Studenti

Článků v rubrice: 314

Středoškoláci si na jaderné fakultě vyzkoušejí práci vědců

Vědeckou práci budou moci na vlastní kůži zažít středoškolačky a středoškoláci na akci Týden vědy na Jaderce, kterou letos od neděle 19. do pátku 24. června 2022 opět pořádá Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI). Účastníky čekají přednášky na různá témata, ale hlavně práce v malých skupinkách na projektech, které si vybírali už během přihlašování. Témata pokrývají prakticky celý záběr fakulty od matematiky, přes chemii, fyziku až po informatiku.

Fotogalerie (2)
Ilustrační obrázek z dřívějších ročníků (zdroj FJFI)

Týden vědy na Jaderce dává středoškolákům nejen možnost dozvědět se něco nového a zapojit se do vědeckého projektu, ale současně poznají naši fakultu, vyučující i stávající studenty, kteří se na Týdnu vědy na Jaderce podílejí,“ vysvětluje Vojtěch Svoboda z katedry fyziky FJFI, který je hlavním organizátorem Týdne vědy na Jaderce. „Hlavně nasají jedinečnou atmosféru, která u nás na Jaderce vládne,“ odává. Týden vědy na Jaderce představuje komplexní projekt pro středoškoláky, do něhož se zapojuje prakticky celá fakulta, ale i pracovníci dalších vědeckých institucí. Přímo se na její organizaci podílí více než sto vyučujících i studentů FJFI, mnozí z nich se budou otáčet po celý týden.

Řídit řetězovou štěpnou reakci i zažehnout jadernou fúzi

Účastníci budou mimo jiné mít možnost například ovládat štěpnou reakci v jaderném reaktoru VR-1 Vrabec, zažehnout termojadernou fúzi v tokamaku Golem, pracovat s lasery a navštívit řadu předních českých vědeckých pracovišť, kam se veřejnost běžně nedostane.

Kdo se zúčastní

Zájemci se na Týden vědy na Jaderce hlásí z Česka i ze Slovenska a většina jich bude během akce ubytována na kolejích. Účastnický poplatek činí 500 Kč (účastníci různých soutěží a olympiád mají slevy), celková cena včetně možného ubytování na koleji, obědů a snídaní pak nepřevýší 2 500 Kč. Maximální počet účastníků je omezen kapacitou největší přednáškové auly, kam se vejde 180 lidí. Letos se koná již 22. ročník Týdne vědy na Jaderce, poslední dva byly zrušeny kvůli Covidu.

Kromě FJFI a ČVUT akci podporuje grant Ministerstva školství a mládeže.

 Jan Kadeřábek

Více informací o programu najdete na webu: tydenvedy.fjfi.cvut.cz

Fotografie z Týdne vědy na Jaderce v roce 2019 najdete v mediatéce ČVUT.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail