Studenti

Článků v rubrice: 314

Podzimní soustředění FYKOSu v Kořenově

I přes nepříznivou situaci se organizátoři Fyzikálního Korespondenčního Semináře (FYKOS) rozhodli uspořádat tradiční podzimní soustředění. Do Kořenova v Jizerských horách nakonec dorazilo 29 účastníků z řad úspěšných řešitelů. Ve dnech 26. 9. - 4. 10. 2020 si mohli poslechnout spousty odborných i populárních přednášek a odreagovat se při volnočasovém programu.

Fotogalerie (4)
Ilustrační obrázek z loňského soustředění (zdroj Fykos)

Navzdory přísným hygienickým opatřením se celým soustředěním nesla velmi uvolněná, přátelská a optimistická nálada. Účastníci prožili celý týden na královském dvoře v době nelítostného středověku. Ve službách královny čelili nástrahám této temné doby, vypravili se hledat pramen věčného mládí, dobývali nepřátelský hrad a snažili se, aby jejich království prosperovalo.

Ne všude se nese středověk ve jménu úpadku a nevědomosti. V našem království byli poddaní každý den vzděláváni v mnoha oblastech, aby království nadále vzkvétalo. V rámci experimentálního bloku spočítali metodou Buffonovy jehly pí, změřili moment setrvačnosti poddaných a v neposlední řadě také pomocí simulace, jež jistě předběhla tuto dobu, určili pravděpodobnost srážky Země s asteroidem. 

Do úvodního matematického bloku byly kromě klasických kurzů derivací a integrálů zařazeny též bloky lineární algebry. V nich se účastníci mohli naučit nejen základní operace, jakými jsou násobení matic či Gaussova eliminace, ale seznámili se i s tenzory a s dalšími pokročilými oblastmi této části matematiky. Následovala řada klasických přednášek ze středoškolské a olympiádní fyziky, která ale byla, na přání účastníků, prokládána lahůdkami jako jsou kvantová teorie pole, klasická elektrodynamika či obecná teorie relativity. 

I po takto náročných přednáškách účastníci neumdlévali a bok po boku společně dobyli Jeruzalém a konečně i kolonizovali Ameriku. Za věrné služby královně byli následně pasováni na svobodné pány a paní a odjeli do svých domovů šířit nabyté vědomosti. 

Jak po stránce organizační, tak z reakcí účastníků lze usuzovat, že se soustředění velmi vydařilo. Díky tomu organizátoři pevně věří, že za půl roku budou moci znovu přivítat své řešitele na dalším soustředění. 

Marcel Vasiľák, organizátor FYKOSu

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail