Astronomie

Článků v rubrice: 126

Astronomická expedice 2016

Noční nebe v sobě nese náznak tajemna a příslib velkého dobrodružství a poznání. Jaký by však byl smysl nekonečnosti vesmíru, kdyby v něm nebyla alespoň nejmenší částečka hmoty, která by tu nekonečnost a jedinečnost dokázala pochopit? Vesmír byl zrozen a vybízí k obdivu a touze po poznání. A kde jinde lze poznat kosmos plný nekonečných možností než na Astronomické expedici?

Fotogalerie (1)
Neváhejte a přihlašte se na letní astronomickou expedici do Úpice! (Oficiální pozvánka pořadatelů)

Astronomická expedice je letní škola astronomie, která letos proběhne v termínu 22. 7 – 7. 8. 2016. V krásném městečku Úpice v Podkrkonoší, se tato ojedinělá zážitková akce koná již 58. rokem! Kromě pozorování nočního nebe a procházky oblohy křížem krážem je pro „expedičníky“ připraveno i mnoho dalších zajímavostí, experimentů či projektů. Všichni si přijdou na své!

Kdo může přijet

Expedičníky se mohou stát již zkušení pozorovatelé noční oblohy, stejně tak jako úplní začátečníci, a to ve věku od 15 do 26 let. Každý účastník je zařazen podle jeho priorit. Vybírá si mezi skupinami: Měsíční, Meziplanetární hmota, Deep-sky, Digitální astrofotografie, Klasická astrofotografie, Radioastronomie, CCD či skupinou Nováčci. Pokud má účastník širší okruh zájmů, může jeho zkoumání přesáhnout i do více skupin.

Co budeme dělat

Astronomická expedice je jedinečná především díky svému rozsahu. Můžete si vyfotografovat objekty vzdáleného vesmíru či objekty Sluneční soustavy. Pořizovat několikahodinové časosběrné video. Zaznamenávat radiový signál pomocí radioteleskopů. Pomocí CCD čipů zaznamenat jas hvězd, případně i planet okolo nich obíhajících, a tato data zpracovávat pomocí nejmodernějších metod, které se využívají na nejlepších vědeckých pracovištích. Přes den zkoumat aktivitu Slunce a pozorovat dynamické jevy v atmosféře, této nejbližší hvězdy. Kromě nočních aktivit s hvězdami je pro zdokonalení znalostí v oboru astronomie, fyziky, geologie, meteorologie či chemie připravena řada odborných přednášek. Nejmodernějším tématům se pak věnují speciálně zvaní přednášející, z nichž většina patří ke špičkám svého oboru. K pravidelným řečníkům patří například známý popularizátor astronomie Jiří Grygar, Petr Kulhánek z ČVUT, Michla Švanda z Astronomického ústavu AV ČR či Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária Brno. Důležitou záležitostí je i sekce experimentů. Velké výbuchy, testování raket vytištěných na 3D tiskárně, tekuté optické kabely – prostě zkoumání světa kolem nás.

Bude  zábava!

Astronomická expedice však není pouze neustálé bádání. Je to i zábava a užívání si léta. Okolní příroda je vhodná pro výlety. Již tradiční je pochod na Sněžku. K dispozici je bazének či volejbalové hřiště. Přímo pod hvězdárnou leží město Úpice.

 

Kdo vás zve

Expedici pořádá Amatérská prohlídka oblohy – sekce ČAS, Hvězdárna v Úpici a Hvězdárna a planetárium Brno. Veškeré informace se dozvíte na webu http://www.expediceupice.cz. Sledovat nás můžete také na https://www.facebook.com/astronomicka.expedice/.  Můžete nás přímo kontaktovat na emailové adrese expedice@astronomie.cz. Zájemci, kteří se chtějí zúčastnit Astronomické expedice, se mohou přihlašovat do 30. dubna 2016 na výše zmíněné internetové adrese.

 

Tak neváhejte a zažijte léto plné hvězd. Zažijte Astronomickou expedici 2016!

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail