Studenti

Článků v rubrice: 315

Virtuální tržiště: originální dárky od studentů

Nechcete utrácet za dárky? Zkuste nahlédnout do on-line tržiště studentských firem. Jejich produkty jsou „za hubičku“ – přitom kvalitní a ručně vyráběné. Navíc mnoho studentských týmů věnuje zisky z prodejů na charitativní účely, do rozvoje své školy či projektů v regionu.

Fotogalerie (3)
Studentská firma Plantimal nabízí 3D tištěné klíčenky (zdroj JA)

Letošní Vánoce lidé plánují šetřit. Namísto překotného nakupování si chtějí užívat sváteční atmosféru, tradice a pohodu s rodinou. To vše mohou podpořit maličkosti za pár korun, které potěší blízké i vyzdobí domácnost. Sladké a slané dobroty, ručně zdobené textilie, dekorace, sypané a pečené čaje, diáře, náramky a přívěsky, společenské hry, kosmetika – to vše začínající podnikatelé na středních školách sami vyrábějí a distribuují v programu JA Studentská firma vzdělávací organizace Junior Achievement Czech (JA Czech).

Program je určen pro druhé a třetí ročníky středních škol, studenti v něm založí vlastní reálnou firmu, kterou po celý školní rok budují a rozvíjejí pod vedením svého učitele a přiděleného mentora z praxe. Dřív si studenti zajišťovali největší odbyt mezi známými a na školních akcích, ale během pandemie se velmi rychle naučili prezentovat své produkty veřejně na sociálních sítích, firemních webech i plnohodnotných e-shopech. Na webu JA Czech jsme proto zřídili virtuální tržiště, kde každá nová studentská firma nabízí svůj jedinečný produkt. Už nyní je možné vybírat z desítek nabídek a přibývat budou jistě ještě i v následujících týdnech,“uvedl Martin Smrž, ředitel JA Czech.

Každý produkt je originál

Na virtuálním tržišti si mohou zájemci vybírat z nabídky všech nových studentských firem, každý produkt je tu originál. Z tržiště pak vedou odkazy přímo na platformu prodejců-studentů, kde je možné zboží objednat v e-shopu nebo e-mailem. „Vše si studenti zařizují nebo vyrábějí svépomocí a velmi často dokáží zákazníkovi vyjít vstříc v jeho přáních. Některé produkty lze například nechat označit vlastními motivy, věnováním a podobně. Na tržišti je možné vybrat si z přehledného seznamu různorodých nabídek podle kategorie nebo kraje, podpořit tak mladé podnikatele v regionu a dostat se na prodejní kanál konkrétní studentské firmy,“ uvedl Martin Smrž.

Cena za jednotlivé „hand made“ výrobky se pohybuje kolem sta korun

V seznamu je možné nalézt i služby jako například doučování. Každý nákupna konec podpoří snahu a smysluplnou aktivitu studentů, kteří tradičně v programu JA Studentská firma posílají své zisky dál na dobročinnost.„Prodáváme šumivé bomby do koupele z pečlivě vybraných přírodních materiálů. Naším cílem je zpříjemnit lidem požitek z koupele a pomoci dobré věci, část výdělků pošleme na psí útulky,“ prozradil tým boombombs zGymnázia a Střední odborné školy Rokycany. Stejný záměr potvrdila také studentská firma z Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě-Porubě. „Nabízíme klíčenky ve formě stromečku, které vyrábíme na 3D tiskárnách z recyklovatelného filamentu, jehož základem je kukuřičný škrob. Pořízením našeho stromečku zákazník přispěje na projekt Sázíme Česko 50 procenty z ceny produktu, tedy 40 Kč,“ uvedl tým, který si zvolil název Plantimal.

Virtuální tržiště | JA Czech

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail