Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Esencialismus

Pro esencialisty je téměř vše bezvýznamné, pro všechny ostatní je skoro všechno důležité. Greg McKeown, americký kouč a lektor ve hvězdných firmách v proslulém kalifornském Silicon Valley (Apple, Facebook, Google, Twitter, Symantech), autor mnoha odborných i naučně populárních časopiseckých článků a knižních publikací, je přesvědčen, že život člověka se skládá z 90 % z nepodstatného „šumu“ a jen z několika málo věcí, na kterých opravdu záleží. Současná doba je však posedlá idejemi jako „více toho stihnout“, „více toho udělat“, „mít všeho více“ a my se snažíme, abychom opravdu „stihli všechno“. Za tím se mohou skrývat také další soukromé motivy, jako například „zavděčit se všem“ či „být oblíbený“. Bojíme se, že nám něco uteče, že se na nás někdo naštve, že něco prošvihneme. A tak se mnozí z nás řítí bezvýsledně od jedné věci ke druhé, život neúprosně ubíhá a úspěchy žádné.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek Pixabay

Na světě je mnohem víc činností a příležitostí, než do kolika máme čas a zdroje investovat. Přestože mnohé z nich mohou být dobré, a některé dokonce velmi dobré, skutečností zůstává, že většina z nich je nicotných a jen velmi málo skutečně zásadních. Esencialismus znamená naučit se mezi nimi rozlišovat a vybrat z nich jen ty, které jsou skutečně zásadní a podstatné - tedy esenciální. Nejde o to, dělat toho méně jenom proto, abychom si ušetřili čas a námahu. Jde o to, abychom je investovali co možná nejmoudřeji, tak, aby přispívaly k dosažení co nejvyšší úrovně našich schopností. Esencialismus je disciplinovaný systematický přístup ke stanovení polohy bodu našeho nejvyššího přínosu a vykonání toho nejpodstatnějšího takřka bez námahy.

„Když chcete znalost, každý den něco přidejte. Když chcete moudrost, každý den něco uberte.“ (Lao-C)

Esencialismus není způsob, jak udělat něco navíc; je to metoda, jak dělat jinak úplně všechno. Je to proces myšlení - esenciální logika. Abychom mohli žít trvale, přirozeně a instinktivně podle esencialistických zásad, musíme zvítězit v boji s několika hluboce zakořeněnými nebezpečnými představami: „Musím“, „Všechno je důležité“ a pokud je zapotřebí a já chci „Mohu stihnout všechno“. Osvojit si zásady esencialismu vyžaduje nahradit tyto mylné předpoklady logickými zásadami: „Vybral jsem si“, „Důležitých je pouze několik věcí“, a „Mohu stihnout cokoliv, ale ne všechno“. Neesencialista se domnívá, že téměř vše je důležité, vidí všechny příležitosti jako v zásadě rovnocenné. Esencialista má za to, že téměř vše je bezvýznamné, takřka nic není zásadní, odlišuje několik klíčových věcí od mnoha nepodstatných.

Moudrost života spočívá v tom, vyloučit, co není podstatné.“ (Lin Yutang)

„Ne je úplná věta.“ (Anne Lamott)

Způsoby myšlení lidí řídících se metodou esencialismu (vybírat, rozlišovat, něco za něco), které lze použít v každé situaci nebo činnosti, lze shrnout do desítky postulátů platných pro manažery, podnikatele, učitele, právníky, pracovníky státní a veřejné správy, studenty a všechny ty, kterým leží na srdci racionalizace jejich vlastní činnosti či pracovníků, které řídí:

1. Nemůžete stihnout všechno, není možné zavděčit se všem, věnovat se všem, využít všech příležitostí, naučit se všechno, být nejlepší ve všem.

2. V dnešní době si musíme stanovit priority. Co opravdu chci? Co je pro mně zásadní? Pokud si své priority nestanovíme sami, ustanoví je nám automaticky jiní lidé.

3. Nepotřebujete do svého života přidávat pořád další věci. Říkejte NE, jasně a důsledně.

4. Nepodstatné je skoro všechno. Život se skládá jen z několika málo činností, na kterých nám opravdu záleží. Vyjasněte si, které to jsou. Co vás nejvíce naplňuje, k čemu máte největší talent, čím můžete nejvíce přispět?

5. Vybrat si jednu věc znamená vzdát se jiných. Smiřte se s tím. Mnoho z nás zapomnělo, že máme v životě možnost výběru - říká se tomu naučená bezmocnost. Myslíme si, že něco „musíme“. Ve skutečnosti tomu jen věříme. A když něco skutečně musíme, obvykle se najdou způsoby, jak to dělat jinak a lépe.

6. Hledejte esenci informací. Řiďte se intuicí: Které informace vás fascinují? Co cítíte?

7. Když se pro něco rozhodujeme, měla by odpověď být důsledně ANO, nebo NE. Nedělejte / nekupujte / nevolte / nezkoumejte věci, které se vám líbí „jen trochu“.

8. Esenciální záměr: Udělejte jedno rozhodnutí, které eliminuje 1 000 dalších. Kterým směrem chci já?

9. Stanovujte si přesně definované konkrétní záměry. Například: „napíši 15 stránek o „xxx“ do příštího úterý“. Identifikujte, co vám v tom brání, a překážky odstraňte. Určete si přesně a jasně, jak to provedete.

10. Vizuálně se odměňujte za pokrok, vytvořte si pomůcky, které vám umožní vidět, kam jste se posunuli (např. graf postupu). Povzbudí vás to.

Tesařík Bohumil
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail