Od čtenářů

Článků v rubrice: 14

Letní škola reaktorové fyziky – FJ/OH´2002

V srpnu proběhl další ročník letní školy reaktorové fyziky, jež nese jména dvou významných vědců a laureátů Nobelových cen Frédérica Joilota (Nobelova cena za chemii v roce 1935) a Otto Hahna (Nobelova cena za chemii v roce 1944). Jelikož jsem měl tu čest být jedním z 64 účastníků této pozoruhodné akce, mohu se nyní podělit se čtenáři Třetího pólu o své zážitky.

Fotogalerie (3)
Účastníci a lektoři letní školy reaktorové fyziky FJ/OH´ 2002

Profil FJ/OH Summerschool

FJ/OH je pokračováním letní školy Frédérica Joilota, která byla založena v roce 1995 Commissariatem a l´ Énergie Atomique Cadarache k podpoře vzdělávání v oblasti reaktorové fyziky. V současnosti školu společně organizují Forsungszentrum Karlsruhe a Commissariat a l´ Énergie Atomique Cadarache v podobě přibližně desetidenního kursu a je určena zejména pro studenty doktorandského studia a mladé vědecké pracovníky z výzkumných ústavů a jaderného průmyslu z celého světa. Zakladatelé a organizátoři FJ/OH - letní školy reaktorové fyziky si vytyčily dva úkoly, jež by mělo pořádání této akce splnit:

1. oslovit mladou generaci "jaderňáků" a "reaktorníků", aby se podílela na řešení optimálního ukončení palivového cyklu jaderných elektráren,
2. udržet vysoký standard znalostí z oblasti reaktorové fyziky a reaktorových technologií na takto zaměřených vysokých školách.

Vysoká odborná úroveň školy je garantována zejména výběrem lektorů a přednášejících, do jejichž rolí jsou pasováni významní vědečtí pracovníci z jaderného výzkumu, jaderného průmyslu a univerzit z celého světa. Pořadatelství této školy se každý rok střídá mezi Karlsruhe a Cadarache.

FJ/OH´2002 - ve víru transmutací na jihu Francie

Letošní ročník se konal ve dnech 21.8. - 30.8. v malebném prostředí historického komplexu Château, který se nachází nedaleko výzkumného ústavu v Cadarche na jihu Francie. V Château měli účastníci školy zajištěno ubytování a stravování na velmi vysoké úrovni, klimatizovaný přednáškový sál, místnost pro možnosti posterové prezentace a počítačovou místnost připojenou na Internet.
Téma pro letošní školu reaktorové fyziky bylo vybráno pod názvem "Transmutace jaderných odpadů a související inovační technologie". Jednalo se o soubor čtyřiceti přednášek rozdělených podle svého zaměření, do pěti následujících skupin:

1. Motivace a plány v oblasti transmutací odpadů.
2. Fyzikální aspekty a možnosti transmutačních technologií.
3. Urychlovačem řízené systémy a jejich komponenty:
- vysoce intensivní urychlovačové systémy,
- spalační terče,
- podkritické systémy.
4. Technologie a materiály - specifické problémy, týkající se transmutací:
- palivo a palivový proces,
- materiály,
- olovo/slitiny olova.
5. Jaderná data:
- experimenty a jejich vyhodnocení.

Každá přednáška trvala přibližně jednu hodinu a po ní byl samozřejmě dán studentům prostor k dotazům a k diskusi. Přednášející také poskytli všem studentům celou svojí přednášku v tištěné formě, rozšířené o řadu dalších zajímavých informací. Díky tomuto úctyhodnému počinu organizátoru jsme si krom vlastních poznámek odvezli ještě mnoho cenných materiálů popisujících zajímavá experimentální zařízení, průběhy a výsledky experimentů z oblasti transmutačních technologií, nově vyvinuté výpočtové kódy a výsledky výpočtových ověření experimentů.
Jak jsem již uvedl v úvodu, vysokou úroveň školy zajišťují zejména jednotliví lektoři, a proto je myslím na místě uvést alespoň některé organizace, jež zde měly své zastoupení v řadách přednášejících. O své zkušenosti a výsledky své práce se přijeli podělit zástupci CERNu, FRAMATOMu, JAERI, Argonne National Laboratory, Los Alamos National Laboratory, KTH Stockholm, CIEMAT Madrid, CEA Cadarache, Forschungszentrum Karlsruhe a mnozí další. Součástí školy byla také návštěva CEA Cadarache zaměřená zejména na prohlídku oddělení výzkumu paliv. Byla nám předvedena moderní měřící a výpočetní technika, jež se používá při výzkumu vyhořelého jaderného paliva. Největší zájem vzbudily laboratoře s horkými komorami, kde jsme byli přímými svědky práce s vyhořelým jaderným palivem v těchto zařízeních.

Nejen škola, ale i zábava

Aby se vážený čtenář nedomníval, že během letní školy se sejde několik šílených reaktorových fyziků, kteří se zavřou do přednáškového sálu a vyjdou z něj až na konci školy, musím zde uvést co vše pro nás připravili organizátoři pro rozptýlení a zpestření letního školení. Jako větší společenská událost se jevila v podstatě každá večeře v Château, kde pokaždé pro nás mistr kuchař přichystal nějaké to gurmánské překvapení a navíc není nad příjemné večerní posezení u dobrého francouzského vína s širokým výběrem francouzských sýrů. Většina z nás si také oblíbila tradiční francouzskou hru petanque, kterou jsme vydrželi hrát do pozdních večerních hodin za skromného osvětlení venkovní lampy. Víkend se odehrál ve znamení výletů, přičemž v sobotu jsme si mohli vybrat, buď návštěvu Marseille, nebo hlavního města Provence - Aix en Provence. V neděli jsme podnikli společný celodenní výlet do srdce Provence v okolí pohoří Alpill. Zde si na své mohli přijít znalci a obdivovatelé historie, přírody a dobrého vína. První zastávka byla nedaleko městečka St. Rémy de Provence, zde jsme si prohlédli antické sídliště Glanum, ve kterém se nachází řada vykopávek a části staveb z dob řeckého a římského období. Po té následoval odjezd do vesničky Les Baux de Provence, kde se nacházejí ruiny pohádkového sídla pánů z Baux, nejsilnější provensálské šlechty. Na závěr jsme navštívili vinný sklípek v Saragan, kde pro nás byla přichystána také ochutnávka kvalitních jihofrancouzských vín.
Závěrem mohu pouze konstatovat, že letní škola reaktorové fyziky FJ/OH´2002 se organizátorům nadmíru zdařila, ať již po stránce vědecké, tak i kulturní. Nelze nic jiného, než si přát více takovýchto akcí pro mladé odborníky z oblasti jaderné fyziky.

Jan Rataj
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail