Studenti

Článků v rubrice: 315

Fyziklání je zase tady! Ročník 2022

Zajímá tě fyzika, rád pracuješ v týmu a chceš svým vrstevníkům z celého světa ukázat, že ti to prostě pálí? Pak neváhej, slož si svůj vítězný tým a zaregistruj se do soutěže Fyziklání 2022!

Fotogalerie (3)
Ilustrační obrázek z prezenčního ročníku 2020 (zdroj FYKOS)

Fyziklání 2022 je mezinárodní fyzikální soutěž organizovaná skupinou vysokoškolských studentů FYKOS působící na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Je určena pro týmy středoškoláků se zájmem o přírodní vědy, především o fyziku. Pravidelně se jí účastní stovky domácích studentů, ale i studentů ze Slovenska, Polska, Španělska a dalších evropských zemí, což jí dodává patřičnou prestiž. Posledního prezenčního ročníku se  zúčastnilo bezmála 1000 soutěžících v 201 týmech. Minulý ročník - Fyziklání 2021 - se z důvodu pandemie konal online, a zde byla účast ještě několikrát vyšší.

Letos v Praze

Tento rok se soutěž bude konat tradičně v Praze, a to dopoledne v pátek 11. 02. 2022. Věříme proto, že se zase vrátíme k tradiční atmosféře, napětí a zážitkům, které byly s prezenčním Fyzikláním vždy spojeny.

Průběh soutěže

Soutěž se skládá z řešení širokého spektra fyzikálních úloh různé náročnosti a tématiky, které u účastníků prověří kritické myšlení, sílu týmového ducha a také znalosti fyziky a matematiky. Fyziklání bude trvat jako obvykle 3 hodiny. 

 Ale soutěží celá akce nekončí!

Pro účastníky a jejich pedagogy bude po jejím skončení připraven zajímavý víkendový program. Jeho konkrétní podoba ještě může být ovlivněna aktuálními epidemiologickými opatřeními. Večer po soutěži je plánován raut a během víkendu se účastníci mohou těšit na prohlídku Prahy, návštěvu pražské hvězdárny, planetária nebo exkurze do specializovaných fyzikálních laboratoří spojené se zajímavými přednáškami. 

Pokud tě tato akce zaujala a rád by ses jí zúčastnil, nezapomeň svůj tým zaregistrovat do 4. 2. 2021 na webu https://fyziklani.cz/, kde postupně nalezneš i další informace o průběhu a pravidlech soutěže, či o víkendovém programu. Doufáme, že tento ročník bude minimálně tak dobrý jako ty minulé.

Budeme se na Vás těšit!

Organizátoři FYKOSu

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail