Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Co nám při prohlížení webu zvedá tlak

Téměř všichni z nás každý den z nejrůznějších důvodů používáme různé webové stránky. Samozřejmě chceme, aby naše uživatelská zkušenost byla pozitivní a pokud možno bezchybná. Bohužel tomu tak vždycky není. Agentura Cyber-Duck UX, která se zabývá uživatelským prostředím, vytvořila tři webové stránky s mnoha zabudovanými problémy a nechala je testovat 1 100 účastníkům, aby zjistila, které problémy s webem způsobují uživatelům největší stres. Mírou stresu byla hladina krevního tlaku.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Největší stres s nárůstem krevního tlaku až o 21 % způsobovalo uživatelům pomalé načítání stránek. Průměrné doby načítání stránek použitých ve studii se pohybovaly mezi 8,8 - 10,5 sekundy - účastníci k popisu rychlosti načítání stránek použili slova jako „frustrující“ a „nesnesitelné“. Účastníci prohlašovali, že doba načítání stránky nad pět sekund je „nepohodlná“ a „nepřijatelná“.

Na druhém místě bylo vysoké množství „vyskakovacích oken“, které zvýšilo hladinu krevního tlaku účastníků o 20 %. Vyskakovací okna, která účastníci během experimentu viděli, zahrnovala předplatné bulletinu, slevové kódy, povědomí o prodeji a vyskakovací okna s nabídkou vyzkoušení. Účastníci uvedli, že používání mnoha vyskakovacích oken bylo „otravné“ a „zbytečné“.

Na třetím místě se umístilo automatické přehrávání hudby, které krevní tlak účastníků zvýšilo v průměru o 20 %. Účastníci uváděli, že nevítané automatické přehrávání hudby na webových stránkách je „pobuřující“ a „rušivé“. O něco lépe dopadlo automatické přehrávání videí, protože krevní tlak účastníků vzrostl „jen“ o 16 %. I když účastníci uvedli, že videa s automatickým přehráváním jsou rušivá, uvedli zároveň, že je pro ně snazší najít a vypnout zdroj zvuku u videa ve srovnání s automatickou hudbou.

Mezi další problémy s webem, které významně zvyšují hladinu krevního tlaku účastníků (o 17 %), patří nefunkčnost webstránky.

Zajímavé je, že až na sedmé pozici se umístilo obtížně čitelné písmo, které vedlo ke zvýšení hladiny krevního tlaku účastníků o 13 %. Účastníci označovali písma na webu jako „nevítaná“ a „bezohledná“.

Problém s webem, který vede k nejmenšímu stresu uživatele (nárůst „jen“ o 5 %), jsou dezorientující animace. Mírně nad dezorientujícími animacemi se umístily „image sliders“, posouvající se obrázky (také známé jako karusel nebo rotující bannery). V rámci studie bylo na jeden web umístěno devět takových posuvníků obrázků. Účastníci řekli, že mít více než tři karusely na webové stránce je „nadměrné“ a „přesycené“.

Poznámky k provedení pokusu:

Ve studii se měřily pouze hodnoty systolického krevního tlaku (v mm Hg). Systolický tlak se projeví v tepnách během kontrakce srdečního svalu. (Vysvětlení kategorií systolického krevního tlaku: normální (90 - 120 mm Hg), zvýšený (121 - 129 mm Hg), vysoký krevní tlak (první fáze hypertenze) (130 - 139 mm Hg), vysoký krevní tlak (druhá fáze hypertenze) (140 nebo vyšší) a hypertenzní krize (vyšší než 180).)

Věkové rozmezí účastníků studie se pohybovalo mezi 20 - 58 lety a žádný z účastníků neměl před účastí ve studii žádné zdravotní problémy. Žádný z účastníků studie nebyl zaměstnán ani vzdělán v oboru informačních systémů, informačních technologií nebo vývoje a designu webů. Všichni zahrnutí účastníci uvedli, že byli před studií „velmi sebejistými“ nebo „sebevědomými“ uživateli internetu.

Účastníci testovali tři webové stránky vytvořené, navržené a spravované pouze k účelu studie: web elektronického obchodu s oděvy a doplňky, obecný zpravodajský web a web s recenzemi technologií (gadgetů).

Kvůli spravedlivému hodnocení byla kvóta účastníků pro každou kategorii problému webových stránek stanovena na 110. Každý účastník strávil hodinu výhradně testováním, hodnocením a řešením problému na třech různých webech (20 minut na web). Krevní tlak účastníků byl měřen pět minut před a pět minut po hodinové relaci testování bez ohledu na to, do jaké kategorie problému s webem byli pro svou relaci přiřazeni. U každé z kategorií problémů webových stránek jsou všechny konečné výsledky krevního tlaku před a po hodinové testovací relaci uvedeny v tabulce zprůměrované.

Úplná tabulka výsledků:

Zdroj: Tisková zpráva Cyber Duck UX Agency.

https://www.cyber-duck.co.uk/what-we-do/ux-and-service-design

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail