Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Alergie na Wi-Fi aneb elektromagnetická hypersensitivita

Světová zdravotnická organizace WHO zavedla nový výraz „elektromagnetická hypersensitivita“ (EHS). Lidé trpící nevysvětlitelnými bolestmi hlavy, vyrážkami, či slabostí neznámého původu totiž někdy za původ svých potíží označují zdroje elektromagnetického záření. Když například vloni spáchala anglická patnáctiletá školačkasebevraždu, obvinila rodina z tohoto neštěstí „alergii na Wi-Fi signál“. Jak referoval The Daily Mirror, prohlásila matka před soudem 19. 11. 2015, že školní Wi-Fi dceři údajně způsobovala nevolnosti, bolesti hlavy a snižovala schopnost koncentrace.

Fotogalerie (1)
Některé domácnosti mají wi-fi a několik počítačů, které také produkují elektromagnetické pole (Foto autorka)

Na téma EHS prováděli vědci průzkum již dříve. Lidé pohybující se v blízkosti zařízení emitujícího elektromagnetické pole – např. Wi-Fi routery, mobilní telefony nebo počítače – si stěžovali na přecitlivělost k Wi-Fi signálu a popisovali symptomy, jako je únava a bolesti. Odstranění těchto zdrojů nebo izolace od nich vždy negativní příznaky utlumily. Kontrolní testy, kdy byli lidé vystavováni elektromagnetickému záření, aniž o tom věděli, nebo nevěděli, zda je nebo není zdroj v provozu, však přesvědčivě ukázaly, že zde souvislost není. Účastníci výzkumu nedokázali určit, kdy je signál přítomen a kdy nikoliv. Výsledky studií prezentoval časopis Bioelectromagnetics (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bem.20536/abstract).

Příznaky

„Lidé, kteří tvrdí, že jsou přecitlivělí na elektromagnetické záření, jsou opravdu nemocní,“ říká Dr. James Rubin, přednášející psychologii na King's College v Londýně. Zabýval se výzkumem EHS a byl také autorem shrnující studie. „Ale elektromagnetický signál příčinou nemoci není," dodává.

Problémem se zabývala také Světová zdravotnická organizace, která na svých webových stránkách vydala prohlášení: „...lidé trpící syndromem EHS vykazují různé druhy nespecifických příznaků, ale EHS není lékařskou diagnózou... Žádný vědecký základ pro souvislost mezi EHS příznaky a působením elektromagnetického pole nalezen nebyl." Symptomy EHS se mohou u jednotlivých osob lišit, ale obvykle jsou tak obecné, že mohou mít mnoho různých příčin. Například bolest hlavy může znamenat, že na vás jde nachlazení nebo že jste měl příliš mnoho kávy (kofeinu). Závrať může oznamovat nástup žaludeční chřipky nebo nedostatek spánku. Pro postiženého je to nepříjemné, ale pro přesné určení diagnózy obvykle neužitečné.

Jak určit postižení

V některých případech jsou lidé trpící syndromem EHS vysílení a jejich životy se dramaticky mění. Rodiče jednoho dvanáctiletého chlapce nedávno žalovali soukromou školu, protože nový vysokokapacitní školní Wi-Fi systém údajně způsobil jejich synovi zdravotní potíže. Chlapec trpěl bolestmi hlavy, svěděním kůže a vyrážkami, krvácením z nosu, závratěmi a bušením srdce, jak zaznělo před soudem. Symptomy, které lékaři nemohli diagnostikovat, se objevovaly jenom při školní výuce. Vedení školy odmítlo jakoukoli souvislost se školní Wi-Fia rovněž měření signálu potvrdilo úroveň zcela v rámci bezpečnostních parametrů stanovených Federálním telekomunikačním úřadem. Rodiče však trvali na tom, že za chlapcovy příznaky může EHS a škola musí zjednat nápravu a odškodnění. V jiném případě se ve Francii obrátila žena na soud s tím,

že měla tak silné příznaky citlivosti na elektromagnetické pole, až se musela vzdát používání elektřiny, odstěhovat se do hor a chránit se před elektromagnetickým signálem (referoval o tom Agence France Presse). Soud jí přiznal kvalifikaci „postižení“, ale neuznal EHS jako „zdravotní stav“.

Testování

Studie analyzující příznaky u více než 1 000 lidí, kteří prohlašovali, že jsou k elektromagnetickému poli hypersensitivní, shrnul v roce 2009 Dr. James Rubin, a došel k závěru, že zmíněný fenomén nedokázaly v kontrolovaných podmínkách vyvolat ani opakované experimenty. Je pravděpodobné, že viníkem není Wi-Fi, ale něco jiného, říká. Může to být mnoho zdravotních faktorů a podnětů přicházejících z vnějšího prostředí, které se u každého individuálně liší. Je tu i tzv. „nocebo efekt“, kdy pacient věří, že vystavení elektromagnetickému signálu u něj povede k určitým symptomům, a ty se přitom dostaví i tehdy, když se žádné elektromagnetické pole v jeho okolí nevyskytne. „Bez ohledu na to, je-li Wi-Fi alergie reálná nebo ne, potíže tu existují,“ říká Rubin.

Poznámka:

Placebo efekt: užití zcela neúčinné látky, o které se pacientovi prohlásí, že je účinným lékem. Pacient si vsugeruje pozitivní účinek na své zdraví, a ten se dostaví. Placebo efekt spočívá především v psychologii. Placebem je pozitivně ovlivněno vědomí pacienta a tím i vnímání nemoci. Po užití placeba dochází k pozitivnímu ovlivnění psychiky nebo tělesného stavu, které odpovídá působení nahrazovaného účinného léku. Tento efekt je forma autosugesce, a pokud pacient věří, že mu lékař nebo lék skutečně pomáhá, stav se skutečně zlepší.

Nocebo efekt: očekávání zhoršení zdravotního stavu, který se v důsledku tohoto očekávání opravdu zhorší. Jde o opak placebo efektu.

Podle http://www.livescience.com/52978-electromagnetic-hypersensitivity-cause-unclear.html?cmpid=NL_LLM_weekly_2015-12-03

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail