Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 216

Dny otevřených dveří na slunečních elektrárnách

Solární asociace pořádá od 30. května do 5. června Dny otevřených dveří slunečních elektráren po celé České republice. Cílem každoroční akce je představit možnosti využití energie ze slunce a fungování elektráren. Poznat zblízka velké solární parky, ale i menší střešní instalace mohou návštěvníci a školáci ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském, Olomouckém, Moravskoslezském kraji a v Praze.

Fotogalerie (1)
Fotovoltaická elektrárna Bežerovice (foto vzdělávací program ČEZ Svět energie)

Otevřena bude jedna z největších fotovoltaických elektráren v České republice a vůbec v celé střední, jižní a východní Evropě - FVE Vepřek v Nové Vsi. Jedná se o komplex 13 bloků, které se rozprostírají na ploše 82,5 ha, což představuje rozlohu zhruba stovky fotbalových hřišť. Bude možné si prohlédnout také první solární elektrárnu v ČR a to v Bušanovicích v Jihočeském kraji. Jak lze využít energii ze slunce ve Zlínském kraji uvidí návštěvníci v Prakšicích. Tamní úložiště energie je prvním velkokapacitním skladovacím bateriovým systémem v Česku, které je připojeno do distribuční soustavy. Zajímavostí bude několik desítek trackerů se zrcadly u FVE Myštěves a FVE Řehoty v Královéhradeckém kraji.

Dne 5. června se do akce zapojí také Národní technické muzeum v Praze

Po celý den budou v Národním technickém muzeu probíhat pro děti a rodiče workshopy pod názvem Poznej energii Slunce. Děti si budou moci otestovat, co vše energie dokáže a jaké je její praktické využití. Sestavit si mohou také jednoduchý model solárního panelu a zjistí, jak se dá recyklovat,“ zve na jednu z akcí ředitelka Solární asociace Veronika Hamáčková. Další sluneční elektrárny, které představí, jak se vyrábí elektřina ze slunce, mohou zájemci vidět v Železné Rudě, Buštěhradu, Chocni nebo Kunčině. Připojit se stále mohou i další solární elektrárny.

Jak se přihlásit

Aktuální seznam otevřených slunečních elektráren včetně možných termínů návštěvy najdete ZDE. Prostory jsou otevřeny nejen veřejnosti, ale i exkurzím ze základních a středních škol. Přihlásit se můžete zde: Solární asociace, Drtinova 557/10, Praha 5, tel. +420 602 42 55 66.

Akce se koná pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR.

Solární asociace, která akci pořádá, sdružuje více než 450 výrobců panelů, instalačních a servisních firem, provozovatelů solárních elektráren, obchodníků s elektřinou, ale i univerzit a výzkumných pracovišť. Jde o vůbec největší profesní sdružení podnikatelů v solární energetice. Celkově asociace zastupuje 1211 MW instalovaného výkonu.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail