Studenti

Článků v rubrice: 314

Jak postavit jeřáb ze špejlí

V úterý 5. prosince 2017 proběhlo na Vítkovické střední průmyslové v Ostravě-Hrabůvce 2. kolo badatelské soutěže žáků ve stavění jeřábů ze špejlí. Tato soutěž je sponzorována Statutárním městem Ostrava. Soutěž si získala své zájemce nejen z řad studentů maturitních oborů, ale také z tříletých učebních oborů. Do prvního kola se přihlásilo sedm čtyřčlenných družstev žáků školy.

Fotogalerie (5)
Vítězné družstvo se svým výtvorem (foto D. K.)

V prvním kole soutěže měli žáci za úkol nakreslit návrh jeřábu na papír tak,  aby zaujal porotu a splňoval předem daná kritéria pro rozměry, délku vodorovného výložníku i pro stabilitu jeřábu. Všechny odevzdané návrhy hodnotila pětičlenná komise složená ze tří odborníků z řad učitelů školy a dvou specialistů z praxe. Mezi odborníky zasedla i organizátorka školního kola Ing. Alice Loserthová a učitelé odborných předmětů Mgr. Eduard Valcuch a Mgr. Miroslav Hrubec. Bylo velmi složité vybrat ze všech originálních návrhů čtyři nejlepší, které byly v dalším kole soutěže postaveny.

Ve druhém kole soutěže získaly návrhy třetí rozměr

Ve druhém kole soutěže měli autoři svůj návrh realizovat pomocí dřevěných špejlí, tavných pistolí a krátkého provázku. Bylo dovoleno použití 0,5 kilogramové zátěže, která se pak započetla do hmotnosti modelu. Na celou realizaci měla soutěžní družstva čtyři hodiny. Byly to hodiny usilovné týmové práce, plné napětí a očekávání výsledku soutěže. Každý člen odborné komise pak hodnotil individuálně design, odchylku skutečného modelu od nákresu a kvalitu provedené práce. Společně pak komise s finalisty prováděla zátěžovou zkoušku, která měla potvrdit poměr zátěže vedoucí k destrukci nebo porušení stability jeřábu vzhledem k jeho skutečné hmotnosti. Ve výsledcích se ukázalo, že sestavené modely unesly až trojnásobek zátěže vzhledem k své hmotnosti. Všechny sestavené modely byly pevné, u žádného z nich nedošlo k destrukci konstrukce, ale ve všech případech došlo k narušení stability modelu - inu, pořád je co vylepšovat.

Všechna finálová družstva pracovala s obrovským zaujetím

Vítěz mohl být jen jeden. Zvítězilo družstvo žáků maturitní třídy SM3X ve složení Jakub Tomáš, Marek Gřunděl, David Simkanič a Štěpán Vojtíšek. Toto družstvo postoupilo do Krajského kola soutěže, které se uskuteční na Vítkovické střední průmyslové škole v Ostravě- Hrabůvce v březnu 2018.

…a protože přišel i Mikuláš, odnesli si všichni soutěžící drobné dárkové předměty.

Autorkou projektu, článku a fotografií je PaedDr.  Dana Kopcová

Dana Kopcová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail