Studenti

Článků v rubrice: 314

Startuje fyzikální soutěž „Vím proč"

Deset tisíc pro vítěze a 200 tisíc pro svou školu, tolik mohou vyhrát účastníci oblíbené fyzikální soutěže Vím proč, jejíž další ročník dnes spouští Skupina ČEZ pro žáky základních a středních škol. Ty se mohou do soutěže hlásit do 15. května.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek ČEZ

Natočit na video pokus, který vysvětlí nějaký fyzikální jev nebo zákon. Taková je hlavní podmínka pro účast v soutěži „Vím proč“, kterou ČEZ připravil pro žáky základních a středních škol. Nepotřebují k tomu přitom žádné speciální vybavení. Mohou použít například předměty, které se najdou v každé domácnosti nebo garáži. Třeba loňští finalisté se pokoušeli vyrobit plazma z hroznového vína v mikrovlnce, nebo si sestavili elektrickou kytaru z obyčejného rýče.

„Na fyzice je založená celá energetika, ať už se bavíme o využití vody, větru, slunce, atomů uranu nebo třeba vodíku. Kdo chce změnit způsob, jakým elektřinu získáváme, přepravujeme nebo skladujeme, se bez znalostí fyziky zkrátka neobejde. Věříme, že když si mladí lidé najdou k fyzice cestu, možná se někteří v budoucnu rozhodnou přidat se k nám a měnit energetiku tak, aby byla pro naši planetu co nejšetrnější,“ říká Martin Máca, vedoucí týmu strategický nábor ČEZ, který soutěž „Vím proč“ organizuje.

Vítězové hlavních kategorií (základní škola a střední škola) stejně jako v předchozích letech získají kromě hodnotných nákupních voucherů také 200 tisíc korun od Nadace ČEZ pro svoji školu. Peníze lze využít na pořízení učebních pomůcek a vybavení, nebo na úpravy tříd.

Letošní ročník „Vím proč“ nabízí i doplňkové soutěžní kategorie. Ryze dívčí týmy automaticky navíc soutěží o zábavnou Fyzikální show pro celou svou třídu od souboru Údif (Úžasné divadlo fyziky). „Největším bezemisním zdrojem v Česku jsou dnes jaderné elektrárny. Na úplném počátku využívání energie z atomů přitom stály vynikající fyzičky: namátkou Marie Curie-Sklodowská, Maria Göppert-Mayerová nebo Lisa Meitnerová. Chceme proto povzbudit všechny zvídavé holky, aby si pokusy naplno užily. V energetice je pro ně spousta kariérních příležitostí,“doplňuje Máca. Loni tvořily dívky 43 % účastníků soutěže.

Celkem mají organizátoři připraveno na výhry půl milionu korun. Krátká videa s natočenými pokusy mohou na web www.vimproc.cz vkládat až do 15. května. Vyhodnocení proběhne v červnu. 

Společnost ČEZ se popularizaci technických předmětů věnuje dlouhodobě. Kromě soutěže „Vím proč“ provozuje například edukační webový portál Svět energie, organizuje pro školy interaktivní besedy o energetice, školním třídám nabízí pro zpestření výuky virtuální prohlídky a podporuje učitele fyziky, kteří chtějí svůj předmět učit zábavně. Spolupracuje s více než 70 středními školami a 15 vysokoškolskými fakultami. Studentům a studentkám nabízí možnost získání stipendia a pořádá řadu stážových programů.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail