Studenti

Článků v rubrice: 314

Fyziklání 2024

Všem nadšencům do fyziky přinášíme skvělou zprávu, blíží se totiž již 18. ročník soutěže Fyziklání. Pokud Vás zajímá fungování světa, baví Vás řešit zajímavé fyzikální úlohy či práce v týmu, je tato akce pro Vás jako stvořená. 

Fotogalerie (2)
Ilustrační obrázek FYziklání z r. 2023 (zdroj FYKOS)

Jedná se o mezinárodní soutěž pro týmy středoškoláků. Koná se každý rok v Praze. Letos se uskuteční 16. 2. na výstavišti PVA Letňany, kde můžete opět očekávat velkou halu plnou zápolících týmů a úžasnou atmosféru při řešení fyzikálních problémů. Soutěž připravuje skupina vysokoškolských studentů FYKOS působící na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy.

Jak soutěž probíhá

Každý tým, který se může skládat až z pěti členů, má na začátku soutěže sedm fyzikálních úloh. Jakmile nějakou z nich přinese správně vyřešenou k opravovatelům, dostane nové zadání. Obtížnost úloh se postupně zvyšuje. Příklady se týkají širokého spektra fyzikálních témat. Každý může zjistit, jaké okruhy mu nejvíce jdou a vyzkouší si i rozebrat problémy na střední škole neobvyklé. Body se sbírají za správně vyřešené úlohy, časový limit na jejich řešení je 3 hodiny.

Každoročně roste počet zájemců o soutěž. V roce 2022 se sešlo 776 studentů a o rok později jich dorazilo téměř 1200. Tuto akci navštěvují nejen české týmy, ale i zahraniční, jak z Evropy, tak i z Asie či Jižní Ameriky. Jak je vidět, jde o zábavnou a prestižní soutěž, v níž nejlepší týmy získávají zajímavé věcné ceny.

Doprovodný program

Tradičně je k Fyziklání připraven i doprovodný program začínající již 12. 2.  Začátek týdne je vyhrazen seznamování se jak s ostatními soutěžícími, tak i například s Prahou či Libereckou iQLANDIÍ. Ve čtvrtek můžete navštívit laboratoře MFF UK, kdežto v pátek Vás čeká samotná soutěž, rozebrání použitých fyzikálních úloh a večer dokonce i párty. V sobotu Vás ohromí přednášky předních vědců z Česka i ze zahraniční. Celý víkend bude probíhat Městská hra, která si klade za cíl nejen provést Vás Prahou, ale i procvičit mozek.

Zaregistrujte se!

Pokud Vás tato soutěž zaujala, můžete se zaregistrovat na stránkách https://fyziklani.cz/ až do 9. 2. 2024. Najdete tam i další informace jako například podrobná pravidla, doplňkový program a mnoho dalšího. Už se na Vás těšíme!

 

Organizátoři FYKOSu

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail