Studenti

Článků v rubrice: 314

Veletrh chytrých hlav

Rojení chytrých hlav nastalo ve dnech od 30. září do 2. října 2009 v Českých Budějovicích, kde se na celostátní výstavě Vzdělání a řemeslo sešli studenti s personalisty atraktivních firem; ti mezi mládeží hledali nadějné adepty profesního uplatnění, především v technických oborech. Veletrh se uskutečnil jako součást projektu Investice do Vaší budoucnosti, který finančně podpořila Evropská unie prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Fotogalerie (9)
Ilustrační foto

„Říkáme osmákům a deváťákům ano, tyto školy mají smysl. Víme, že jejich studenti jsou našimi velmi kvalitními zaměstnanci a současně úspěšně studují technické obory vysokých škol. Podporujeme je materiálně a jejich studenti k nám chodí na stáže,“ řekl personalista Jaderné elektrárny Temelín Pavel Šimák. ČEZ hledal „chytré hlavy“ ve společném stánku se Strojní a elektrotechnickou průmyslovou školou z Budějovic a Střední školou a Centrem odborné přípravy v Sezimově Ústí. Současně bylo k účasti přizvána strojní fakulta a fakulta elektrotechnická ČVUT, které na střední škole v Sezimově Ústí vyučují první ročník bakalářského studia.

K získání zájmu návštěvníků využili zástupci ČEZ prací studentů škol. Za nejlepší prezentaci a propojení školské a podnikatelské sféry získala Skupina ČEZ spolu s oběma středními školami diplom.

„Skupina ČEZ má vytvořenu síť spolupracujících středních škol. Jde o školy, z nichž do ČEZ nastupují absolventi jako dobří zaměstnanci, o školy, které jsou systémem vysokého školství hodnoceny jako školy, jejichž absolventi jsou úspěšnými studenty vysokých škol, a o školy, které nám současně byly ke spolupráci doporučeny krajským úřadem. V rámci Jihočeského kraje jde o 10 středních škol,“ dodává Pavel Šimák.

Na veletrhu středních škol se na ploše 5 tis čtverečních metrů představilo 120 škol, z toho 8 z Německa a z Rakouska. Na školách na veletrh navazují další akce např. dny otevřených dveří.

Žáci, kteří se rozhodnou pro technicky zaměřené učební obory, mohou v některých školách získat už během studia zajímavá stipendia. Firmy si začínají nové posily vybírat už od prvních ročníků středních škol a učilišť.

Zatímco firmy se snaží různými smlouvami se středními školami i jejich vybranými žáky zajistit budoucí posily hlavně v klíčových profesích, od příštího roku chce pomoci přitáhnout žáky speciálně do nedostatkových učebních oborů také Jihočeský kraj. Na krajská stipendia mohou už od příštího školního roku dosáhnout adepti ve všech středních školách v oborech zámečník, nástrojař, obráběč kovů, lakýrník, pekař, čalouník, klempíř-stavební výroba, tesař, zedník, pokrývač, farmář a kominík. Pro učně těchto oborů může být zajímavé, že zároveň s krajským stipendiem mohou v některých školách získat i nabízenou firemní podporu.



Studentský exponát
Jedná se o Elektronkový Teslův transformátor – VTTC (Vacum Tube Tesla Coil). Zhotovení a oživení exponátu je prací Lukáše Sedláčka, studenta třetího ročníku oboru elektroenergetika SPŠ Dukelská 13, v Českých Budějovicích.

Jde o modifikované schéma zapojení klasického jiskřišťového Teslova transformátoru, který vymyslel Nicola Tesla. Jiskřiště je nahrazeno elektronkou. Původním Teslovým záměrem bylo použít zařízení pro bezdrátový přenos energie( což se mu podle některých zdrojů podařilo).

Funkce VTTC – kondenzátor se nabíjí do chvíle, než v jiskřišti vznikne výboj, tím se kondenzátor spojí s primárním vinutím a vzniknou tlumené kmity o vysoké frekvenci desítek až stovek kHz. Když je kondenzátor téměř vybitý, výboj zanikne a celý děj se opakuje. Opakovací frekvence je v desítkách až tisících Hz. Vysokofrekvenční kmity se indukují v sekundáru a vzniká velmi vysoké napětí. Průvodním jevem je vznik efektních výbojů.

Autor experimentu Lukáš půjde studovat elektrofakultu – přemýšlí zda ZČU nebo ČVUT. Držíme mu palce.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail