Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Eko-friendly předvánoční úklid

Pořádný úklid je předvánoční rutinou. Podle průzkumu s ním více než třetina lidí stráví kolem dvou týdnů. Čistý dům zkrátka pro mnohé symbolizuje schopnost postarat se o rodinu. Vyplatí se při tom ale nezapomínat na přírodu. Uklízet můžete i úsporně a ekologicky. Zde několik sebraných rad. Kromě té, že uklidit můžete až po Vánocích...

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Vánoční svátky jsou hlavně o rodinné pohodě, klidu, dobrém jídle a setkávání s blízkými. Zejména pro ženy ale znamenají také starosti s pečením cukroví, a hlavně předvánočním úklidem. Ten přitom dámy někdy prožívají opravdu intenzivně. Například podle loňské studie britské společnosti Regina celých 63 procent dotázaných uvedlo, že si na předvánoční úklid z adventního času ukrojí nejméně týden. Více než třetina lidí pak úklidem stráví 10 až 18 dnů. Téměř 7 z 10 lidí také připustilo, že před svátky uklízí dvakrát důkladněji než jindy během roku. Proč nám na tom tak záleží? Je to jednoduché: chceme se před svými přáteli a příbuznými, kteří nás během svátků navštíví, předvést v tom nejlepším světle. Pro mnohé zkrátka čistý dům představuje jakýsi hmatatelný důkaz jejich schopnosti postarat se o rodinu, či udělat dojem na svoje a partnerovi rodiče, jak vyplývá z průzkumu výrobce vysavačů Vorwerk, kdy tento důvod citovala rovná pětina lidí.

Celý předvánoční úklid (a ostatně i jiné úklidy v průběhu roku) lze provádět úsporně a ekologicky. Jistě si dovedete představit, kolik během něj spotřebujete elektrické energie, vody, úklidových pomůcek a čisticích prostředků. Zde je pár tipů na eko-friendly očistu domova.

Tip 1: ruční práce

Víme, že po elektrických pomocnících saháme většinou kvůli úspoře času. Ale i tak můžete elektrickou energii při úklidu ušetřit hned několika způsoby. Při praní bytového textilu počkejte, až nashromáždíte opravdu plnou pračku. Neperte několikrát - kromě elektřiny ušetříte i vodu. Vysavač použijte jen na ty největší plochy a menší koberečky zkuste pěkně postaru „vypráskat“ ručně. Pohyb a spalování osobního tuku je také to, co se počítá! Prach z výše položených povrchů setřete ručně, to je totiž rychlejší, než ekvilibristika s různými vysávacími hubicemi!

Tip 2: Žádné jednorázovky

Z úklidových pomůcek upřednostněte ty, které můžete používat opakovaně. Pokud to není nutně potřeba, nepoužívejte jednorázové úklidové rukavice a papírové utěrky nahraďte hadříky a houbičkami, které můžete vyprat a používat opakovaně.

Tip 3: Přírodní prostředky místo chemie

Na trhu je dnes dostupná celá řada ekologicky šetrných mycích prostředků, které můžete využít místo běžných saponátů a jiné úklidové chemie. Dobře posloužit ale mohou i podomácku vyrobené čističe. Tradičně se používá prostá voda s přídavkem octa, jedlé sody či citrónové šťávy, podle toho, jaký povrch chcete čistit. Do takto připravených „čistidel“ můžete kápnout i trochu esenciálního oleje, například tea-tree, levandulového nebo eukalyptového. Tyto oleje působí antibakteriálně, navíc vám domov hezky provoní. Především na úpravu dřevěných povrchů se pak hodí také kokosový olej.

Zde je přehledně několik možností, co se na co hodí:

Jedlá soda - odmašťuje, odstraňuje pachy, dezinfikuje.
Teplé pivo - leští dřevo.
Vinný ocet - váže tuky, dezinfikuje, odstraní pach.
Kávová sedlina - neutralizuje pachy.
Sůl - drhne, čistí, odstraňuje mastnotu.
Peroxid vodíku (H2O2) - dezinfikuje, ničí mikroorganismy.
Citron - osvěží, vybělí, odstraní skvrny.
Cibule - odstraní skvrny.
Tea tree olej - ničí plísně a bakterie, dezinfikuje.
Olivový olej - leští dřevo, ocel a kůže.

Drobné elektro pošlete bezplatně balíkem

V očekávání nových věcných darů se někdy uchylujeme k vyklízení komor či půd, kde se skladují již léta nepoužívané věci. Při jejich vyhazování je však potřeba pamatovat na to, že vyhodit je do popelnice nebo kontejneru je posuzováno jako zakládání černé skládky, což je trestné. Většinu starého vybavení z domácnosti můžete odvézt do sběrného dvora, u vysloužilého drobného elektrozařízení, jako jsou varné konvice, kulmy na vlasy, holící strojky, baterie apod. je situace ještě jednodušší. Pokud se chcete zbavit drobného elektra ekologicky, využijte službu re:Balík. Staré elektro jednoduše zabalíte do krabice, založíte objednávku na stránce www.rema.cloud, vytisknete si speciální štítek a odnesete na nejbližší poštu, odkud balík odešlou na náklady společnosti Rema. Balík nesmí mít více než 10 kilogramů. Pokud máte věcí víc, podobně funguje služba Buď líný s limitem do 50 kilogramů a sběr starých baterií pod projektem FamilyBox. Svoz by si lidé měli zajistit co nejdříve. Zájem je velký a přepravní společnosti mají v předvánočním období své limity.

Podrobné informace najdete na adrese www.rema.cloud.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail