Studenti

Článků v rubrice: 314

Jak zdatní jsou čeští žáci v informatice? To ukáže celostátní soutěž IT-SLOT

Jedenáctý ročník soutěže IT-SLOT, která prověřuje znalosti českých žáků 8. a 9. tříd z oblasti informatiky, odstartuje 14. ledna 2021. Kvůli epidemické situaci se žáci utkají pouze v jednom kole – vědomostní test bude přístupný on-line do 19. ledna. Soutěžit tak mohou žáci jak ze školních učeben, tak z domova. Registrace do soutěže na www.it-slot.cz končí 13. ledna.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj SSŠVT)

Za poslední dekádu se soutěže IT-SLOT účastnily stovky základních škol a tisíce dětí napříč všemi kraji. Pořadatelé doufají, že navzdory koronakrizi tomu nebude jinak ani v 11. ročníku. Ten proběhne jednokolově v distanční formě mezi 14. a 19. lednem. „Dosud byla soutěž IT-SLOT dvoukolová, první kolo probíhalo na půdách škol on-line a finále se konalo prezenčně v našich IT učebnách v Praze na Proseku. Tentokrát jsme se rozhodli pouze pro on-line podobu testu a věříme, že žáci i učitelé budou hrát fér. Učitel musí nejdříve žáky zaregistrovat na webu soutěže a žákům předat přihlašovací údaje, které obdrží do své administrace. Záleží na učiteli, případně na epidemické situaci, zda žáci budou vyplňovat test sami doma, nebo ve škole v rámci vyučování. Obojí je možné a termín jsme se snažili přizpůsobit oběma variantám. Učitel nebo žáci si pak mohou zvolit libovolný čas, kdy budou soutěžit, a to v rozmezí od čtvrtka 14. ledna 8:00 do úterý 19. ledna 16:00, kdy bude soutěžní test zpřístupněn on-line. Na zodpovězení 25 otázek dostane každý řešitel po přihlášení do systému 30 minut,“ uvedl Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT), která soutěž založila a pořádá.

Systém logických otázek

Název soutěže IT-SLOT poukazuje na "systém logických otázek", které se v testu dotýkají dvou oblastí – informačních technologií a matematiky a logiky. „Cílem soutěže je prohloubit zájem žáků o studium informačních technologií a zároveň formovat jejich logické myšlení. Tyto schopnosti získávají ve společnosti stále víc na důležitosti a zaručují uplatnění na pracovním trhu,“ říká Martin Vodička. Soutěžní klání mezi žáky 8. a 9. tříd prověří hloubku jejich znalostí mimo jiné i z povinné výuky informatiky.

Ceny v soutěži

Pro nejlepší jednotlivce jsou připraveny hodnotné ceny v podobě moderních bezdrátových sluchátek s mikrofonem. Zkrátka nepřijdou ani školy, které do soutěže vyšlou nejúspěšnější řešitele, i ty se mohou těšit na dárkové balíčky s odměnami z kategorie výpočetní techniky.

Soukromá střední škola výpočetní techniky, www.sssvt.cz

Soukromá střední škola výpočetní techniky (SSŠVT) se od svého založení v roce 1994 specializuje na výuku maturitních oborů zaměřených na informační technologie. Zároveň je také spolutvůrcem těchto oborů. V současné době škola nabízí studentům tři specializace: grafické systémy a tvorba webových stránek, správa počítačových sítí, programování a databázové systémy. Kvalita pedagogického sboru, důraz na samostatné myšlení studentů a neustále modernizované vybavení školy se každý rok promítají do bezmála stoprocentní úspěšnosti absolventů při přijímacích zkouškách na VŠ. Mimoto se studenti uplatňují v širokém spektru zaměstnání spojených s využitím výpočetní techniky a informačních technologií. SSŠVT je členem Sdružení soukromých škol ČMS.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail