Studenti

Článků v rubrice: 312

Den s experimentální fyzikou 2021

Každoroční akce Den s experimentální fyzikou (DSEF), organizovaná Fyzikálním korespondenčním seminářem (FYKOS), se letos uskutečnila 8. listopadu. Po minulém ročníku, který vzhledem k pandemii proběhl celý online, se středoškoláci mohli opět naživo podívat do fyzikálních laboratoří nejen na Matfyzu.

Fotogalerie (3)
Exkurze v rámci DSEF 2021 (foto FYKOS)

Již 27. ročník této populární akce zahájila na Matematicko fyzikální fakultě v posluchárně budovy F přednáška vedoucího Oddělení laserového plazmatu UFP AV ČR Ing. Miroslava Krůse, Ph.D. Doktor Krůs se ve své přednášce nazvané „Urychlovače a lasery“ vydal do světa laserových urychlovačů částic, které jsou neodmyslitelnou součástí jeho odborného výzkumu.

Ve druhé části dopoledního programu byly účastníkům formou exkurzí zpřístupněny laboratoře v budovách v ulici Ke Karlovu. Program zahrnoval například růst monokrystalů, resistometrii, biofyziku, zobrazovací techniky a spektroskopické metody (skenovací a transmisní elektronový mikroskop, Ramanovu spektroskopii) a hydrogenaci.

Tradiční součástí DSEF jsou i odpolední exkurze mimo Matfyz. Účastníci si mohli vybrat mezi počítačovým modelováním na ČVUT, ionosférickou observatoří, hvězdárnou Ďáblice nebo nukleární magnetickou rezonancí na ČZU. Dále nás přivítala tři pracoviště FZU AV ČR řada laboratoří v ulici Cukrovarnické, THz spektroskopie na pracovišti Na Slovance a obří lasery v zařízení Prague Asterix Laser System (PALS). 

Tento rok DSEF přilákal na Matfyz celkem 62 účastníků. Děkujeme za účast všem středoškolákům, přednášejícím, pracovníkům laboratoří i organizátorům. Věříme, že si všichni Den s experimentální fyzikou užili a těšíme se na příští ročník. 

za organizátory
Adam Mendl

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail