Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 217

Vodík v námořním sektoru

Firmy TECO 2030 a Skeleton Technologies uzavřely strategické partnerství s cílem zavést do námořního sektoru používání tzv. obnovitelného vodíku a prokázat, že je možná nejen plavba, ale i přístavní operace s nulovými emisemi. „Super Baterie“ firmy Skeleton bude integrována s moduly palivových článků firmy TECO 2030 v rámci projektu HyEkoTank, největšího projektu modernizace lodních palivových článků na světě. Na projektu se podílí Shell s dalšími partnery konsorcia ze tří evropských zemí (Norsko, Švédsko a Nizozemsko). Řešení kombinující vodíkové palivové články a „Super Baterii“ má umožnit přechod námořního průmyslu k čisté nule emisí oxidu uhličitého. Na počátku stála výzkumná práce v projektu HydroCap financovaném estonskou vládou.

Fotogalerie (1)
Stánek TECO 2030 na veletrhu Nor-Shipping 2023 (zdroj TECO 2030)

Projekt HyEkoTank byl zahájen 1. února 2023 v norském Lysakeru a měl by trvat 3 roky, s cílem eliminovat emise uhlíku během lodní plavby a při přístavních operacích. TECO 2030 dodá šest modulů palivových článků o výkonu 400 kW zapouzdřených v kontejnerech. Napájení pro pohon i pomocná zatížení zajistí vodík jako palivo s nulovými emisemi. Moduly SuperBattery společnosti Skeleton výrazně zvýší výkon a životnost palivových článků. HyEkoTank je projekt financovaný Evropskou unií v rámci programu Horizon Europe s cílem vyvinout optimalizovaná řešení palivových článků pro vodíkové aplikace a urychlit dosažení klimatické neutrality obou oblastí – mořské i sladkovodní lodní dopravy.

Symbióza palivových článků a baterií

Na lodi poháněné palivovými články veškerou energii dodávají palivové články a obvykle není potřeba velké kapacity pro akumulování energie. Systém palivových článků však potřebuje jen několik sekund, aby reagoval na změny zatížení, takže vysoce výkonná baterie pro vyrovnávání špiček je perfektní volbou. Kombinace kompaktního a dynamického lodního palivového článku FCM400 z TECO 2030 s vysoce výkonnou SuperBattery od Skeleton také významně snižuje instalační prostor potřebný v projektu HyEkoTank. Kromě toho bude toto řešení levnější, bezpečnější a udržitelnější než běžné řešení s použitím lithium-iontových baterií.

Obecně se přeprava považuje za těžko dekarbonizovatelné odvětví a její emise CO2 představují 2,89 % světových emisí. Průmysl potřebuje modulární systémy schopné snižovat emise a umožňovat flexibilitu. Obnovitelný vodík pohánějící palivové články se považuje za nejlepší řešení, ale články potřebují doplňkové technologie, aby zvýšily svůj výkon a životnost. Řešení může být nakonec použito i mimo námořní sektor, v těžkých nákladních vozech, na železnici, ve stavebnictví. TECO2030 je jedním z globálních lídrů v oblasti zelené námořní technologie. Skeleton Technologies je světovým technologickým lídrem v oblasti rychlého nabíjení energie pro dopravní, distribuční, automobilové a průmyslové aplikace. Zaměřuje se na snižování emisí CO2 v těžko dekarbonizovatelných odvětvích a námořní průmysl je určitě jedním z nich. Spolupracuje s ropnou firmou Shell na elektrifikaci těžebního sektoru.

TECO 2030

TECO 2030 je norská společnost, která vyvíjí technologii s nulovými emisemi pro námořní a těžký průmysl. Vyvíjí vodíkové palivové články PEM a celé moduly vodíkových palivových článků PEM, které umožňují lodím a dalším těžkým průmyslovým aplikacím snižování emisí. TECO2030 je spinoff od TECO Maritime Group, skupina, která poskytuje technologie a služby světovému odvětví lodní dopravy již od roku 1994. TECO 2030 staví v norském Narviku první evropskou továrnu na technologii PEM (protonovou výměnnou membránu). Továrna má zahájit výrobu co nejdříve v roce 2024, s roční produkcí palivových článků 400 MW v roce 2025 a 1 600 MW do roku 2030. Pro více informací navštivte www.teco2030.no.

Skeleton Technologies

Skeleton Technologies je společnost Global Cleantech 100 a technologický lídr v oblasti rychlého nabíjení energie pro přepravu, rozvodnou síť, automobilový průmysl a průmyslové aplikace. Spolupracuje s některými z největších společností na světě – od evropských automobilových společností, OEM průmyslového vybavení po provozovatele vozového parku a hlavní dodavatele v letectví. Technologie skladování energie pomocí superkondenzátoru a SuperBattery založené na patentovaném upraveném grafenu představují největší technologický pokrok v tomto odvětví za posledních 20 let. Skeleton Technologies Group má výrobu v Großröhrsdorfu, prodej v Berlíně, vývoj materiálů v Bitterfeld-Wolfen a vývoj elektrotechniky a modulů v estonském Tallinnu. V roce 2024 otevře největší továrnu na superkondenzátory na světě v německém Markranstädtu. www.skeletontech.com

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail