Studenti

Článků v rubrice: 315

Nová specializace na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT připraví odborníky na hodnocení radioaktivity v životním prostředí

Až do 30. dubna 2021 se mohou zájemci hlásit ke studiu na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI). Kromě dosavadních oborů třeba i na úplně novou specializaci "Radioaktivita v životním prostředí" v rámci studijního programu Jaderné inženýrství. Radiace, neboli ionizující záření, je součástí přírody, je všude kolem nás.  V řadě případů nám pomáhá, může ale přinášet zdravotní rizika. Také z těchto důvodů funguje Radiační monitorovací síť ČR (RMS), síť termoluminiscenčních dozimetrů (TLD) a řada odborných pracovišť, která se monitoringem radiace zabývají. Jedním z míst je i Katedra dozimetrie a aplikace ionizujícího záření (KDAIZ) na FJFI. Ta navíc od akademického roku 2021/22 otevírá v rámci studijního programu Jaderné inženýrství úplně novou specializaci Radioaktivita v životním prostředí. Nový obor se zaměřuje na výchovu odborníků pro tuto oblast, soustředí se na dozimetrii a detekci ionizujícího záření, radiační ochranu a související legislativu a radioaktivní odpady a životní prostředí.

Fotogalerie (1)
Měření radioaktivního vzorku (zdroj FJFI ČVUT)

„Poptávka po absolventech se znalostmi, které jsme soustředili do nové specializace, je mimořádně velká, a to jak ze strany různých státních institucí, tak ze strany firem. Ostatně i to byl důvod, proč jsme tento specializovaný obor vytvořili,“ vysvětluje Lenka Thinová, která působí v oblasti monitorování životního prostředí na KDAIZ. Nová specializace se prozatím otevírá v tříletém bakalářském studiu na pracovišti FJFI v Děčíně a využívá i spolupráce s Technische Universität Dresden. „Díky naší spolupráci s Technickou univerzitou Drážďany mají studenti možnost si prohloubit mimo jiné také znalosti němčiny, a třeba svou kariéru nasměrovat i do německy hovořících zemí, kde je poptávka po odbornících stejně velká jako v Česku,“ dodává Kamil Augsten, akademický pracovník zmiňované katedry.

Náplň studia

Studium specializace Radioaktivita v životním prostředí zahrnuje, stejně jako u všech ostatních oborů na FJFI, matematicko-fyzikální základ, základy programování a počítačovou fyziku a dva cizí jazyky. V rámci odborné specializace pak klade důraz na řadu oborových předmětů, z nichž stěžejní jsou jaderná a radiační fyzika, základy dozimetrie, jaderné reaktory, radiační ochrana, radioaktivita v životním prostředí a detektory ionizujícího záření. Během studia se studenti často dostanou také do terénu na praktická měření, odběry vzorků či mapování kontaminovaných území třeba i s pomocí bezpilotního leteckého prostředku (dronu). „Studenti FJFI v Děčíně si také pochvalují nižší náklady na studium a vyšší komfort zdejších kolejí při zachování kvality vzdělání na jedné z nejprestižnějších českých technických fakult,“ dodává Josef Drobný, kmenový pracovník pracoviště v Děčíně.

Uplatnění naleznou absolventi všude, kde se pracuje s jadernými technologiemi, ionizujícím zářením a radionuklidy, zejména pak v jaderné energetice, jaderném výzkumu, radioekologii a radiační ochraně. Podrobnější informace o novém oboru najdete na jeho webových stránkách.

Letos bez přijímaček

Zájemci o studium specializace Radioaktivita v životním prostředí se mohou, stejně jako v případě ostatních studijních programů na FJFI ČVUT v Praze, hlásit ke studiu až do konce dubna 2021, a to online. Vzhledem k opatřením souvisejícím s pandemií je přijímací zkouška v přijímacím řízení do bakalářského studia letos prominuta.

 

O ČVUT

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Více informací najdete na www.cvut.cz.

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail