Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do výzkumu umělé inteligence měly obrovský dopad na globální ekonomiku a změnily způsob, jakým společnosti fungují a komunikují se svými zákazníky. Vzestup umělé inteligence také ovlivnil trh práce a pracovní místa v této oblasti se stala jednou z nejoblíbenějších možností. Specialisté na umělou inteligenci a strojové učení se v příštích čtyřech letech mohou těšit na růst pracovních příležitostí.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Podle údajů prezentovaných AltIndex.com se očekává, že se specialisté na umělou inteligenci a strojové učení stanou do roku 2027 celosvětově nejrychleji rostoucími profesemi. Do tří let bude na trhu více než milion nových specialistů na umělou inteligenci a strojové učení.

Vzhledem k tomu, že 75 % společností chce v příštích čtyřech letech zavést velká data, cloud computing a umělou inteligenci, není divu, že tyto technologie budou mít i nadále významný dopad na trh práce. Umělá inteligence a generativní umělá inteligence však v minulém roce získaly právě opačnou mediální pozornost, když se objevily titulky o ztrátách pracovních míst a tvrzení, že by téměř 20 % pracovní síly mohlo mít v následujících letech přes 50 % svých úkolů nahrazeno a automatizováno umělou inteligencí. Pracovní pozice v oborech AI se naopak staly jednou z nejlepších možností pro růst kariéry.

Podle zprávy o budoucnosti pracovních míst Světového ekonomického fóra se očekává, že poptávka po specialistech na AI a strojové učení do roku 2027 poroste mnohem výrazněji než u jakákoli jiné profese.  Podle statistik tato pracovní místa vzrostou do uvedeného roku o 40 % na více než milion nových specialistů.

Poroste poptávka i po dalších odbornících

Rostoucí potřeba zelenější budoucnosti učinila ze specialistů na udržitelnost druhé nejrychleji rostoucí pracovní místo. Zpráva také poukázala na užitečnost analytických dovedností, ať už na pozicích business inteligence, informační bezpečnosti nebo datových analytiků. Podle předpovědí WEF bude studium FinTech (finančních technologií) nebo robotiky dobrou volbou pro ty, kteří v budoucnu hledají jistotu zaměstnání.

Specialisté na umělou inteligenci a strojové učení se stanou součástí průmyslu za půl bilionu dolarů

Skutečnost, že pracovní místa v oblasti umělé inteligence jsou na prvním místě seznamu potenciálně nejrychleji rostoucích povolání v příštích čtyřech letech, nepřekvapí, vezmeme-li v úvahu působivý růst tohoto segmentu trhu.

Globální průmysl a AI

Podle průzkumu Statista se globální průmysl umělé inteligence za pouhé tři roky více než zdvojnásobil a v roce 2023 dosáhl hodnoty 240 miliard dolarů a čtvrt miliardy uživatelů. Očekává se, že toto číslo poskočí o 27 % a v roce 2024 dosáhne 305,9 miliardy dolarů. Díky firmám a uživatelům po celém světě, kteří přijmou technologie a řešení AI, poroste celý trh o 17 % a do roku 2027 dosáhne hodnoty půl bilionu dolarů.

Strojové učení, největší segment trhu s umělou inteligencí, v tomto období poroste o 122 % a dosáhne hodnoty 355 miliard dolarů, oproti 158 miliardám dolarů v loňském roce. Očekává se, že její podmnožina, generativní umělá inteligence, bude v roce 2027 tvořit čtvrtinu celkové tržní hodnoty, oproti 18 % v roce 2023.

Budoucnost začíná dnes

Statistiky také ukazují, že nástroje umělé inteligence bude v roce 2024 používat zhruba 314 milionů lidí, což je téměř o 60 milionů více než loni. Se zhruba 60 miliony lidí, kteří ročně přijímají řešení a nástroje AI, má celý trh do roku 2027 oslovit více než půl miliardy uživatelů.

Prognózy zaměstnanosti: Která pracovní místa mají budoucnost?

Předpokládá se, že mezi lety 2023 a 2027 celosvětově nejvíce porostou tyto profese:

  1. Specialisté na AI a strojové učení
  2. Specialisté na udržitelnost
  3. Analytici business inteligence
  4. Analytici informační bezpečnosti
  5. FinTech inženýři
  6. Data analytici a vědci
  7. Robotičtí inženýři
  8. Operátoři zemědělských zařízení

(Zdroj: Statista, WEF Future of Jobs Report 2023)

Zdroj: https://altindex.com/news/ai-and-machine-learning-jobs-growth

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail