Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Silicon Hill?

Počítačová síť na studentských kolejích patří ve světě k běžným standardům, který se naštěstí začíná uplatňovat i u nás. Jednu z prvních a v evropském měřítku největších počítačových sítí si samotní studenti vybudovali a udržují v areálu studentských kolejích na Strahově.

Fotogalerie (2)
Ilustrační foto

Silicon Valley je rozlehlé údolí v Kalifornii, obklopené z obou stran horami, které se celosvětově proslavilo jako centrum počítačového průmyslu a podle materiálu na výrobu čipů - křemíku - dostalo své přízvisko. Leží jihovýchodně od San Francisca a je přibližně 40 km dlouhé a 20 km široké. Silicon Hill (SH) je kopec, na který jezdí lanovka, stojí na něm rozhledna, největší stadion světa a studentské koleje. Kombinace studentských kolejí a stadiónu by mohla navozovat myšlenku sportovního vyžití studentů, ale ve skutečnosti vznikla ještě v dobách nedávno minulých, pro účely sokolských sletů. Ano, hádáte dobře, řeč je o pražském Strahově.

Síť, ale ne pavoučí

V areálu studentských kolejích na Strahově, které patří Českému Vysokému Učení Technickému (ČVUT), vznikla postupem času rozsáhlá počítačová síť. Protkala celý strahovský areál jako pavučina a v současnosti patří rozsahem k největším studentským sítím v Evropě. Je do ní připojeno více než 2000 uživatelů (což je zhruba polovina všech strahovských studentů) a na 20 serverů, které slouží rozmanitým účelům, počínaje mail servery a konče archívem linuxových distribucí. Když si tedy uvědomíte, kolik počítačů a tudíž i čipů a křemíku obsahuje, snad uznáte, že je to opravdu Silicon Hill.
Strahovská síť je prostřednictvím akademické sítě ČVUT připojena do celého Internetu. Připojeným studentům se tak nabízí široký přístup k informacím nezávisle na provozu školních počítačových učeben. Síť je spravována výhradně dobrovolníky z řad studentů. Jejich hlavní odměnou jsou zkušenosti, které pak využívají ve škole i ve svých zaměstnáních. Tito studenti udržují v provozu servery a rozvody kabelů, realizují projekty zaměřené na vlastní rozvoj sítě i pro veřejnost.
Počátkem počítačových sítí na Strahově bylo v roce 1993 propojení počítačů několika studentů na jednom ze strahovských bloků, mezi nimiž byl jeden, který měl k dispozici počítač použitelný jako novellský server. Postupem času se do sítě připojovalo více a více lidí a síť se rozrůstala. Nezávisle na jejím vývoji vznikla síť v organizaci, která spravuje tyto koleje, a která již byla připojena k síti ČVUT. Podobné sítě v menším měřítku vznikaly i na dalších blocích a postupně se připojovaly do jednotné sítě. Rostoucí počet uživatelů umožňoval růst sítě. Její uživatelé se sdružili ve studentském klubu Silicon Hill.

Strahovský teploměr

Strahovská síť představuje nejen možnost pohodlného spojení s univerzitou a světem informací na Internetu obecně, ale umožňuje zároveň studentům realizaci projektů, které souvisí s jejich studiem. Mezi dokončené patří například projekt "Strahovský teploměr", jehož cílem bylo vytvořit potřebné zařízení a software, které by umožňovalo sledovat venkovní strahovskou teplotu on-line na Internetu. Na výsledek se můžete podívat na stránce http://stoupa.sh.cvut.cz/teplomer/

WebKamera v menze

Mezi velice populární a dokončené projekty patří "WebKamera v menze". Na stránkách tohoto projektu si studenti mohou prohlédnout aktuální situaci v jejich oblíbené menze. A rozhodnout se, zda již vyrazit na oběd či večeři, nebo zda posečkat, až opadne fronta. Tato stránka je kombinována i s jídelníčkem, takže se student může rozhodnout, či mu zvolené jídlo stojí za tu frontu, kterou vidí právě WebKamerou. Pokud se chcete podívat do vstupní haly naší menzy nebo na jídelníček, prosím proč ne, adresa je tato: http://menzakam.sh.cvut.cz

Mezi další projekty, které momentálně probíhají, patří "Gigabitová páteř na Strahově", tedy 10i rychlejší propojení sítě SH a ČVUT než je tomu doposud. Tato páteř by měla být, stejně jako ta současná, tvořena pomocí optických kabelů. Mezi další rozpracované projekty patří také "Internetové vysílání České televize".

Více informací o SH, stejně jako o ostatních projektech najdete na internetové adrese: http://www.sh.cvut.cz/

Jiří Křepel
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail