Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Internetový biologický portál www.nastrome.cz

Nastromě je začínající internetový biologický portál určený všem, kteří se zajímají o přírodu. Oslovit by chtěl nejen odborníky, ale i laiky. Jeho cílem je zejména shromažďovat informace o výskytu nejrůznějších více či méně ohrožených organismů a dát jim tak šanci na záchranu. Zajímají vás podrobnosti? Pokud ano, ptejte se…

Fotogalerie (3)
Příklady stránek

Mohu se přidat i já?
Určitě ano! Jednoduše se zaregistrujete na www.nastrome.cz/registrace. Vše je zdarma a jediný údaj, který od vás potřebujeme, je emailová adresa, na kterou vám dorazí odkaz pro aktivaci.

Zaregistruji se, ale co dál?
Po zaregistrování se můžete podělit s ostatními o své informace v rubrikách.

  • Mapování výskytu organismů
  • Fotogalerie
  • Články
  • Diskuse
  • Možnost navázat kontakt s lidmi s podobnými zájmy.

Do budoucna můžete očekávat zdokonalování funkcí a přidání i některých dalších.

Hlavní výhody?
Přehlednost, rychlost a účinnost. Stále jsme ve fázi vývoje a bereme v potaz jakékoliv námitky, návrhy atd. To by mělo být zárukou, že web bude svým uživatelům ušitý doslova na míru.

Jsou data na webu důvěryhodná?
Systém je připraven pro co nejlepší kontrolu „zlobivých“ uživatelů. Záznamy, které jsou vytvořeny, je možné hodnotit kladně či záporně. Tím se nevhodné a nepravdivé údaje eliminují. Každý uživatel postupem času tedy získává buď kladné, nebo záporné body. Od nich se pak odvíjí jeho status (level, post, jak chcete). Jeho status pak určuje váhu jeho hodnocení a důvěryhodnost jeho zdrojů.

Plány do budoucna?
Chceme web propagovat a stále zlepšovat. Chceme nabídnout spolupráci nejrůznějším organizací přes ornitology po mykology, ale chceme také zkusit zaujmout školy, kroužky. Máme v plánu pořádat soutěže (například o nejlépe hodnocený článek, fotografii atd.). Samozřejmě se pokusíme pro větší motivaci získat nějaké hodnotné ceny.
Projekt obsahuje multijazykovou podporu. Má tedy potenciál rozšířit se i mimo území naší republiky. Prozatím se ovšem spokojíme se zmapováním určitého okresu či kraje.


Pro ty, kteří by chtěli pomoci
  • Máte-li nějaká data, podělte se o ně.
  • Využívejte náš projekt.
  • Informujte o něm ostatní.
  • Nic z toho neprovozujete, ale vaši známí ano? Můžete jim o nás dát vědět.

Jsme team
Na projektu se podíleli zejména dva programátoři: Filip Naiser - šéf a Aleš Hrabalík. Pomáhala také Kateřina Šraitrová (záležitosti mimo programování). Jsme nyní studenty sexty na litomyšlském gymnáziu. Naším projektem jsme zaujali porotu v středoškolské soutěži Festival vědy a techniky a získali právo na účast v celorepublikovém kole této soutěže(na půdě Akademie věd). Protlačit se mezi projekty na vysoké vědecké úrovni byl pro nás úspěch. V republikovém kole jsme za sebou nechali zhruba 10 dalších projektů!

Máte-li zájem být jedním z nás – kontaktujte nás a napiště co umíte a co můžete poskytnout. Dobrých spolupracovníků není nikdy dost.
Jakékoliv dotazy a připomínky směřujte na mail dotazy@nastrome.cz

Děkujeme za pozornost a těšíme se na Vás!!!

Filip Naiser
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail