Studenti

Článků v rubrice: 314

Zapojte se do projektu Česká věda do Malého Tibetu – čas máte do konce ledna

Dopřát dětem ze školy Spring Dales Public School v tibetské vesnici Mulbekh, aby se učily pravidelně také vědy, to bylo cílem projektu Česká věda do Malého Tibetu. V létě bude dokončena nová budova s třídami-laboratořemi pro výuku fyziky, chemie, biologie a informačních technologií. Malý Tibet je označení části kašmírského území známého také pod názvem Ladak. Od roku 1947 je celý Kašmír předmětem územního sporu mezi Indii, Pákistánem a Čínou. Podpora vzdělávání je tím nejlepším, co můžeme lidem žijícím v tomto území dát.

Fotogalerie (1)
Vzdělávání je tím nejdůležitějším, co je potřeba na celém světě (obrázek Český Dialog)

Nadšenci pro vědu z Česka mohou podpořit start nové výuky tím, že pojedou vyučovat děti libovolnou vědeckou disciplínu na začátku srpna 2020 po dobu 14 dní. Zapojit se mohou nadšení studenti, renomovaní akademici nebo rodina, jejíž děti rádi programují roboty - avšak přihlášku je potřeba podat do konce ledna 2020. Další možností je věnovat finanční dar na laboratorní vybavení nebo darovat starý mikroskop. Pedagogové mohou jet na 1,5 měsíce školit místní učitele v používání nového laboratorního vybavení. Více na webu www.vedadotibetu.cz.

Brontosaurus, Jágr, Hašek a třeba Vy

Od roku 2008, kdy začali Brontosauři v Himálajích podporovat rozvoj uvedené školy, se počet dětí zvýšil z 80 na 250, studenti se stali nejlepšími z celého okresu. Pro zajímavost je možno uvést, že podobné specializované třídy mají pouze školy v hlavním městě Malého Tibetu Léh, které je vzdáleno pět hodin jízdy autem.

Na investice do projektů bylo získáno 14 mil. Kč, a to včetně darů od Dalajlámy. Každý ve vesnici Vás pozdraví Ahoj, na požádání zazpívá To ta Heľpa, popřípadě Vás seznámí s místním klukem, kterému všichni říkají Jarda Jágr.

„Předchozí kampaň měla název Český hokej pro tibetské děti. Její propagační video Jágrláma oslovilo na sociálních sítích 1 milion lidí a vyhrálo Nejlepší reklamu světa 2018 pro neziskovku na festivalu v Cannes. Loni v zimě přijel Dominik Hašek učit tamější děti chytat v brance.“ Ředitel neziskové organizace Brontosauři v Himálajích Jiří Sázel doplňuje k novému projektu: „V případě kampaně Česká věda do Malého Tibetu jsme rádi, že můžeme zapojit do rozvojové pomoci akademiky, učitele i nadšence pro vědu. Jsme zvědaví, kdo z vědců vyslyší naši výzvu.“

Pokud vás tento projekt zajímá a chcete podpořit české vzdělávací aktivity v Malém Tibetu, nebo byste se rádi dozvěděli více, navštivte webové stránky Brontosaurů v Himalájích zde.

Marina Hofmanová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail