Studenti

Článků v rubrice: 314

Nebezpečí v nočních klubech? Cap-it!

Nebojte se napít! To je motto nejlepší JA Studentské firmy roku, která poukázala na problém s nechtěnou intoxikací nápojů v barech a nočních klubech. Vítězové studentské soutěže pořádané organizací Junior Achievement z OA, SOŠ a JŠ Hradec Králové představili svoji firmu Cap-it na evropské přehlídce studentských firem 11. až 14. července v Istanbulu.

Fotogalerie (1)
Vítězný tým z Hradce Králové, studentská firma Cap-it (zdroj: Junior Achievement Czech)

Národní finále soutěže JA Studentská firma se konalo letos 11. května v Americkém centru v Praze. O titul bojovalo 10 středoškolských týmů, které v rámci výukového programu JA Studentská firma založili vlastní podnikání. Ve školním roce 2022/2023 takto vzniklo na středních školách po celé republice rekordních 288 studentských firem.

Gumička – víčko

Absolutní vítězové z firmy Cap-it přesvědčili porotu originálním nápadem – na trh uvedli módní gumičku do vlasů, která se v případě potřeby dokáže rychle přeměnit v ochranné „víčko“ skleničky. „Přemýšleli jsme o produktu, který by pomohl mnoha lidem. Na rozšířený problém v klubech, kde hází neznámí lidé drogy do drinků, nás přivedla i osobní zkušenost kamarádky a vnímáme ho jako velmi závažný. Průzkum mezi vrstevníky nám ukázal, že se s tím setkala třetina dotázaných! Proto jsme našli řešení v podobě scrunchie gumičky, která v sobě ukrývá ochranný povlak na hrdlo skleničky. Díky němu z ní pak můžete pít bez obav z nechtěné intoxikace. Gumičky šijeme ručně z odřezků látek a do budoucna chceme výrobu posouvat na vyšší úroveň. Naším cílem je lidi informovat o této problematice, popřípadě nabídnout prevenci, aby k tomu docházelo co nejméně,“ uvedl za firmu Cap-it její studentský ředitel Albert Lepin.

Tradice a hračky

Druhou pozici v soutěži JA Studentská firma roku 2022/2023 obsadili studenti z OA, VOŠ a JŠ, Uherské Hradiště s firmou Tož co fčil? a společenskou hrou „Tradice z krabice“ zaměřenou na slovácké tradice. Na třetím místě skončil tým Šišigami z Matičního gymnázia Ostrava, který vyrábí a prodává dřevěné hračky pro rozvoj jemné motoriky dětí. „Všech 10 finalistů odvedlo téměř profesionální práci. Je skvělé sledovat, jak se úroveň studentských prezentací každý rok zvyšuje, jaký potenciál v sobě mladí lidé mají a dokážou ho ve spolupráci s lidmi z praxe naplňovat. Poděkování patří dobrovolným mentorům z firem, ale také pedagogům, kteří mají zájem učit studenty nekonvenčním způsobem, prošli našimi školeními a studenty v praktickém programu celý školní rok provázejí. To oni bývají jejich největším motivátorem,“ poukázal Martin Smrž, ředitel vzdělávací organizace Junior Achievement Czech, která soutěž pořádá od roku 1992.

Školní předmět Studentská společnost

Učitel vítězného týmu z hradecké obchodní akademie Zdeněk Pospíšil není v programu JA Studentská firma žádným nováčkem. S úspěchem ho ve výuce aplikuje přes 20 let. Loni skončili jeho studenti na třetím místě a on sám se před dvěma lety umístil na mezinárodní přehlídce JA studentských firem v TOP 10 nejlepších učitelů Evropy. „Měl jsem štěstí, že hned na první škole, na které jsem začal pracovat, byl předmět studentská společnost, který mě velmi zaujal. Když jsem pak dvakrát přecházel na jinou školu, vždy jsem si tento oblíbený předmět přivedl s sebou. Studenti si díky němu ujasní, zda chtějí po škole spíš podnikat nebo být zaměstnancem, naučí se prezentovat sami sebe, komunikovat mezi sebou, nést zodpovědnost za svá rozhodnutí a pracovat v týmu,“ popsal 47letý Zdeněk Pospíšil.

Národní finále JA Studentská firma roku probíhalo kompletně v anglickém jazyce a umění prezentovat svůj byznys porotě bylo významným hodnoticím kritériem. Vítězný tým Cap-it totiž reprezentoval Česko v 34. evropském finále soutěže Gen-E 2023 od 11. do 14. července v tureckém Istanbulu.

Výsledky národního finále soutěže JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU 2022/2023:

  1. místo: studentská firma Cap- it z OA, SOŠ a JŠ Hradec Králové, pod vedením učitele Zdeňka Pospíšila (promo video)
  2. místo: studentská firma Tož co fčil? z OA, VOŠ a JŠUherské Hradiště, pod vedením učitelky Lenky Malinové (promo video)
  3. místo: studentská firma ŠIŠIGAMI z Matičního gymnáziaOstrava, pod vedením učitelky Jany Moricové (promo video)

JA CZECH

JA Czech je obecně prospěšná vzdělávací organizace založená Tomášem Baťou, která již od roku 1992 realizuje na českých školách ucelenou koncepci nadstandardního vzdělávání. Formuje podnikatelské myšlení a finanční gramotnost mladých lidí, propojuje je s lidmi z praxe a pomáhá nastartovat jejich úspěšnou profesní kariéru. Ve spolupráci se školami vytváří příznivé a motivující prostředí pro rozvoj osobních dovedností v rámci podnikatelského vzdělávání studentů i učitelů. Stěžejního projektu JA Studentská firma, se závěrečným veletrhem JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU, se každoročně účastní tisíce středoškoláků. www.jaczech.org

JUNIOR ACHIEVEMENT

Junior Achievement je nejstarší vzdělávací organizace na světě s rokem vzniku 1919. Působí ve více než 120 zemích světa. Zároveň byla švýcarskou institucí NGO Advisor vyhlášena jako sedmá nejvlivnější nevládní organizace světa a v lednu 2022 byla za svou práci pro rozvoj mládeže nominována na Nobelovu cenu míru. Do programů JA se každoročně zapojí 11 milionů dětí a studentů ve věku šest až 22 let. www.juniorachievement.org

 

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail