Sci-fi

Článků v rubrice: 56

Píše se rok 2085

Soutěž čtenářů 2013

Píše se rok 2085, je krásný letní podvečer 15. 6., a já se svou drahou rodinkou seděl na břehu vodní nádrže Slapy a pozoroval, jak voda jiskří v záři do ruda rozžhaveného zapadajícího slunce. Nad hlavou se nám míhala vznášedla a před domem bylo slyšet hlasité přešlapování robotických pošťáků.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Když najednou k nám přiběhl náš dlouhodobý čtyřnohý přítel, rádio Lů, a z jeho zakulacené hlavičky s knoflíky na ovládání hlasitosti a s maličkým reproduktorem k nám dolehla dvě slova: „Temelín končí". Všichni jsme naráz úžasem oněměli. „Temelín končí," povzdychla si s otázkou ve hlase moje drahá polovička. Jenže já se neobtěžovat ani odpovědět a rychle jsem pospíchal k našemu vypůjčenému firemnímu počítači, abych zjistil, co se vlastně děje. Zapnul jsem počítač, najel jsem na ikonu internetu a zmáčkl jsem ji. V tu ránu se ze všech stran začaly sypat apokalyptické scénáře o tom, jak na tom Česko bude, až čtyři bloky jaderné elektrárny vypoví službu. Čas se neúprosně blížil k šedesátileté „trvanlivosti“ elektrárny. V době, kdy je vše poháněné elektřinou, by to znamenalo katastrofický dopad na veškeré zásobování vodou a potravinami, veškeré elektrické přístroje, které ovládají, ať už více nebo méně, životy lidí. Někteří občané by se nemohli dostat ani do vlastních příbytků.

V ulicích vypukla panika, lidé si nakupovali zásoby na okamžiky nouze, začali shromažďovat nezměrné množství baterií nejrůznějšího typu. Barikádovali se ve svých domech. Někteří si dokonce začali balit věci a připravovali se k emigraci ze Země.

Do věčné tmy zbývaly asi dvě a půl hodiny. Já jsem se svou drahou rodinkou seděl v obývacím pokoji se svíčkami připravenými na stole, vynikající večeří před námi a vlastně jsme si z výpadku proudu vůbec nic nedělali. Do úplného výpadku zbývalo nejprve 10 minut, potom 5, potom minuta a nic… Světla svítila dál.

Najednou se obloha rozsvítila, viděli jsme obrovské vznášedlo, plující nad naším městem, ze kterého létaly do vzduchu rachejtle a ohňostroje nejrůznějších barev. Z obou stran vznášedla byly připevněny digitální tabule, které oslavovaly znovu otevření továrny Temelín, po dlouhé a složité rekonstrukci a přechodu na nové, právě objevené palivo, jehož název jsem nedokázal ani přečíst. Z amplionů k nám doléhaly omluvné zprávy za neposkytnuté informace o rekonstrukci a vyvolání všeobecné paniky. Světla svítila dál…

 

Jan Beránek
Gymnázium Jana Blahoslava
Ivančice

 

Jan Beránek
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyzika v praxi: Staň se vědcem v Turnaji mladých fyziků!

Máte chuť ponořit se do světa vědy, vyzkoušet si roli fyzika a řešit reálné fyzikální problémy? Turnaj mladých fyziků (TMF) je soutěž pro studenty středních a žáky základních ...

Od životního prostředí k radiační vědě a technologii

„Odvažte se skočit,“ radí Hildegarde Vandenhoveová všem mladým profesionálům. Tohle motto jí pomáhalo po celou dobu kariéry, která ji dovedla až na současnou pozici ředitelky divize ...

Laser pomáhá léčit vzácnou oční chorobu keratokonus deformující rohovku

Oční choroba zvaná keratokonus, při níž dochází k deformaci rohovky, se projevuje rychle narůstajícími dioptriemi a zkresleným viděním.

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

Richard slaví 60 a Bratrství slaví 50

Úložiště radioaktivních odpadů slouží v České republice už víc než 60 let k bezpečné izolaci těchto odpadů od člověka a životního prostředí.

close
detail