Studenti

Článků v rubrice: 314

Vědecký výzkum v šestnácti? Proč ne?

V Německu mají s podporou vědecké aktivity dětí i mládeže již dlouholeté zkušenosti. Pro mládežnickou věkovou kategorii pořádají soutěž Jugend Forscht (Mládež bádá) a pro děti mladší 14 let, přičemž spodní hranice neexistuje, soutěž Schuler Experimentieren (Školáci experimentují). O mé účasti na přípravě i realizaci Jugend Forscht 2010 jsem čtenářům 3polu informoval v závěru loňského roku (http://www.www.www.3pol.cz/cz/rubriky/studenti/1454-jak-jsme-vyhrali-druhou-cenu-aneb-studentska-honba-za-zablesky). Při letošním ročníku se mi poštěstilo pokračovat ve stejném oboru výzkumu kosmických záblesků, pomoci studentům rozvinout práce z předchozího roku a podílet se na přípravě i průběhu soutěže prakticky od počátku a přímo na místě.

Fotogalerie (8)
Předání 2. ceny našemu týmu – Fabian Koppel a Pedro Krapp

Náš tým

Náš studentský výzkumný tým tvořili dva 16letí studenti Dienzenhoferova Gymnazia v Bambergu, Fabian Koppel a Pedro Krapp. Odborně je vedli profesor U. Heberem z Observatoře v Bambergu, emeritní středoškolský profesor Gymnazia v Bambergu W. Caye a já, který jsem byl autorem výzkumného úkolu. Jak jsem později zjistil, dospělá část týmu, resp. její vědecká úroveň, byla velkou výjimkou – projekty jsou totiž jen velmi výjimečně napojeny na vědecké instituce nebo vedeny vysokoškolskými pedagogy. Většinou se bádá přímo na školách a poradci jsou středoškolští pedagogové.

Na cestě za záblesky

Náš tým se pustil do práce prakticky ještě rok před vlastní soutěží. Naše téma „Na stopě záhadných vysokoenergetických kosmických gama záblesků” bylo totiž hodně náročné a vyžádalo si spoustu času všech zúčastněných. Při práci jsme zpracovali měřicí protokoly z měření vice než 5 000 astronomických desek oblohy observatoře v Bambergu, které by 21násobně pokryly plochu celé hvězdné oblohy. Cílem bylo vypátrat kandidáty na krátké záblesky viditelného světla, protějšky kosmických záblesků záření gama. Těch jsme nakonec identifikovali a pro další výzkum připravili 86. Naší snahou bylo všechny perfektně zdokumentovat a statisticky zpracovat.

Pro studenty to byla účast v soutěži i vynikajícím kurzem základů astronomie, protože se oba s řadou termínů, pojmů a problémů setkali poprvé. Museli se tím vším „prokousat” a jejich badatelská práce zasáhla i do historie – analyzovali jsme totiž desky a záznamy desítky let staré. Dokonce se nám poštěstilo osobně hovořit s panem R. Kniggem, který před 40 až 50 lety v Jižní Africe pořídil desetitisíce desek oblohy, mezi nimiž byly i desky, které jsme analyzovali. Pan Knigge nám poskytl unikátní a nedocenitelné informace. Například o tom, čí ruka psala před desítkami let ty které záznamy.

Stovky soutěžících v sedmi disciplínách

Soutěž, které jsme se zúčastnili, se uskutečnila v kategoriích Pracovní svět, Biologie, Technika, Fyzika, Chemie, Geo a kosmické vědy, a Matematika‑Informatika. V zemi Horní Franky, ve které se náš tým ucházel o vavříny, se sešlo 123 projektů a 178 účastníků. Ve věkové kategorii mladších dětí to bylo 91 projektů a 175 malých vědátorů.

A jak soutěž probíhá? Vše začíná vypracováním maximálně 15stránkové písemné práce; při jejím sepisování si studenti osvojují základy stylu vědecké publikace. Práce se k hodnocení porotě posílá pouze elektronicky. Klíčová je však osobní prezentace na celodenním finále soutěže. Pro ně je potřeba připravit výstavní stánek s panely na postery a prezentaci.

Porota – každý obor má svou zvláštní jury – pak postupně navštěvuje stánky a vyslechne prezentace mladých výzkumníků a odpovědi na jejich doplňující dotazy. Na poslední 2 hodiny se výstava zpřístupňuje veřejnosti a médiím. Nakonec následuje to, na co všichni napjatě čekají – vyhlášení výsledků a předání cen.

A jak jsme letos dopadli?

Naši mladí výzkumníci vyhráli v kategorii Geo a kosmické vědy 2. cenu a navíc ještě zvláštní motivační cenu pro výjimečně dobré výsledky dorostu – přece jen stále ještě patří v soutěži k těm nejmladším. 1. cenu získala studie z Gymnázia Burgkunstadt o využití dešťové vody k splachování WC. Inu, neměla to komise věru lehké porovnávat tak odlišné projekty, a jak nám bylo řečeno, 1. cena nám unikla opravdu „o fous”, což se porota snažila ošetřit výjimečným přidáním další ceny. Takže: nevzdávat, příště to bude už dozajista cena první!

René Hudec
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail