaktory každých pět let od roku 2030 do roku 2044 a podpora bude poskytnuta kromě Hinkley Point C (projektu, který zaznamenal zpoždění a rostoucí náklady) i plánovanému Sizewell C. Každý bude mít dva bloky EPR dodané z Francie. Další nová elektrárna by měla podobnou velikost jako tyto stávající projekty, s plány na několik dalších elektráren, které budou následovat do roku 2050. Cíl 24 GW odpovídá přibližně 11 novým reaktorům o velikosti 1600 MW Hinkley Point C EPR, které by měly být  spuštěny v polovině století.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Energetická krize a renesance OZE v ČR

Zahájením ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se změnilo mnohé. Jednu z největších změn ale představoval postoj občanů Evropské unie k Rusku jakožto důvěryhodnému dodavateli energetických komodit.

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail