Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Zákonitosti, pravidla, poučky a varování pro začínající badatele

"Rozdávat rady je zbytečné. Moudrý si poradí sám a hlupák stejně neposlechne." (Mark Twain). "Přijmout dobré rady vyžaduje víc moudrosti než je rozdávat." (Samuel Johnson). "Rozdělení věd: Nedá-li se věc pochopit selským rozumem, jde o matematiku. Když to nedává žádný smysl, pak se jedná buď o ekonomii, nebo o psychologii. Jestliže to zapáchá, je to chemie. Nefunguje-li to, je to fyzika. Historie je věda o tom, co se nikdy nestává dvakrát." (Murphyho zákony. Kompendium - knížku napsal Karl Wagner a v r. 2005 ji vydalo nakladatelství Levné knihy KMa.)

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Technické řešení, vynález, inovace, průkopnický čin, vědecký objev. Tisíce hodin hledání a práce, noci strávené v laboratoři, dílně či pracovně. Někdy náhoda, občas i štěstí. Vždy to byli výjimeční jedinci, kteří určovali pokrok ve vědě a technice. Proto právě v jejich každodenním konání a výzkumné činnosti se kumuluje veškerá možná smůla, schválnosti a poťouchlosti, vtipně formulované zdánlivě vědeckými zákonitostmi – Murphyho zákony.

Může-li se něco pokazit, pokazí se to

První z nich a patrně nejznámější „Může-li se něco pokazit, pokazí se to“ vznikl již v roce 1978 v průběhu vojenského výzkumného úkolu Air Force Project MX98, který zkoumal, jaké zpomalení může přežít pokusná osoba. Projekt vedl kapitán (dotáhnul to až do hodnosti plukovníka) Edward A. Murphy (1918-1990). Hlavní projektový manažer pak dal této zákonitosti jméno svého kolegy a nastartoval tak nepřetržitý rozvoj souboru zásad, pravidel, ustanovení, rad, pouček, výjimek, definic, teorií, dodatků, vysvětlivek, konstatování, upřesnění, varování, povzdechů apod. fiktivních autorů. Ty se stále rozvíjejí až do dnešní doby a zasahují do všech výzkumných aktivit vědců, techniků a dalších tvůrčích pracovníků. Právě jim všem je určen soubor rad, doporučení a varování, především však těm, kteří bádat teprve začínají. Uplatní se také při tvorbě seminárních, ročníkových, bakalářských, magisterských, doktorských či habilitačních prací. Přednostně však všude tam, kde se nepředpokládá jakákoliv realizace/využití v praxi.

v  Není nic jednoduššího, než věci zkomplikovat, ale není nic komplikovanějšího, než je zjednodušit. Čím je teorie evidentnější, tím hůř se dokazuje.

v  Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí (obvykle je to zastaralé), to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný neporozuměl.

v  Odborník (specialista, expert, znalec) je člověk, který úzkostlivě dbá na to, aby se vyvaroval drobných chyb, zatímco se nezadržitelně řítí k jednomu velkému omylu.

v  Neodpovídají-li fakta vaší teorii, je třeba se jich co nejrychleji zbavit. Jestliže pracujete na řešení nějakého problému, je velkou výhodou vědět předem, oč jde. V každé organizaci se někdo takový najde. Je třeba jej neprodleně propustit.

v  Ve všech výpočtech se chyby vyskytují na opačném konci, než od kterého jste začali provádět kontrolu. Čím větší dotace, tím později badatelé k této chybě dospějí.

v  Na složité problémy existují jednoduché, snadno pochopitelné nesprávné odpovědi. Po složitém řešení vždy přichází jednoduché vysvětlení. Věda se nemýlí. Nedejte se zmást fakty.

v  Opsat nápady jednoho člověka je napodobení (plagiát), opsat je od značného počtu lidí je výzkumná práce. Délka výzkumné zprávy je nepřímo úměrná dosaženému vědeckému pokroku.

v  Ty nejzbytečnější výpočty jsou nejzajímavější.

v  Nikdy není čas udělat něco pořádně, ale vždy se najde čas to předělat.

v  V každé úloze (úkolu) o n rovnicích je vždy n + 1 neznámých (vykonání n + 1 prkotin vyžaduje přesně tolik času, jako vykonání n prkotin). V jednoduchých případech, kdy se nabízí jedno evidentně správné řešení a jedno evidentně nesprávné, je rozumnější začít s tím nesprávným - o to dříve bude možno přikročit k jeho přepracování.

v  Lépe je vyřešit problém nepřesně a dospět k výsledku s 20% tolerancí, než lpět na přesném řešení a nedospět k výsledku vůbec.

v  V případě, že výsledek vašeho řešení je odlišný od očekávané hodnoty, odečtěte nebo přičtěte číslo, které výsledek upraví na správnou hodnotu (nejdříve nakreslete křivku a pak teprve doplňte vhodné body). Jakmile zjistíte, kde jste v rovnici provedli chybnou úpravu, už se nikdy nepodaří dosadit hodnotu původní. Pokud za chybný výpočet odpovídá více než jedna osoba, nikdo za nic nemůže. Všechno si pečlivě zapisujte - vypadá to alespoň, že jste něco udělal.

v  V každé vaší práci je chybný ten údaj, který pokládáte za nepochybně správný. Jakmile se zbavíte jedné chyby, objeví se další. Nikdo z lidí, které požádáte o radu či pomoc, si jej nevšimne (přehlédne). Zato kdejaký nezvaný kibic jej najde na první pohled.

v  Fyzikální a další technické údaje bývají vyjadřovány pomocí nejméně praktických veličin a jejich jednotek; například rychlost je možno udávat ve verstách za měsíc.

v  Některých chyb si autor všimne, až když je kniha či odborný časopis na trhu k dispozici čtenářům. Jakmile otevřete první výtisk své nové knihy, padne vám ihned pohled na nejhorší chybu v celém díle. Čím je vaše práce triviálnější nebo nepříliš hodnotná, tím více lidí se o ni dočte.

v  Opsat z jedné práce – plagiát, opsat ze dvou prací – ročníková práce, opsat ze tří prací – diplomová práce, opsat ze čtyř a více prací – původní práce.

Vybral a upravil Bohumil Tesařík a redakce.

Tesařík Bohumil
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail