Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 214

Na exkurzi do sluneční elektrárny

V rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje pořádá Solární asociace od 30. května do 5. června Dny otevřených dveří slunečních elektráren. Cílem každoroční akce je podpořit rozvoj udržitelné energetiky a představit možnosti využití energie ze slunce. Veřejnosti a školám se otevře čtrnáct slunečních projektů v několika krajích.

Fotogalerie (2)
Úvodní stránka virtuální procházky solární elektrárnou v Buštěhradě (zdroj ČEZ)

Poznat zblízka velké solární parky, ale i menší střešní instalace mohou návštěvníci a školáci ve Středočeském, Plzeňském, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Mezi energetickými projekty, které bude možno navštívit, je sluneční elektrárna Bušanovice, soběstačná ostravská dřevostavba se solárním ohřevem vody a nabíjecí stanicí pro elektromobily nebo Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu. Jak lze využít energii ze slunce uvidí návštěvníci v Prakšicích ve Zlínském kraji. Tamní úložiště energie je prvním velkokapacitním skladovacím bateriovým systémem v Česku připojeným do distribuční soustavy.

Další sluneční elektrárny, které představí, jak se vyrábí elektřina ze slunce, mohou zájemci vidět v Železné Rudě, Nechanicích, Brně nebo Hostětíně. „Připojit se mohou i další solární elektrárny. Stačí, když nás její provozovatel kontaktuje, vybere si termín prohlídek a návštěvníkům zajistí odborný výklad,“ vysvětluje ředitelka Solární asociace Veronika Hamáčková.

Aktuální seznam otevřených slunečních elektráren včetně možných termínů návštěvy najdete ZDE. Prostory jsou otevřeny nejen veřejnosti, ale v rámci exkurzí i žákům základních a středních škol. Akce se koná pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR. Pokud by se vám nepodařilo dostat se na návštěvu do některé z nich osobně, využijte virtuální procházku, kterou připravil vzdělávací program energetické společnosti ČEZ. Na adrese http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-bustehrad/ můžete virtuálně "prolézt" FVE Buštěhrad.

V ČR je celkem 28 315 fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem 2 110 MWe (stav k srpnu 2017). Solární asociace, která akci pořádá, sdružuje více než 450 výrobců panelů, instalačních a servisních firem, provozovatelů solárních elektráren, obchodníků s elektřinou, ale i univerzit a výzkumných pracovišť. Jde o vůbec největší profesní sdružení podnikatelů v solární energetice. Celkově asociace zastupuje 1 211 MW instalovaného výkonu.

Lucie Vurbsová

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail