Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Jak se starat o domácí počítače, aby vydržely co nejdéle

Práce online z domova, videohovory s rodinou a přáteli, distanční vyučování a další – pandemie koronaviru přinesla mimo jiné zvýšené nároky na domácí počítače, ať už desktopy, či notebooky. Situace se od jara příliš nezklidnila a řada firem tak u režimu home office zůstala. Rovněž mnozí středoškoláci i vysokoškoláci se vrátili k distančnímu studiu. Jak se starat o svůj počítač či notebook, aby zvýšený nápor současné doby zvládal? A jak se o svá zařízení postarat, aby vydržela co nejdéle a ušetřila nám tak v ekonomicky napjatých časech případné výdaje na jejich obměnu?

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Čistota je základ

U osobních počítačů, ať ve formě desktopu, či notebooku, je odborníky zpravidla uváděna životnost tři až pět let. Zařízení i po této době většinou zůstanou funkční, jejich výkon ale znatelně poklesne. Na vině je nejen „zaneřádění“ počítače nejrůznějšími daty, ale především opotřebení hardwaru. V tomto ohledu jsou jedněmi z největších nepřátel našich „pécéček“ i „noťasů“ prach a nečistoty. Jedním z prvních kroků, jak zajistit svému zařízení méně problémový chod a delší životnost, je tak dobrá péče. „Notebook je v době nepoužívání vhodné uchovávat v brašně či obalu, aby se do něj zbytečně nedostával prach. Skříň počítače pravidelně zvenčí otírejte suchým hadříkem a můžete také opatrně odsát prach z vnější mřížky. Ideálně jednou do roka je ovšem dobré svěřit počítač do rukou odborníků, kteří vnitřek skříně odborně vyčistí od prachu a nečistot,“ popisuje David Vandrovec, generální ředitel společností REMA, které v tuzemsku zajišťují zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení, baterií a akumulátorů či solárních panelů.

Prodlužte životnost baterie vhodným nabíjením

U mobilních zařízení bývá jejich životnost často pevně spojena se životností baterie. I té byste proto měli věnovat pozornost, a to hlavně při nabíjení. „Životnost baterie se obvykle odvíjí od takzvaných nabíjecích cyklů, což je maximální počet vybití a nabití, které baterie zvládne, než se začne snižovat její kapacita a následně než doslouží. Každé nabití ubere jeden nabíjecí cyklus, proto není dobré nabíjet příliš často. Pokud chcete využít maximální životnost baterie v závislosti na počtu nabíjecích cyklů, snažte se mobily či notebooky nabíjet až při stavu baterie zhruba 10 až 15 procent,“ radí Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí baterie do mobilních zařízení. Pokud by vás zajímalo, kolik toho již má akumulátor ve vašem zařízení za sebou, můžete to zjistit pomocí šikovných aplikací. Jak pro mobil, tak pro i notebook funguje například aplikace BatteryBar, která vám ukáže procento opotřebení baterie. Aplikace BatteryCare pak toho umí ještě o něco více – ukáže vám aktuální i původní kapacitu baterie i počet nabíjecích cyklů.

Chraňte svá zařízení před teplem, notebooky i před otřesy

Pro prodloužení životnosti vašich zařízení je rovněž důležité provozovat je tak, aby se zbytečně nepřehřívaly. Komponenty počítačů jsou na teplo poměrně citlivé a pro optimální výkon potřebují vhodné teploty. Při přehřátí se počítače mohou zasekávat či náhle vypínat a hrozí i zničení jednotlivých součástek. K přehřívání může přispívat nános prachu uvnitř skříně či v notebooku, hlavně na ventilátoru, ovšem vliv má například i okolní teplota. Stolní počítač byste proto měli ideálně mít v chladnější místnosti a na místě, kam nesvítí přímé slunce. Skříň by kolem sebe měla mít dostatek prostoru, kudy bude proudit vzduch. Pro notebook je pak vhodné používat chladicí podložku.

Ačkoliv jsou notebooky právem řazeny mezi mobilní elektroniku, jejich životnosti též příliš nesvědčí, když s nimi v zapnutém stavu hýbete. Neustálé přesouvání a přenášení totiž může poškodit pohyblivé součástky. Když už musíte zapnutý notebook přenášet, držte jej pevně oběma rukama za tělo, nikoliv za obrazovku, a snažte se ho nenaklánět. I při nošení ve vypnutém stavu se pak vyplatí investovat do kvalitní polstrované brašny či batohu, kde bude přístroj chráněn proti otřesům.

Pozor na přepětí i časté vypínání a zapínání

Svou elektroniku byste rovněž měli chránit přepěťovou ochranou proti nenadálým výkyvům v napětí v síti či nežádoucími výboji. Na ty jsou počítače, ale například i televize a další běžné domácí spotřebiče, poměrně náchylné a hrozí i nevratné poškození. Speciální zásuvky s přepěťovou ochranou lze pořídit již za pár stokorun, což je jen velmi malá investice v porovnání s tím, za kolik byste museli pořídit nový počítač.

Na rozdíl od smartphonů, které jsou zapnuté prakticky non-stop, svoje stolní počítače a notebooky minimálně na noc vypínáme. Dáváme jim tak možnost „vychladnout“ a samozřejmě také šetříme spotřebu elektřiny. Právě kvůli šetření energie ovšem mívají lidé tendenci hlavně své desktopy vypínat během dne hned několikrát – pokaždé, když se jdou věnovat jiným činnostem. „Časté vypínání a zapínání ale zařízení zatěžuje, neboť se nárazově mění jeho vnitřní teplota, součástky se střídavě smršťují a rozpínají. Proto je lepší nechat počítač přes den běžet a vypínat jej skutečně až tehdy, když víte, že jej delší dobu nebudete potřebovat,“ doporučuje David Vandrovec.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail