Studenti

Článků v rubrice: 314

Letní univerzita

Letos již popáté hostila Jaderná elektrárna Temelín vysokoškolské studenty v rámci čtrnáctidenní stáže nazvané Letní univerzita. Studenti doslova „prolezli Temelín od sklepa po půdu“. Čtrnáctidenní program je kombinací přednášek, praktických ukázek, ale i zábavy. Na teoretickou oblast navazuje exkurze do provozu, kde si mohou účastníci danou problematiku nebo proces takříkajíc osahat. Letošní Letní univerzity se zúčastnilo 39 studentů z pěti vysokých škol.

Fotogalerie (9)
Zahrajte si hru Temelín To235Ur 2010

Dana Drábová: „Otázky kladou lidé, kteří už něco pochopili….“
Během semináře čerpali studenti poznatky a zajímavosti také z různých besed. O budoucnosti české i světové energetiky debatovali s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou, která uvedla: „Je vidět, že otázky do diskuse pocházejí od lidí, kteří už si něco zjistili, něco pochopili a mají o energetiku zájem.” Letošní univerzitu poprvé navštívili i děkani jednotlivých fakult, aby podpořili své studenty v mimoškolním vzdělávání.

Univerzita se líbila
Letní univerzita studenty nadchla a většina z nich by proto ráda rozšířila řady pracovníků temelínské elektrárny. „Dostal jsem se blíž, než na jiných exkurzích, takže to pro mě bylo opravdu užitečné. A do budoucna se mi to tady zamlouvá...”, podělil se o své dojmy student 3. ročníku ČVUT Praha, obor tepelná technika Jaroslav Sejkora. Studentka 5. ročníku elektrotechnické fakulty Západočeské univerzity Plzeň Denisa Bartošová prozradila: „Předčilo to moje očekávání. Jestli tu bude nějaká pozice volná, určitě bych o ní uvažovala.” Někteří účastníci chtějí využít stipendijní program Skupiny ČEZ.

Králem Letní univerzity 2010 Petr Průka
Čtrnáctidenní stáž uzavřel znalostní test, ve kterém nejlépe uspěl student Západočeské univerzity Petr Průka. „Král Letní univerzity 2010“ uvedl: „Odnesl jsem si spoustu zážitků, spoustu nových vědomostí. Jak se říká, je lepší jednou vidět, než desetkrát slyšet. Pokud by to bylo možné, tak bych se rád uchytil někde tady na elektrárně, třeba v oblasti dostavby nových bloků nebo na jiné technické pozici. Myslím, že jsem byl rozhodnutý už předtím, ale to rozhodnutí se jen utvrdilo.”

Že jsou budoucí možní „jaderníci“ kreativní a hraví, se můžete přesvědčit v přílohách. Stáž je inspirovala ke kreslení i tvorbě křížovek a her.

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail