Studenti

Článků v rubrice: 314

Popularis o energetice

Mnozí z nás určitě znají televizní pořad Popularis, který se snaží laické veřejnosti přiblížit fascinující svět vědy a techniky. V rámci vzdělávacího programu ČEZ vznikly ve spolupráci s firmou Herafilm, která pro Českou televizi tento seriál natáčí, čtyři krátké filmy popularizující obnovitelné zdroje energie.

Fotogalerie (2)
Ilustrační foto

Malé vodní elektrárny přibližuje divákům vedoucí hudební skupiny „Divoké srdce“ Michal Ambrož, který před několika lety na Vysočině zrekonstruoval malou vodní elektrárnu. Vrátil tak do života to, co zde postavil jeho děd. Spojení populární osobnosti s konkrétní malou vodní elektrárnou zavede diváka do světa těchto malých energetických zdrojů.
Druhý film představuje fotovoltaiku jako možnost převádět bohatství slunečního záření přímo na elektrickou energii, a to na příkladu sluneční elektrárny ČEZ v areálu Dukovan.
K další možnosti, jak zužitkovat energii ze Slunce, patří i využití biomasy. Divákům se představí cílené pěstování energetických plodin a příklady použití jak v malých spalovnách, tak ve velkých elektrárenských fluidních kotlích, kde se tak ušetří stovky vlaků uhlí.
Čtvrtý film nás zavede do Štěchovic, kde názorně vysvětlí princip přečerpávací vodní elektrárny a její místo v řízení energetické soustavy.
Pokud jste nestihli vysílání, máte nyní možnost získat filmy na DVD pro školu zdarma (viz nabídka materiálů vzdělávacího programu Energie pro každého na www.cez.cz/vzdelavaciprogram ). Objednat je můžete i na tretipol@volny.cz.

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail