Studenti

Článků v rubrice: 315

Enersol.Harfa

Slova v nadpisu nejsou okultním zaklínadlem, ale názvem Informačního vzdělávacího centra, které se slavnostně otevřelo 8. září v Praze 9 v Centru odborné přípravy technickohospodářské. Jak lapit Slunce či rozptýlené teplo z ovzduší beze všech zaklínadel, jen na principu moderní fyziky a techniky – to se můžete dozvědět právě zde.

Fotogalerie (2)
Ilustrační foto

Projekt
Škola, která se specializuje na výuku elektrooborů, elektrotechniky a autoelektroniky, spolupracuje s nizozemskou asociací Kenteq na mezinárodním projektu ENERSOL a v jeho rámci prostřednictvím Českého svazu zaměstnavatelů v energetice i s ČEZ, a. s. Projekt je zaměřen na propagaci obnovitelných zdrojů energie a na propagaci úspor energií. V jeho rámci se zpracovávají vzdělávací a informační materiály pro školy i nejširší veřejnost, zahájilo se budování sítě škol a podniků, které budou formou přednášek a seminářů aktivně podporovat environmentální osvětu, a otevřela se již dvě informační centra pro školy a veřejnost – první v Kroměříži a druhé v Praze.

Kam za osvětou
Centrum HARFA, jak název napovídá, najdete v Praze 9 Na Harfě, v Poděbradské ulici č. 1. Výstavnímu prostoru vévodí Domek energetických úspor, který škole dlouhodobě zapůjčil ČEZ. Studenti i veřejnost se zde mohou seznámit názorně na reálných příkladech s možnostmi úspor v domácnosti, při stavbě domu i při dodatečném zateplování stěn, střech, při konstrukci podlahového vytápění, se správnou regulací a měřením. Expozici doplňují ukázky elektrických zapojení, která udělali sami studenti. Centrum je zásobováno teplou vodou ze slunečních kolektorů, s vytápěním pomáhá tepelné čerpadlo a s dodávkou elektřiny fotovoltaické panely. Do budoucnosti se počítá i s výtopnou na biomasu. Centrum zatím slouží školám, ale počítá se, že 1x měsíčně bude den otevřených dveří pro veřejnost, kdy se bude moci každý příchozí za pomoci odborného výkladu seznámit s možnostmi úspor a alternativními energetickými zdroji.

Kontakt pro sjednání exkurze, nebo pro konzultaci o výuce o alternativních zdrojích a úsporách: copth@copth.cz, Mgr. Josef Ležal, ředitel,
tel. č.: 266 039 035, fax: 266 038 988, http://www.copth.cz

Tip pro vás:
Kdo se zajímá o obnovitelné zdroje vážněji (nebo musí napsat podrobný referát a neví, kde sehnat podklady), si může napsat o aktuální studii „Obnovitelné zdroje energie a možnosti jejich uplatnění v České republice“. Studie se týká využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny a napsali ji odborníci na jednotlivé zdroje. Tištěnou si ji objednejte na tretipol@volny.cz nebo na adrese redakce, v PDF formátu si ji můžete stáhnout na http://www.cez.cz/utils/get_file.asp?company=87&news=82&file=4875

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail