Studenti

Článků v rubrice: 314

Podzimní soustředění FYKOS 2023

Pravidelně informujeme o akcích FYKOS (projekt MFF UK), letošní podzim nebude výjimkou. Přinášíme reportáž účastníků:

Tento podzim jsme si jako správní fyzikou zapálení studenti sbalili kufry a na soustředění Fyzikálního korespondenčního semináře FYKOSu jsme ve dnech 23. 9. – 1. 10. 2023 přikrmovali naše nenasytné plameny zvídavosti. Tentokrát jsme se podívali do obce Dolní Dvůr, která leží 10 kilometrů jižně od Sněžky. Díky legendě soustředění jsme se podívali  zase do anarchokapitalistického světa Cyberpunku, kde jde všem jen o kapitál a všemu vládnou korporace.

Fotogalerie (3)
Ilustrační obrázek (zdroj Fykos)

Takový svět je hladový nejen po znalostech, ale především po eurodolarech - zdejší herní měně. Ty totiž umožňovaly výhody při hrách, za které jsme dostávali body do celkového bodování, a především další peníze, abychom mohli postupně naplňovat náš kapitalistický sen. Člověk se ale v takovém světě snadno ztratí, když si neumí spočítat do čeho investovat. Kromě peněz a bodů jsme hlavně získávali ohromné množství vědomostí skrze všelijaké fyzikální, matematické anebo populární přednášky. Letos jsme měli tu čest podívat se na  přednášky o lineární algebře, o obecné teorii relativity a o zákeřných kladkách, zjistili jsme, proč nezvládneme roztřetit úhel jen za pomoci kružítka a pravítka, a dokonce jsme pochytili základy japonštiny. Kromě naučných přednášek jsme měli tradiční experimentální den s    pokusy - týmy si mohly oponovat a skutečně v sobě probudit bojového ducha. 

Kromě úžasných nových znalostí jsme si odvezli spoustu zážitků z her, které byly jako každé soustředění nezapomenutelné. Letos jsme si mohli užít hned dvě noční hry, šátkovanou doprovázenou nádhernými procházkami po okolí a šifrovačku, která nám sice dala opravdu zabrat, ale nakonec jsme pomalu všichni díky nedostatku spánku uviděli neviditelné. Přes den jsme se zase snažili zachránit roboty před korporací, vydělávali kapitál na obchodovací hře a jak se ve sci-fi světech běžně říká vylepšování člověka. Užili jsme si i maximálně optimalizovanou oslavu a efektivně jsme pogratulovali generálnímu řediteli Fycorpu, který dostal cenu nejlepšího zaměstnance. 

Soustředění bylo opravdu povedené. Skutečně nebyla chvilka, kdy bychom se nudili a ze soustředění odjely naše plameny zvídavosti, jako kdyby měsíc jedly u babičky. Už teď se těšíme na další soustředění plné zážitků. 

Vše o FYKOS zde: https://fykos.cz/

 

Účastníci David Ševčík a Jiří Sýkora

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail