Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 216

Prohlídka lipenské elektrárny

Návštěva obří kaverny, komory kulových uzávěrů, turbíny nebo výpustí 160 metrů pod hladinou Lipenské přehrady. To vše nabízejí unikátní prohlídky vodní elektrárny Lipno, kterou ČEZ zpřístupnil o prázdninových víkendech. Počet zájemců o exkurzi mnohonásobně převýšil počty volných míst. Proto je celý program prodloužený do konce září 2022.

Fotogalerie (1)
Návštěvníci si prohlédnou zblízka útroby elektrárny Lipno (zdroj: ČEZ)

Dosud bylo podzemí Elektrárny Lipno přístupné pouze výjimečně, veřejnost dostala možnost vstupu do útrob podzemní elektrárny na pravidelných prohlídkách poprvé letos. Podmínkou je, kromě dobrého zdravotního stavu a minimálního věku, i registrace s dostatečným časovým předstihem. Naprostou většinu termínů si zájemci rozebrali v prvních minutách po otevření formuláře. Protože návštěva elektrárny umístěné v podzemí je novinkou, čekalo se, že lidé budou mít chuť se do podzemí podívat, ale zájem byl více než extrémní. Původně energetici počítali s tím, že většinu návštěvníků budou tvořit turisté z Lipenska, ale řada lidí míří k rozlohou největší české přehradě speciálně kvůli návštěvě unikátní elektrárny i zdaleka. „Máme tady návštěvníky, kteří speciálně kvůli této exkurzi přijíždějí z Prahy, Plzně, dokonce i Ostravy. Podobně jako v případě Temelína, Dukovan nebo Dlouhých Strání je vidět, že lidi láká tzv. technická turistika, energetika, a hlavně návštěva výjimečných míst,“ říká průvodkyně Hana Marečková.

Vodní elektrárna Lipno

Elektrárna Lipno I je součástí vltavské kaskády. Její nádrž o rozloze téměř 50 kilometrů čtverečních představuje svou plochou naše největší umělé jezero. Objem 306 mil. metrů krychlových je využíván pro víceleté řízení odtoku. Regulací odtoku se zvětšují minimální průtoky, omezují povodňové špičky a zvyšuje se výroba v ostatních vodních elektrárnách vltavské kaskády.

Energetický význam vodní elektrárny spočívá ve výrobě levné, ekologicky čisté špičkové elektrické energie s možností regulace v plném výkonovém rozsahu. Najetí obou strojů na plný výkon do tří minut umožňuje rychlou reakci na potřeby v energetické soustavě. Najíždění, odstavování a regulace výkonu je řízeno z dispečinku vodních elektráren ve Štěchovicích.

Vodní dílo Lipno vznikalo v letech 1953 - 58. K zadržení vody slouží kombinovaná zemní a gravitační hráz o výšce 26 m s potřebným hydrotechnickým vybavením. Samotná vodní elektrárna je umístěna v podzemní kaverně o rozměrech 65 x 22 m a výšce 37 m, vylámané v hloubce 160 m pod terénem v blízkosti hráze. Voda je přiváděna na turbíny přes kulové uzávěry dvěma tlačnými ocelovými šachtami průměru 4,5 m a délky 160 m, a odváděna je 3,6 km dlouhým podzemním odpadním tunelem, širokým 8,4 m a vysokým 7,8 m. Podzemní tunel vede vodu na malou vodní elektrárnu Lipno II. K dopravě technologického zařízení a personálu (a nyní i zájemců o exkurzi) do podzemí slouží šikmý tunel se sklonem 45°, široký 6,8 m, vysoký 9,7 m a dlouhý 200 metrů.

 V podzemní elektrárně Lipno I, uvedené do provozu v roce 1959, jsou umístěna dvě plně automatizovaná soustrojí s Francisovými turbínami a potřebná elektrická zařízení. Elektrická energie z generátorů se vyvádí tunelem na povrch pomocí kabelů do nadzemních transformátorů a rozvodny. V nadzemním areálu je též umístěna rozvodna 22 kV, která zásobuje rozsáhlé okolí elektrickou energií.

Exkurze jsou zdarma, počet návštěvníků v rámci jedné prohlídky je limitován maximálním počtem osmi osob, všichni musejí být starší patnácti let a v dobré fyzické kondici. Registraci je možné najít na webové stránce: www.cez.cz/webpublic/qf/cs/ramjet/exkurzeLipno/leto2022

Ing. Marek Sviták

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail