Studenti

Článků v rubrice: 314

V Praze proběhl již 12. ročník FYKOSího Fyziklání

FYKOSí Fyziklání je soutěž pětičlenných týmů pořádaná FYzikálním KOrespondenčním Seminářem - FYKOS - pod záštitou Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Během 3 hodin mají soutěžící za úkol vyřešit co nejvíce příkladů z různých okruhů matematiky a fyziky za co možná nejvyšší počet bodů. Soutěž je rozdělená do 3 kategorií (A, B, C) podle věkového složení týmu. Prvních pět týmů v každé kategorii získá hodnotné ceny a nehynoucí slávu!

Fotogalerie (5)
Soutěžící kategorie C v posluchárně MatFyz (foto Fykos, MFF UK)

Dne 16. 2. 2018 proběhl v Praze již 12. ročník FYKOSího Fyziklání, kterého se zúčastnilo rekordních 135 týmů nejen z celé České a Slovenské republiky. Letos jsme přivítali i 3 zahraniční týmy ze Španělska, Lotyšska a Makedonie, které řešily soutěž v anglickém jazyce. Oproti minulým ročníkům, kdy probíhala soutěž vždy v prostorách MatFyzu, se odehrála velká změna. Soutěžící kategorie A byli ubytováni v hotelu Duo, ve kterém proběhla následně i celá soutěž této kategorie. Nové prostředí zřejmě účastníkům prospělo - předváděli excelentní výkony.

Kategorie B, C proběhly v budovách MatFyz v ulici Ke Karlovu, kde se proti sobě utkalo celkem 86 týmů, konkurence byla tedy dost veliká.

Postup soutěže

Úlohy byly hodnoceny vždy podle počtu pokusů, na který se soutěžícím podařilo je vyřešit. Maximálně bylo možné získat 5 bodů, při opravách bylo hodnocení odstupňováno 5-3-2-1.

Na začátku obdržel každý tým obálku se sedmi příklady, za každý správně vyřešený získal další. Soutěžící měli možnost řešit celkem 51 úloh, jejichž obtížnost se postupně zvyšovala. Pro představu: nejjednodušší  měly většinou triviální řešení (viz úloha AC). K vyřešení těžších příkladů bylo potřeba hlubšího zamyšlení nad problémem a logické vyvození výsledku (viz úloha DF). Nejtěžší byly vytvořeny na základě předpokladu hlubší znalosti fyziky a matematiky spojené s logickým uvažováním (viz úloha FB).

Příklady úloh

Úloha AC - upuštěná bankovka

Vyplatilo by se Billu Gatesovi zvednout ze země 0 bankovku? Dejme tomu, že průměrně za jeden rok vydělá v přepočtu 30 miliard korun a po dobu 3 s zvedání bankovky by byl přerušen jeho průměrný plat. Kolik korun tak vydělá? Pokud prodělá, uveďte záporné znaménko. Počítejte s kurzem 1 Kč = 0,046 $ a s tím, že Gatesův příjem je nepřetržitý a konstantní.

Úloha DF - problém čtyř těles

Čtyři planety hmotnosti Měsíce (7,35.1022 kg) obíhají kolem svého společného těžiště po stabilních kruhových orbitách tak, že tvoří vrcholy čtverce o straně délky vzdálenosti Země–Měsíc, tedy 384 400 km. Jaká je perioda jednoho oběhu?

Úloha FB - prokrastinace

Matěj tráví čas sledováním videí na YouTube místo toho, aby se věnoval své práci. YouTube používá velmi sofistikovaný algoritmus, který po skončení videa navrhne několik dalších videí, která by vás mohla zajímat. Algoritmus je tak dobrý, že s pravděpodobností p = 80 % se Matějovi některý z návrhů zalíbí a začne sledovat další video. Uvažujte, že video průměrně trvá t = 7 min. Jak dlouho bude v průměru trvat (od chvíle, kdy začal sledovat první video), než Matěje sledování videí omrzí a začne pracovat na vzorovém řešení této úlohy?

Vzorová řešení naleznete spolu s celkovým zadáním zde: http://fykos.cz/_media/rocnik31/fyziklani/reseni.pdf.

Výsledky

Po velice napjatém konci soutěže, kdy v posledních sekundách většina soutěžících dokonce i dobíhala k opravovatelům, dopadlo 12. FYKOSí Fyziklání takto:

Kategorie A:

1. místo: Pozitróny (Matúš Kopunec, Mikuláš Mikula, Marek Kadlečík, Róbert Jurčo, Martin Babača (Gymnázium Ľudovíta Štúra, Trenčín))

2. místo: MGRGAITS (Tomáš Sásik, Ján Letovanec, Sára Kuťková, Barbara Pulmannová, Jakub Schnek (Gymnázium Grösslingova, Bratislava))

3. místo: Vypínači Hejčín (Jáchym Bareš, Jindřich Jelínek, Miroslav Hrabal, Martin Repčík, Jiří Loun (Gymnázium Olomouc-Hejčín))

Kategorie B:

1. místo: Hawkingovo záření (Jiří Vala, Tomáš Pitner, Josef Minařík, Václav Zvoníček, Viktor Materna (Gymnázium Brno, tř. Kpt. Jaroše))

2. místo: ailihphilia (Jakub Pohly, Maroš Bratko, Samuel Amrich, Ronald Doboš, Samuel Novák (Gymnázium Poštová, Košice))

3. místo: Doppler A (Filip Matějka, Ondřej Knopp, Jan Hřebec, Lukáš Cezner, Rudolf Líbal (Gymnázium Christiana Dopplera, Praha))

Kategorie C:

1. místo: Dašák (Matěj Prokop, Lukáš Nejezchleb, Petr Král, Matěj Formánek, Petr Filip (Gymnázium Dašická, Pardubice))

2. místo: Já bytí absolutno (Adam Karas, Jakub Dřevo, Vít Gardoň, Karel Kraus, Václav Bašus (Gymnázium Legionářů, Příbram))

3. místo: Absolutní nuly (Marco Souza de Joode (Gymnázium Nad Štolou, Praha), Lubor Čech, Hana Slámová, Jaroslav Herman, Kryštof Zamazal (Gymnázium Brno, tř. Kpt. Jaroše))

Celkovými vítězi 12. FYKOSího Fyziklání bez ohledu na kategorie se stal tým Pozitróny ve složení Matúš Kopunec, Mikuláš Mikula, Marek Kadlečík, Róbert Jurčo, Martin Babača z Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíně s celkovým počtem bodů 189 ze 255 možných. Gratulujeme!

Děkujeme všem soutěžícím, doprovodům, ale hlavně těm, kteří se podíleli na přípravě a organizaci, bez vás by to vůbec nešlo!

Pavla Rudolfová, Gymnázium Vídeňská, Brno

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail