Studenti

Článků v rubrice: 315

Start 35. ročníku korespondenčního semináře FYKOS

Zajímá Tě fyzika a přidružené přírodní vědy? Rád přemýšlíš o původu a fungování různých přírodních a fyzikálních jevů na Zemi i ve vesmíru? Chceš zdokonalit své kritické a fyzikální myšlení? Pak je FYKOS právě pro Tebe! 

FYKOS (Fyzikální Korespondenční Seminář) je soutěž probíhající celý školní rok. Každý soutěžící dostane postupně k  řešení 6 sérií fyzikálních problémů. Soutěž je určena všem zájemcům ze všech ročníků a typů středních škol kdekoli na světě. Spolu s dalšími akcemi jej organizují převážně studenti Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v  Praze (MFF UK). 

Fotogalerie (2)
"Fykosáci" na soustředění (foto MFF UK)

Jak se do soutěže přihlásit? 

Soutěž probíhá prostřednictvím webové stránky www.fykos.cz, kde se v průběhu celého roku zveřejňuje postupně 6 sérií úloh. Každá série obsahuje 8 úloh různé náročnosti a z různých témat. Úkoly jsou většinou koncipované tak, aby k jejich řešení nestačilo jen bezhlavé memorování vzorců a fyzikálních zákonů, ale bylo nutné kritické přemýšlení a aplikování teoretických znalostí na reálné fyzikální problémy. Vyřešené úlohy soutěžící pošlou poštou nebo přes web www.fykos.cz. Organizátoři po vyhodnocení pošlou zpětnou vazbu s komentáři a radami k řešením. 

Proč řešit FYKOS? 

Řešením FYKOSu získáte praxi v řešení fyzikálních problémů, rozvíjíte své kritické myšlení i znalosti a naučíte se spojovat teorii s experimentem a reálnými fyzikálními situacemi. Kromě toho je FYKOS výbornou přípravou na řadu dalších existujících fyzikálních soutěží a pro možné budoucí studium na vysokých školách přírodovědného a technického zaměření. Na nejúspěšnější řešitele čekají kromě nově nabytých znalostí i zajímavé a hodnotné ceny, včetně pobytového soustředění s mnoha zajímavými přednáškami. Poznáte se na něm s dalšími úspěšnými řešiteli.

Pro více info o FYKOSu a jeho organizátorech můžete navštívit Facebook https://www.facebook.com/FYKOS a samozřejmě web www.fykos.cz.

To ještě není všechno! 

FYKOS není jediná akce! Během celého roku se koná hned několik dalších akcí a soutěží bezprostředně spojených s fyzikou. V listopadu se koná Den s experimentální fyzikou v prostorách specializovaných laboratoři MFF UK. V závěru téhož měsíce pořádáme Fyziklání Online, největší online fyzikální soutěž svého druhu na světě. V únoru budeme pořádat naši největší a prestižní akci Fyziklání 2022, kde se bude soutěžit v řešení různorodých fyzikálních úloh v silné a početné konkurenci soutěžících nejen z ČR, ale i dalších států.

Těší se na Vás organizátoři z MFF UK!

Marcel Vasiľák

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail