Studenti

Článků v rubrice: 314

Plastopad je tady!

Na Univerzitě Palackého startuje osvětová kampaň s názvem Plastopad. Spustili ji olomoučtí studenti, aby upozornili veřejnost na negativní důsledky celospolečenské záliby v plastech. Celý měsíc budou probíhat osvětové aktivity formou přednášek, panelových diskuzí, promítání filmů, ale také praktické workshopy, Clothes Swap (výměna oblečení) nebo tzv. Plastic Attack v jednom z olomouckých supermarketů. Připojte se!

Fotogalerie (1)
Zástupci iniciativy Udržitelný Palacký (zdroj: Palackého Univerzita Olomouc)

Studentská iniciativa Udržitelný Palacký se už několik let snaží pomocí osvětových aktivit a systémových řešení změnit to, jak univerzitní studenti (a nejen oni) přistupují k odpadům. Plastopad je symbolický název pro měsíc, v němž si studenti přejí, aby členové akademické obce přehodnotili svůj vztah k jednorázovým plastům.

Jak žít bez odpadu v Olomouci

Celou kampaň odstartovala přednáška s názvem „Jak žít bez odpadu v Olomouci?”, kterou vedla Helena Škrdlíková, jedna z autorek blogu Czech Zero Waste. Průměrný Čech ročně vyprodukuje 315 kg odpadu, který končí na skládce, a úvodní přednáška ukázala efektivní cesty, jak toto číslo snížit.  Přednáška se konala 7. 11. v aule Přírodovědecké fakulty v Olomouci.

Workshopy pro zábavu a poučení

Jednorázové plasty pronikly do téměř všech aspektů našeho každodenního života. Pomocnou ruku pro cestu ven z plastové pasti podají v rámci akce Plastopad různé lifestyle workshopy. Například

14. listopadu se návštěvníci naučí ekologicky uklízet, den na to budou vyrábět domácí prací prášek, který je šetrný k životnímu prostředí, efektivní, levný a bezobalový. 27. 11. si ze zbytků textilií ušijí pytlíky na nakupování, které nahradí igelitky. Sérii workshopů završí 4. 12. příprava na Vánoce: workshop ekologického balení dárků. Všechny workshopy, kromě šití látkových sáčků, proběhnou ve studentském Freeshopu v areálu kolejí B. Václavka. Workshop šití se bude konat v Olomouckém ateliéru Green Dressmakers. 21. 11. proběhne Clothes Swap, neboli výměna oblečení, která zabrání zbytečné produkci textilního odpadu. Zdarma si obnovit šatník v duchu ekonomiky sdílení bude možné v přízemí Přírodovědecké fakulty v Olomouci. 22.11. se promítne film The Plastic Ocean, známý snímek, který ukazuje skutečný rozsah plastového znečištění v oceánech. Podle odhadů do roku 2050 hrozí, že v oceánech bude více plastů než ryb. Silný zážitek bude divákům zprostředkován ve filmovém sálu Konviktu Filozofické fakulty UP.

Plastic Attack

Celá kampaň vyvrcholí 28. listopadu přímou akcí, která nese název Plastic Attack. Nenásilnou a hravou formou poukáže v jednom z olomouckých supermarketů na neúměrné množství plastových obalů, které plní naše nákupní tašky a posléze i odpadkové koše. „Naše možnosti omezit enormní kontaminaci životního prostředí na globální úrovni jsou ohraničené, proto chceme hledat řešení na lokální úrovni. Konec konců, z kroků jednotlivců a malých organizací postupně vyrostlo světové hnutí, které už má podstatný vliv na změny v produkci a spotřebě plastů. V říjnu se na půdě Evropského parlamentu schválil zákaz jednorázových plastů; vlivné firmy, které jsou zodpovědné za produkci 20 % plastů na světě, se zavázaly k zásadní změně celého systému tzv. plastové ekonomiky. V době, kdy nám hrozí klimatická krize, se snahy jako Plastopad můžou zdát jako ta nejmenší kapka v moři. My však nechceme zůstat lhostejní a rádi bychom lidem ukázali, že změna je možná, ”  říká mluvčí spolku Štěpán Vaškevič.

Tímto však studentská aktivita iniciativy Udržitelný Palacký neskončí. Tématem plastů i odpadů obecně se studenti budou zabývat i nadále v rámci kampaně pro zavedení zálohovaných kelímků na četných Olomouckých studentských festivalech, rozšířením projektu Dolej si, ale také vylepšením odpadového hospodářství studentských kolejí.

Ve zkratce:

Kampaň probíhá od 7. 11 do 28. 11, a rámci toho zájemci se můžou zúčastnit následujících akcí:

- 7. 11. Přednáška - Jak žít v Olomouci bez odpadu? s CzechZeroWaste

- 14. 11.Workshop Úklid domácnosti udržitelně

- 15. 11. Workshop Výroby pracího prášku

- 21. 11. Clothes swap s projekcí filmu Co se nenosí a diskuzí

- 22. 11. Promítání A Plastic Ocean s diskuzí

- 27. 11. Workshop šití nákupních sáčků

- 28. 11. Plastic Attack

- 4. 12. Vánoční workshop o ekologickém balení dárků

Přesná data a místa jednotlivých událostí v rámci Plastopadu najdete také na facebookové stránce spolku zde.

O studentské iniciativě Udržitelný Palacký

Jsme studentská iniciativa, která se snaží o posílení společenské odpovědnosti a environmentálně příznivého chování na Univerzitě Palackého v Olomouci. Rádi bychom k podobným změnám inspirovali i další univerzity. Udržitelnost definujeme jako průnik mezi sociálními, environmentálními a ekonomickými aspekty rozvoje, a proto máme mezi sebou členy z různých akademických zaměření.

Často organizujeme promítání dokumentů, panelové diskuze či exkurze a pracujeme také na systémových změnách, nyní především v odpadovém hospodářství univerzity. Stihli jsme již založit komunitní zahrádku Václavku, studentský Freeshop, také jsme rozjeli projekt Dolej si, zorganizovali festival Země na talíři či akci Ukliďme Česko.

Více na:

https://udrzitelnypalacky.upol.cz/

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail