Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 214

Solární nabíječky pro elektromobily

Nabíjení elektromobilů přinese v budoucnosti zvýšené nároky na kapacitu energetických sítí. K řešení problémů s tím spojených by mohly přispět solární nabíječky. Jejich rozvoj zatím táhnou především technologické firmy v USA. V Evropě je jednou ze společností, které se snaží tento nový trend zachytit, i český ČEZ.

Fotogalerie (2)
Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO a Vladimír Janypka, marketingový a obchodní ředitel divize Elektrotechnika ABB ČR u instalace solárních nabíječek ve Vestci. (Foto ČEZ)

Prognóza společnosti Wood Mackenzie předpovídá, že globální trh oblasti nabíjecích systémů pro elektromobily vzroste v příštích pěti letech téměř trojnásobně. A Mezinárodní energetická agentura (IEA) odhaduje, že se do roku 2030 poptávka globální flotily elektrických vozidel po elektřině zvýší ve srovnání s rokem 2018 desetinásobně a dosáhne téměř 640 TWh, což je zhruba současná roční spotřeba elektřiny Francie a Španělska dohromady.

Pokud by měly být elektromobily v budoucnosti závislé jen na energetických sítích, bude podle IEA nezbytně nutné řešit například problém nekontrolovaného napájení v době energetické špičky a z toho plynoucího rizika přetížení přenosových sítí.

Solární nabíječky odlehčí přenosové síti

K řešení by mohly přispět solární nabíječky, které už dnes v USA, kde je jejich využívání nejdále, vycházejí na přibližně 65 000 dolarů za jednu, tedy levněji, než ve velkých městech vyjdou klasické dobíjecí stanice s kabelovým připojením k síti. Lídrem v rozvoji této technologie je společnost Envision Solar ze slunného kalifornského San Diega, která nedávno uvedla na trh nabíjecí stanici s patentovanou technologii sledování slunce. V nasazení solárních nabíječek si ale velmi dobře vede například i Madison, hlavní město státu Wisconsin vysoko na severu USA. Současných 36 magistrátních elektromobilů zásobují elektřinou tři solární nabíječky. Každá z nich má výkon 4,3 kW a je schopna současně nabíjet dvě auta. Město hodlá do roku 2030 dosáhnout 100% uhlíkové neutrality. Už letos chce uvést do provozu první elektrické autobusy a středně těžké i těžké nákladní vozy.

Kde budou nejužitečnější

Studie Wood Mackenzie upozorňuje, že ideální nasazení solárního nabíjení je na parkovištích velkých zaměstnavatelů. Zatímco jsou lidé v době největšího slunečního svitu v práci, jejich elektromobily stojí na firemním parkovišti připojeny k solárním nabíječkám. Chytré baterie aut mohou dokonce sloužit jako mobilní úložiště elektřiny a v konečném efektu snížit svým majitelům náklady na elektřinu z veřejné sítě. Podle studie by v severní Americe a v Evropě mohl počet nabíjecích stanic na pracovištích překonat už v roce 2022 půl milionu jednotek a do roku 2025 dosáhnout více než 1,25 milionu.

Infrastrukturu, která souvisí se solárním nabíjením elektromobilů, začala od loňského roku podporovat také Indie. Tamní vláda hodlá urychlit vznik výrobních závodů v odvětvích, jako jsou fotovoltaické články, lithiové akumulátory a solární nabíječky. Investorům slíbila osvobození od daně z příjmu a další nepřímé daňové výhody. U elektromobilů již indická vláda snížila DPH z 12 % na 5 % a poskytne rovněž dodatečný odpočet ve výši 2 185 dolarů z úroků půjček na jejich nákup.

Evropa je pozadu

V Evropě je solární nabíjení elektromobilů zatím výjimkou. Před třemi roky byla solární stanice spuštěna ve španělském městě La Granja. Rychlonabíjecí zařízení bylo schopné dobít až šest aut za hodinu. Fotovoltaické panely však pokrývaly pouze část instalovaného výkonu - 50 kW, zbytek si stanice brala ze sítě. Podobný systém testuje od loňského září český ČEZ. Na třech veřejných rychlonabíjecích stanicích ve Vestci u Prahy zkouší různé režimy jejich provozu ve spojení s akumulací a fotovoltaikou. Jedním z cílů projektu je omezit negativní dopad masivního rozvoje elektromobility na distribuční soustavu.

Zkušební nabíječky ve Vestci dobijí až sedm aut

Trojice rychlodobíjecích stanic zvládne díky nově spuštěné vlastní fotovoltaické elektrárně o výkonu 20 kWp a akumulačnímu systému s kapacitou 275 kWh zajistit doplnění baterií elektroaut. Zařízení dodané společností ABB ČR svou maximální možností akumulace pokryje např. jednorázové dobití sedmi běžných elektromobilů s bateriemi o kapacitě 36 kWh. Instalace systému byla financována z grantu evropského programu CEF, jehož prostřednictvím Evropská komise podporuje propojování Evropy budováním dobíjecích stanic podél hlavní silniční sítě TEN-T. Lokalita ve Vestci je v provozu od října 2017. „Po testu ve Vestci zvážíme možnost instalace podobného systému v lokalitách, kde je dlouhodobě nízký nebo omezený výkon v síti. Řešení podobného typu jsou současně jednou ze základních částí naší nabídky elektromobilním zákazníkům z řad firem nebo subjektů státní správy a samosprávy,“ říká Kamil Čermák, generální ředitel společnosti ČEZ ESCO.

Rychlodobíjecí stanice po celé ČR

V rámci dvojice projektů souhrnně označovaných CEF vznikne do konce příštího roku více než 100 rychlodobíjecích stanic umožňujících většině elektromobilů dobít většinu kapacity baterií během 30 minut. Na dvou lokalitách budou otestovány různé režimy provozu dobíjecích stanic ve spojení s akumulací a fotovoltaikou. ČEZ také pokračuje ve výstavbě dobíjecí infrastruktury i z vlastních prostředků. V současnosti provozuje nejrozsáhlejší síť veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily v České republice, která se počtem více než 170 stojanů vyrovnává větším řetězcům klasických čerpacích stanic. Při využívání celé sítě dobíjecích stanic se klienti ČEZ před dobíjením identifikují RFID kartou, případně pomocí aplikace mohou platit přímo za odebrané množství.

V České republice je aktuálně registrováno téměř 3 000 elektromobilů. V roce 2017 přibylo 400 vozů na elektrický pohon, v roce 2018 přibylo 725 a vloni do konce září 611. Odhady dalšího vývoje hovoří o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů. Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy, i v České republice se elektrická auta definitivně stávají běžnou součástí zejména městského provozu. Vyšší dojezd nových typů elektrických vozů v kombinaci s hustší sítí veřejných dobíjecích stanic také definitivně otevírají pro elektromobilitu cestování mezi městy.

Zdroje:

https://www.envisionsolar.com/city-of-madison-wisconsin-purchases-additional-ev-arc-chargers-from-envision-solar/

https://www.world-energy.org/article/8357.html

https://www.globenewswire.com/news-release/2020/04/09/2014277/0/en/ENVISION-SOLAR-DEPLOYS-THE-FIRST-STATE-OWNED-SOLAR-POWERED-EV-CHARGING-STATION-IN-THE-CITY-OF-MADISON-WISCONSIN.html

https://www.envisionsolar.com/wp-content/uploads/2020/06/EnvisionSolar-EVARC2020-InfoSheet-rev1.1-06-20-1.pdf

https://www.envisionsolar.com/

https://www.forbes.com/sites/kensilverstein/2020/02/10/solar-powered-electric-vehicle-charging-stations-are-just-around-the-corner/#6de18cc2320f

https://www.nsenergybusiness.com/news/envision-solar-launches-ev-arc-2020-off-grid-charging-and-emergency-power-infrastructure-product/

https://www.woodmac.com/news/opinion/electric-vehicles-is-workplace-charging-good-for-business/

https://oenergetice.cz/elektromobilita/ve-spanelsku-spustili-prvni-rychlodobijeci-solarni-stanici

https://www.hibridosyelectricos.com/articulo/actualidad/adios-electrolinera-solar-granja-ayuntamiento-solicita-desmantelamiento/20200107195729032447.html

https://www.mdpi.com/2032-6653/10/4/70/htm

https://www.avere.org/wevj/

https://www.world-energy.org/article/603.html

https://www.iea.org/reports/global-ev-outlook-2019

https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/cez-ve-vestci-otestuje-vyuziti-akumulace-a-fotovoltaiky-pri-dobijeni-elektromobilu.-system-umi-dobit-7-e-aut-bez-sitove-elektriny-68075

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail