Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 280

Macromo chce změnit přístup lidí ke zdraví a prevenci

Teprve rok působí na trhu bioinformatický startup Macromo, který se zaměřuje na personalizovaná preventivní doporučení na základě analýzy DNA. V prosinci 2021 jej založil tým čtyř mladých nadšenců, který za dvanáct měsíců dokázal přetavit původní myšlenku využití analýzy DNA k preventivním účelům do sofistikovaného produktu, který mění způsob, jakým lidé sledují svá zdravotní data a jednají na základě nich. Vytvořili unikátní aplikaci, získali stěžejní investory a svůj produkt začali prodávat v internetové lékárně Pilulka.cz

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Macromo)

Již několik měsíců zakladatelé společnosti Macromo osobně v Silicon Valley vyhledávají specialisty, kteří společnosti pomohou rozvíjet prediktivní možnosti mobilní aplikace. Projekt prezentují i tamějším investorům a business partnerům, kteří mají zájem obchodně i technologicky společnost posunout dále a přiblížit ji anglicky hovořícímu trhu. „V Česku mezitím pokračujeme v jednáních s velkými firmami, jež chtějí nabízet testy DNA jako jeden ze svých zaměstnaneckých benefitů. Prevence je zvlášť v tuzemsku velmi důležitá. Jak vyplývá z řady průzkumů, Češi jsou bohužel, co se prevence týče, nedůslední a jak přiznává i samo Ministerstvo zdravotnictví ČR, naše zdravotní gramotnost je nevalná. To znamená pro stát zbytečné zvýšené výdaje a pro zaměstnavatele významný ušlý zisk. Proto na náš produkt řada velkých společností reaguje velice pozitivně,“ řekl k projektu Adam Sládek, spoluzakladatel startupu Macromo.

Firma láká investory

Jednou z těchto významných tváří je Martin Radina, spolumajitel společnosti Spadia, jež je jedním z největších poskytovatelů laboratorní medicíny v České republice. Ve společnosti Macromo získal letos v listopadu 6% podíl. „Testy DNA jsou užitečné v mnoha oblastech a lze předpokládat, že časem posunou lékařskou péči směrem k personalizované medicíně a poptávka po nich poroste, například i u zdravých dospělých, kteří usilují o včasnou identifikaci nebo prevenci dědičných onemocnění,“ vysvětlil Radina.

Martin Radina spolu se spoluzakladatelem Macromo, Michalem Pohludkou, mají cíl otevřít nové možnosti na trhu laboratorních technologií, zdravotnictví a klíčových partnerství. Právě tyto segmenty bývají pro začínající firmy často nedostupné a aktivní zapojení silných partnerů může otevřít rychlé možnosti růstu na trhu i rozvoje nových funkcionalit mobilní aplikace.

Tah na branku

Počáteční úzký kruh zakladatelů posílil během ročního provozu na více než dvacetičlenný tým odborníků z různých oborů, působící na dvou kontinentech – v Evropě a Americe. Jsou mezi nimi mimo jiné programátoři, genetici nebo bioinformatici, kteří systém unikátního algoritmu pro vyhodnocení dat z laboratorního sekvenování DNA zvaný Macromo Engine neustále zdokonalují. Všechny získané informace jsou v něm interpretovány tak, aby zákazníci získali personalizovaná doporučení pro péči o vlastní tělo a zdraví a dozvěděli se dříve o svých možných zdravotních rizicích a mohli jim tím efektivně předcházet.

Kdo se zajímá o prevenci, má možnost

Tato unikátní technologie pro pochopení vlastního těla i zdravotních rizik nalákala i další hráče na českém trhu. Od letošního prosince nabízí testovací sadu Macromo například i on-line lékárna Pilulka.cz. Zákazník může testovací sadu zakoupit jak v jejich běžné nabídce produktů, tak i přes mobilní aplikaci pro zdravý život Plus Care. „Prevence je pro nás v rámci zdravotnictví velice důležitým pilířem, takže v budoucnu chceme spolupráci s Macromem posunout do ještě provázanějšího a efektivnějšího systému, ” uvedl Petr Kasa, spolumajitel e-shopu Pilulka.cz. „V blízké budoucnosti plánujeme rozšířit naší mobilní aplikaci tak, aby pracovala s daty z nositelných zařízení a s Apple Health a podporovala tím efektivnější přístup k prevenci založený na datech,” představuje další vizi společnosti Eva Kuttichová, spoluzakladatelka zodpovědná za vývoj aplikace Macromo.

Startup Macromo navazuje součinnost se sítí soukromých zdravotnických zařízení Altoa, mezi něž spadá například Nemocnice Hořovice. V řádu týdnů bude v aplikaci možné požádat o konzultaci s lékařem, který k výsledkům DNA sekvenování stanoví preventivní doporučení, případně navrhne reaktivní péči. Právě propojení s konkrétními zdravotnickými zařízeními pomohou včasně odhalovat a zachytávat nejrůznější rizika a onemocnění, a tím i naplňovat původní vizi zakladatelů.

O bioinformatickém startupu Macromo 

Adam Sládek, Eva Kuttichová, Michal Pohludka a Petr Štěpánek. Vizionáři, kteří v prosinci 2021 založili společnost Macromo s jednoduchou myšlenkou: chtěli pomocí efektivní prediktivní a preventivní zdravotní péče učinit život člověka delší, kvalitnější a produktivnější. K naplnění jejich vize má pomoci ucelený systém, který bude propojovat testování DNA, fitness trackery, krevní testy, a další laboratorní vyšetření v uživatelsky přívětivé mobilní aplikaci. 

Jako první se tým zaměřuje na analýzu lidských genů pomocí nejdůkladnějších testů DNA na českém trhu. Maximální péči ale soustředil na vybudování vlastního unikátního softwaru Macromo Engine, který dokáže z přečteného genetického materiálu v propojení s daty o životním stylu definovat konkrétní predispozice. Na jeho tvorbě se podílela skupina českých a amerických genetiků, bioinformatiků a lékařů. 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail