Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

AI bude „game changer" pro telekomunikační průmysl

Obrovská popularita, kterou ChatGPT získal od svého spuštění v listopadu 2022, vzbudila velký zájem o generativní nástroje umělé inteligence. Okamžitě to přimělo mnoho společností napříč odvětvími k horečnému zkoumání jejich možností a použití. Telekomunikační společnosti nejsou v tomto trendu výjimkou a rychle se připravují AI využít, říká Global Data, přední datová a analytická společnost.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Na trhu se objevuje několik nástrojů umělé inteligence, které jsou schopné generovat konverzační text a přizpůsobený obsah, jako jsou obrázky, hudba nebo počítačové kódy na základě zadání. ChatGPT přitahuje pozornost zejména díky svému okamžitému a téměř přesnému výstupu. Pro telekomunikační společnosti může ChatGPT přinést změny několika obchodních funkcí, včetně zákaznických služeb, správy sítě, odhalování podvodů, prodeje a marketingu.

Například integrace ChatGPT s tradičními kanály zákaznických služeb telekomunikací může pomoci poskytovat okamžitou, automatizovanou podporu 24 hodin denně, poskytovat informace o portfoliu produktů a služeb, zvládat širokou škálu služeb. Řešit dotazy a problémy zákazníků rychle a efektivně, zkracovat čekací doby, a tak zvyšovat spokojenost zákazníků. Pro lepší obsluhu geograficky různorodé zákaznické základny mohou telekomunikační společnosti také využívat ChatGPT k poskytování překladů zákazníkům, kteří mluví různými jazyky. Tímto způsobem mohou nástroje založené na umělé inteligenci pomoci telekomunikačním společnostem zlepšit zákaznickou zkušenost a snížit náklady.

AI může zvyšovat příjmy i odhalovat podvody

Tím, že představuje zákazníkům přizpůsobená produktová doporučení a exkluzivní nabídky založené na předchozích nákupech a zájmech, může ChatGPT také pomoci při zvýšení prodeje a příjmů telekomunikačních společností. Kromě toho lze ChatGPT použít k identifikaci a sledování podvodníků, dokonce i k vytvoření databáze informací, které lze použít k prevenci pokusů o podvod.

Kvůli testování a zkoumání nových příležitostí použití ChatGPT se investice do telekomunikačního sektoru v krátkodobém až střednědobém horizontu zvýší. To je v souladu s prognózami tržních příležitostí společnosti GlobalData pro AI, které odhadují výdaje podnikové AI v komunikačním sektoru na 1,6 miliardy USD v roce 2022 a předpokládají, že do roku 2026 vzrostou až na 2,9 miliardy USD.

Telekomunikační společnosti vyvíjejí vlastní chatboty

Dalším zajímavým trendem je, že telekomunikační společnosti již začaly pracovat na svých vlastních verzích podobných ChatGPT. Jihokorejská telekomunikační společnost KT pracuje na vlastní verzi modelu OpenAI. SK Telecom také plánuje spuštění vlastního chatbota s umělou inteligencí a spustil beta verzi s názvem „A.“ (vyslovuje se „A dot“) v Jižní Koreji v květnu 2022. Společnost China Telecom rovněž oznámila plány na vybudování modelu základů umělé inteligence pro vývoj průmyslové verze ChatGPT pro telekomunikační průmysl.

Výhody ChatGPT jako užitečného nástroje pro péči o zákazníky a technickou podporu v telekomunikačním průmyslu jsou evidentní. Jak technologie dospívá a společnosti zkoumají nové aplikace, mohou telekomunikační společnosti těžit z toho, že nabízejí lepší zákaznickou zkušenost, a tím snižují fluktuaci zákazníků a zvyšují své prodeje a zisky.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail