Studenti

Článků v rubrice: 314

„Pro vodu“ se jmenuje soutěž na téma nedostatku vody

Nadace Partnerství hledá mladé kreativce do 30 let, kteří by se poprali s úkoly, jako je například zbytečné zasněžování sjezdovky pitnou vodou, návrh kořenové čistírny odpadních vod pro malou obec, zvýšené množství arsenu ve vodě nebo koncept využití dešťové vody ve školní budově. Nadace ve spolupráci s Nestlé rozběhla další ročník soutěže „Pro vodu“ pod heslem „A co uděláš ty, až dojde voda“. Autoři nejlepších projektů získají Ceny Nestlé ve výši 30, 20 a 10 tisíc korun.

Fotogalerie (4)
Vítězové minulých ročníků

Téma: řešení problému s vodou

Soutěže Pro vodu se mohou zúčastnit jednotlivci i týmy ve věku od 18 do 30 let. Mohou přitom spolupracovat s investory, jako jsou např. obce, firmy, neziskové organizace nebo školy, které mají konkrétní problém s vodou a hledají řešitele aktuální situace. Pokud si soutěžící nevyberou z osmi nabízených situací, mohou přihlásit vlastní nápad, projekt nebo závěrečnou práci, která se týká odpovědného hospodaření s vodou v budovách, městech i krajině.

Nadace Partnerství

Podle slov koordinátorky soutěže Zuzany Šeptunové z Nadace Partnerství je téma nedostatku vody v souvislosti s posledními suchými roky stále aktuálnější. Hladina podzemních vod je nízká, na mnoha malých tocích hrozí vysychání. Je potřeba změnit pohled na vodu jako snadno dostupný zdroj a začít s ní lépe hospodařit na všech úrovních, od krajiny až po domácnost. A právě tady vzniká prostor pro spolupráci mezi různými obory a odvětvími, pro využití přírodě blízkých řešení, prostor pro nové nápady a řešení. Nadace Partnerství pomáhá lidem pečovat o životní prostředí prostřednictvím grantů, odborných služeb i inspirací ze zahraničí. Podporuje kvalitní veřejná prostranství, zelené stavění, vzdělávání, zeleň ve městě i v krajině, zklidňování dopravy, šetrnou turistiku a ochranu přírody. Každoročně vyhlašuje oblíbenou celostátní anketu Strom roku, založila tradici Festivalu otevřených sklepů, v Brně postavila vzdělávací centrum Otevřená zahrada určené pro environmentální vzdělávání žáků škol, dospělých i studentů univerzit. (Podrobnosti na www.nadacepartnerstvi.cz)

Dobré nápady minulých ročníků

V předchozích ročnících soutěže zvítězila například Mechatronická sprcha, která se spustí až při dosažení požadované teploty vody, a proto uživatelé nemusí studenou vodu na začátku sprchování zbytečně odpouštět. Vítězství slavil také projekt rozložitelných nanovlákenných filtrů pro čištění odpadní vody nebo komunikační kampaně zaměřené na veřejná pítka (Brno žít, vodu pít) i spořiče pitné vody (Vzduch do vody zvýší úspory).

Soutěž je také příležitostí pro architekty a krajináře, kteří navrhují revitalizace území a uvažují o vodních tocích a dalších krajinných prvcích přírodě blízkým pohledem. V loňském roce navrhli sourozenci František a Martina Burianovi koncepci hospodaření s vodou v katastru obce Doubravník. Starostce obce se jejich projekt líbil natolik, že se jeho část rozhodla realizovat a požádala u nás v této souvislosti o grant.

Do kdy podat přihlášku

Uzávěrka soutěžních projektů je 31. ledna 2017 na webu www.soutezprovodu.cz. Všichni soutěžící mohou své projekty ještě před odevzdáním konzultovat s odbornými mentory na workshopu, který se uskuteční 16. listopadu v Brně. Do finále postoupí devět projektů, které jejich autoři osobně představí odborné porotě. Vítězné projekty Nadace Partnerství slavnostně vyhlásí a finančně odmění 23. března 2017 v Brně. Další informace: http://www.soutezprovodu.cz/

Kontakty

Nadace Partnerství: Adéla Mráčková, PR manažerka soutěže, adela.mrackova@nap.cz, 515 903 123, 721 468 231; Zuzana Šeptunová, koordinátorka soutěže, zuzana.septunova@nap.cz, 515 903 127, 775 856 985.

Nestlé: Andrea Brožová, manažerka korporátní komunikace, andrea.brozova@cz.nestle.com, 724 420 148.

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail