Studenti

Článků v rubrice: 314

Změřte síly v informační soutěži IT-SLOT

Jak se mladí lidé orientují ve světě technologií, které nás obklopují? Informační gramotnost žáků 8. a 9. tříd základních škol prověří již 9. ročník celostátní soutěže IT-SLOT. Registrace škol a žáků je možná on-line do pondělí 19. listopadu. Soutěž nabírá na popularitě mezi žáky i učiteli – do loňského osmého ročníku se zapsalo 203 základních škol a 4599 řešitelů napříč všemi kraji. Silnou konkurenci v boji o hodnotné ceny lze očekávat i letos. Již teď je přihlášených 92 základních škol a 2244 žáků z celé České republiky. Nejvyšší čas, abyste se přihlásili také!

Fotogalerie (1)
Záběr z finále 7. ročníku IT-SLOT v učebně SSŠVT v Praze na Proseku (zdroj: SSŠVT)

Cílem soutěže IT-SLOT je ukázat žákům informační technologie v jejich komplexnosti, podnítit jejich logické myšlení a třeba také vzbudit zájem věnovat se IT i v budoucnu. Dnešní čtrnáctiletí běžně používají chytrý mobilní telefon nebo tablet. Slouží jim však především k virtuální komunikaci na sociálních sítích a sledování vlivných youtuberů a bloggerů. Na počítači už někteří méně rozumí nástrojům v sadě pro tvorbu dokumentů nebo správě e-mailového účtu. Hojně využívají různé aplikace a na internetu jsou schopni si vyhledat vše, co je zajímá, ale máloco je donutí přemýšlet,“ uvedl Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT), která soutěž každoročně pořádá.

Systém Logických Otázek

Název IT-SLOT poukazuje na Systém Logických Otázek, které se v testu dotýkají dvou oblastí – informačních technologií a ve druhé části matematiky a logiky. První kolo soutěže proběhne on-line v učebnách informatiky všech přihlášených škol, a to 20. nebo 21. listopadu, záleží na škole, které datum jí víc vyhovuje. Na vyplnění 25 otázek budou mít řešitelé po přihlášení do systému 30 minut. Padesát nejlepších účastníků a jejich učitele poté přivítá organizátor soutěže Soukromá střední škola výpočetní techniky u sebe na Proseku 12. prosince ve finálovém klání.

„Také letos budou finalisté soutěžit o hodnotné ceny od firmy Dell jak pro sebe, tak pro své základní školy. Ve hře je 14ti palcový notebook s pokročilými aplikacemi určený školám nebo notebook-tablet v jednom přenosném zařízení pro jednotlivce,“ vyjmenoval ředitel SSŠVT Martin Vodička.

Průběh soutěže IT-SLOT

  • Registrace: do 19. listopadu na www.it-slot.cz. Školu zaregistruje pověřený zástupce. Po aktivaci registrace bude moci přihlásit jednotlivé účastníky soutěže.
  • 1. kolo soutěže: ve dnech 20. nebo 21. listopadu, probíhá v registrovaných školách on-line, každý soutěžící obdrží unikátní přihlašovací údaje do svého profilu, v němž vyplní test. Výsledky a 50 finalistů vygeneruje systém pořadatele ihned po ukončení 1. kola (při shodném výsledku rozhoduje čas vypracování).
  • 2. kolo soutěže: ve středu 12. prosince v učebnách Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze, kam nejvýše tři finalisty z jedné školy doprovodí učitel, slavnostní vyhlášení a předání cen proběhne bezprostředně po dokončení druhého kola.

Soukromá střední škola výpočetní techniky

Soukromá střední škola výpočetní techniky (SSŠVT) se od svého založení v roce 1994 věnuje tvorbě a výuce maturitních oborů z odvětví informačních technologií. V současné době škola nabízí tři studijní specializace: grafické systémy a tvorbu webových stránek, správu počítačových sítí, programování a databázové systémy. Důraz na praktickou výuku podtrhuje moderním vybavením a zapojením studentů i vyučujících – fundovaných profesionálů – do vedlejší hospodářské činnosti školy (od roku 2003). Každý rok pořádá soutěž pro žáky základních škol IT-SLOT. SSŠVT je členem Sdružení soukromých škol ČMS.  www.sssvt.cz

Přihlásit školu a žáky do soutěže IT-SLOT je možné do 19. listopadu na webu soutěže (www.it-slot.cz).

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail