Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 280

Jak se snažíme usnout

Spánek je základním předpokladem duševní a fyzické pohody. Statistiky Evropské společnosti pro výzkum spánku ale ukazují, že přibližně 10 % evropské populace postihují poruchy spánku. Společnost The Dozy Owl.co.uk udělala jednoduchý průzkum využila internetový analytický nástroj Ahrefs k určení, ve kterých evropských zemích lidé nejvíce vyhledávají různé podpůrné „pomůcky“ na spaní. Z analýzy údajů vyplývá, že nejhledanější jsou prášky na spaní, spací hudba či jiné zvuky pomáhající usnout, spánkové masky, spánková cvičení a spánkové meditace. Těchto pět položek definuje Dozy Owl jako„spací pomůcky“.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Evropská země, která se nejvíce snaží usnout

Dozy Owl zjistila, že na prvním místě je Velká Británie, protože Britové v průměru vyhledávají online spací pomůcky ročně 837 600krát – to je ekvivalent 2 295 vyhledávání každý den. Z těchto 837 600 online vyhledávání bylo 38 % pro prášky na spaní, 24 % pro spací hudbu/zvuky, 19 % pro spánkové masky, 17 % pro spánkovou meditaci a 2 % pro spánková cvičení. Pokud zohledníme počet obyvatel, pak nejhůř usínají ve Švédsku, a UK je na třetím místě.

Španělsko se umístilo na druhém místě, protože v zemi každoročně vyhledává spací pomůcky průměrně 635 880 online vyhledávání. Z toho: 72 % pro spací hudbu/zvuky, 17 % pro prášky na spaní, 8 % pro spánkové masky, 2 % pro spánkovou meditaci a 1 % pro spánková cvičení.

Francie (458 040), Německo (433 080) a Itálie (217 800) patří k dalším zemím, kde je více než 200 000 online vyhledávání spánkových pomůcek ročně. V přepočtu na počet obyvatel by byly na 4. až 7. místě Dánsko, Nizozemí a Maďarsko.

Češi hledají prášky na spaní

Česká republika je v evropském srovnání na 14. místě (v přepočtu na obyvatele pak až na 20.), má v průměru 36 120 online vyhledávání spánkových pomůcek ročně. 67 % míří na prášky na spaní, 11 % na spací hudbu, 10 % na spánkové masky, 9 % hledá spánková cvičení a 3 % spánkovou meditaci.

Řekové usínají nejlépe

Na druhém konci tabulky zkoumaných zemí je na 22. místě Řecko s průměrně 8 760 online vyhledáváními ročně: 45 % pro spací hudbu, 29 % pro spánkové masky, 12 % pro spánkovou meditaci, 7 % pro prášky na spaní a 7 % pro spánková cvičení.

Názory Čechů na spánek

Společnost Dozy Owl navíc provedla průzkum u 1 662 Čechů, aby zjistila jejich názory na řadu problémů týkajících se spánku. Celých 74 % Čechů nespí doporučených minimálně šest hodin denního spánku alespoň pět dní ze sedmi. Zajímavé je, že 66 % Čechů přiznává, že s kvalitou svého spánku nejsou spokojeni. Znepokojivé je, že 61 % má pocit nedostatečného spánku, kvůli kterému se po celý den cítí unavení. 27 % Čechů uvedlo, že dosažení lepšího spánku si dali jako cíl ve svých novoročních předsevzetích do roku 2021. Mezi hlavní důvody, proč Češi v noci těžko usínají, patří: stres z práce (70 %), finanční starosti (65 %), stres z rodiny (59 %), úzkost z vlastního budoucího života (52 %), špatná strava, tj. vysoká spotřeba kofeinu a cukru atd. (44 %) a stará či nepohodlná postel (38 %).

Nejlepší tipy pro dosažení lepšího spánku v roce 2021

1) Vytvořte si spánkový režim

Vstávání a chození do postele každý den ve stejnou dobu umožní vaší mysli a tělu zvyknout si na nastavenou spánkovou rutinu. Udržujte tento vzor spánku konzistentní, jak jen to je možné, snažte se dodržovat ho i o víkendech.

2) Snižte příjem světla

Umělé osvětlení může mít negativní dopad na vaši schopnost usínat, protože přiměje váš mozek přemýšlet a pracovat jako za denního světla. Abyste tomu zabránili, zkuste nepoužívat smartphone nebo tablet alespoň půl hodiny před spaním. Pokud se nebudete vystavovat modrému světlu, které tato elektronická zařízení vyzařují, budete se cítit lépe připraveni na spánek.

3) Použijte relaxační techniky

Dopřát si před spaním relaxační aktivitu místo zírání na televizi nebo do telefonu, vám dá mnohem lepší naladění ke spánku. Mezi tyto techniky patří zahřátí ve vaně, poslech relaxační hudby, meditace nebo čtení podmanivé knihy.

4) Omezte kofein a cukr ve stravě

Večer snižte příjem kofeinu a šumivých a sladkých nápojů. Je to důležité – kofeinu se často připisuje schopnost zabránit stavu hlubokého spánku. Pokud jde o cukr, odolávejte v noci sladkým pokušením, jako jsou čokolády a koláče, protože energetická špička a následný prudký pokles hladiny krevního cukru z těchto pamlsků nabitých cukrem mohou s vnitřními hodinami vašeho těla pěkně zatočit.

Metodologie průzkumu

Pomocí online analytického nástroje Ahrefs identifikoval Dozy Owl online vyhledávání spacích pomůcek. Každé z klíčových slov bylo vloženo v angličtině i v místním jazyce do nástroje Ahrefs „explorer klíčových slov“, aby bylo možné zjistit, kolikrát je tento výraz v průměru za rok „googlován“ v dané evropské zemi. Dozy Owl zohlednil různé varianty jmen, která lidé používají k hledání stejné věci online, například „prášky na spaní“, „tablety na spaní“, „spánková pilulka“',„spací tableta“a další. Veškeré údaje o objemu online vyhledávání pro výzkum byly shromážděny z Ahrefs v úterý 26. ledna 2021.

Více na https://thedozyowl.co.uk/

Evropské země, které nejvíc bojují s usínáním (pořadí, země, celkový průměr ročního online vyhledávání „spacích pomůcek“)

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail