Studenti

Článků v rubrice: 314

Soustředění FYKOS v Kořenově

S druhou polovinou září se pojí mnoho věcí – minimálně pro většinu studentů začíná nový akademický rok. Zároveň ale začal i 36. ročník korespondenčního semináře pro středoškoláky a s ním se už mnoho let pojí týdenní soustředění, které se odehrává právě každý podzim a jaro. Tentokrát – ne poprvé (a za mne snad ani naposledy) – se odehrávalo ve velebném Kořenově, kde s trochou nadsázky člověk pomalu vidí hraniční kameny a za nimi Polsko.

Fotogalerie (3)
Motivační plakát pro doprovodný program soustředění FYKOS podzim 2022 (zdroj FYKOS)

Jako každé takové soustředění pořádané pro žáky středních škol, je i toto rozděleno na část odbornou a doprovodnou, tematickou –  ta zde rozhodně nehrála druhé housle. Účastníci, tedy nejlepší řešitelé posledních pár sérií semináře, byli navnaděni na „Cestu kolem světa za 8 dní“. V ten moment ale nemohli tušit, co je čeká. Vše se relativně rychle zvrtlo, jejich letadlo ztroskotalo a všichni účastníci upadli do zajetí. Ocitli se v hrozivém totalitním státu zvaném „Fykorea“, který nebyl k nikomu shovívavý. Na samém konci byli všichni při snaze o útěk popraveni, což byla pěkná tečka symbolizující bezmocnost člověka v takovém prostředí.

Legenda často čerpala z antiutopických děl, ale i reálných svědectví o různých nedemokratických režimech ve světě. Příběh byl intenzivní a nutil k zamyšlení, ale legendová náplň programu nebylo to jediné, co účastníky čekalo. Užili si i spoustu her denních i nočních, etap pohybových, ale zároveň měli i mnoho potravy pro mozek. Až na občasný spánek bylo všeho přehršel.

Symbolický rámec a (byť skvělé) neodborné programy ale nejsou posláním tohoto soustředění. Účastníci si prošli mnoha zajímavými přednáškami. Začalo se opět úvodem do kalkulu a cesta šla zejména přes rozšiřující středoškolskou fyziku, ale tu a tam se vyskytlo i něco peprnějšího. Občas došlo i na překrásné bloky matematiky, někdy proložené trochou praktických dovedností informatických. Myslím, že všichni účastníci měli velkou příležitost odejít obohacení takovým či jiným kouskem poznání, které jim soustředění takříkajíc nasadilo do hlavy.

Bylo to občas komplikovaných, ale stále krásných devět dní. Vše ale musí přijít ke svému konci, a toto platí i o soustředění. Touto akcí se s aktivním pořádáním FYKOSu loučí Karel Kolář, jeho dlouholetý organizátor, který měl velký vliv na fungování semináře. I díky němu dnes FYKOS může stát na takové pozici, na jaké právem je.

Obecně bych nejen jemu, ale i všem ostatním, kteří si se soustředěním dali spoustu práce, chtěl za sebe – a myslím, že nejen za sebe – poděkovat.

Za účastníky Maxmilián L. Skuda

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail